Parodoje – mediniai dailininkės nėriniai

Kad menininkė Virginija Giniotytė moka daryti stebuklus iš odos, - meno gerbėjams ne naujiena. Bet kad ji neria ne iš siūlų, o iš medžio, - tai bent staigmena.

Prieš kelerius metus įsikūrusi Pėžaičių gyvenvietėje Klaipėdos rajone, talentinga dailininkė nuolat ieško naujų kūrybos formų ir medžiagų savo meninėms idėjoms įkūnyti. Ir randa.

V.Giniotytė menus studijavo Estijoje. Talino dailės akademijoje baigusi dailiosios odos studijas, visa širdimi pasinėrė į darbą su šia medžiaga, ir jau daugelį metų jos darbai stebina meno mėgėjus. Bet dailininkės širdis nerimsta. Jaukiame gamtos prieglobstyje ją  traukia ne tik odos plastika, bet ir medžio grožio subtilybės. Pastaruoju metu Virginija atrado naują medžiagą savo sumanymams įgyvendinti - fanerą iš klijuoto beržo lukšto.

Anot jos, fanera turi ypatingų techninių savybių, kurių neturi medžio masyvas. Tai lakštinė konstrukcinė medžiaga, suklijuota iš nelyginio skaičiaus - dažniausiai trijų - lukšto sluoksnių. Iš dekoratyviosios faneros dailininkė kuria erdvinius objektus, kuriuose dominuoja augaliniai motyvai.

Naujausi V.Giniotytės kūriniai primena nėrinius ir byloja apie išskirtinį medžiagos pojūtį. Virginija neneigė, kad tai nelengvas, daug kruopštaus darbo reikalaujantis meno kūrimo būdas. Bet dėl grožio, anot jos, verta pasistengti. Faneros daugiasluoksniškumas jau savaime turi dekoratyvumo, tačiau kai prie jos prisiliečia menininkės rankos, formuodamos, droždamos, skaptuodamos įstabiausius objektus, ši medžiaga įgauna pačių įvairiausių savybių. Autorė labai jautriai, skaidriais dažais vos vos padengdama paviršių, stengiasi išryškinti medžiagos grožį ir iš jos sukurti tobulas formas. Jos rankose, lyg burtų lazdele pamojus, keičiasi mums gerai pažįstamų, bet ne visada pastebimų gamtos motyvų plastika ir prasmė juos padidinus.

Rugsėjo 10-ąją 17.30 val. „Klaipėdos galerijoje” (Bažnyčių g. 4 / Daržų g. 10) atidaromoje V.Giniotytės kūrinių parodoje bus demonstruojami erdviniai objektai - skulptūros, ažūrinė plastika, masyvo ir faneros deriniai, kitaip tariant - dailininkės mediniai nėriniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių