JAV išdalinti teatro apdovanojimai „Tony“

  • Teksto dydis:

JAV sekmadienio vakarą dalijant kasmetinius teatro apdovanojimus „Tony“ triumfavo miuziklas apie tapimą suaugusiuoju „Autsaideriai“ (The Outsiders) ir pjesė apie išgalvotą XX amžiaus 8-o dešimtmečio muzikos grupę „Stereophonic“.

„Tony“ apdovanojimų ceremonija, kurios metu buvo pagerbti geriausi šių metų Brodvėjaus pastatymai, vyko Niujorko Lincolno (Linkolno) centre. Ceremoniją jau trečius metus iš eilės vedė „Oskaro“ laureatė Ariana DeBose (Ariana Debouz). 

S. E. Hinton romano „Autsaideriai“ apie klasių konfliktą tarp dviejų vidurinės mokyklos gaujų Oklahomoje praėjusio amžiaus 7-jame dešimtmetyje adaptacija pelnė geriausio miuziklo apdovanojimą. Šis pastatymas pelnė iš viso keturis „Tony“ – taip pat už geriausią režisūrą, apšvietimą ir garso dizainą. 

„Visuomenė keičiasi, bet buvimo autsaideriu patirtis yra universali“, – sakė viena iš miuziklo, kuriame yra žiauri kovos scena, prodiuserių Angelina Jolie (Andželina Džoli).

„Bet kuriam jaunam žmogui, apskritai bet kuriam žmogui, kuris jaučiasi atstumtas, sakau: jūs neklystate matydami, kas yra neteisinga, jūs neklystate norėdami rasti savo kelią“, – pabrėžė ji. 

Už geriausią pjesę apdovanotas Davido Adjmio (Deivido Adžmio) kūrinys „Stereophonic“. Jame pasakojama apie išgalvotos roko grupės albumo kūrimą, o originalią muziką sukūrė buvęs muzikos grupės „Arcade Fire“ narys Willas Butleris (Vilas Batleris). 

Pjesė pelnė penkis apdovanojimus, įskaitant statulėles geriausiam pagrindinio vaidmens atlikėjui ir geriausiam režisieriui, ir pateko į istoriją kaip daugiausiai nominacijų – 13 – gavusi pjesė.

Legendinio Brodvėjaus kompozitoriaus Stepheno Sondheimo (Stiveno Sondheimo) pjesė „Laimingai gyvename“ (Merrily We Roll Along) apie sudėtingus trijų draugų santykius, papasakotus atvirkštine tvarka,1981 metais nesulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo, tačiau šiemet pelnė keturis apdovanojimus, įskaitant geriausio miuziklo atgaivinimo kategorijoje.

Jonathanas Groffas (Džonatanas Grofas) ir „Hario Poterio“ (Harry Potter) žvaigždė Danielis Radcliffe'as (Danielis Redklifas) pelnė apdovanojimus už savo vaidmenis šiame spektaklyje.

Geriausiam miuziklui taip pat buvo nominuota „Pragaro virtuvė“ (Hell's Kitchen), paremta popdainininkės Alicios Keys (Ališijos Kis) gyvenimu. Už geriausią pagrindinės aktorės vaidmenį miuzikle buvo apdovanota „Pragaro virtuvės“ aktorė Maleah Joi Moon (Malėja Džoi Mun).

„Tony“ apdovanojimas už antro plano pasirodymą miuzikle atiteko kitai „Pragaro virtuvės“ aktorei Keciai Lewis (Kesijai Liuis).

Pati A. Keys kartu su aktoriais scenoje atliko savo populiariąją  „Empire State of Mind“. Netikėtai prie jų prisijungė reperis Jay-Z (Džėj Zi).

Sarah Paulson (Sara Polson) pelnė „Tony“ už geriausią pagrindinį vaidmenį spektaklyje. Ji vaidina pasakojime apie šeimos dramą „Tinkamas“ (Appropriate). Šis spektaklis taip pat pelnė apdovanojimą geriausio pjesės atgaivinimo kategorijoje.

Geriausiu pagrindinio vaidmens atlikėju buvo pripažintas seriale „Paveldėjimas“ (Succession) išgarsėjęs Jeremy Strongas (Džeremis Strongas) – už vaidmenį Henriko Ibseno pjesėje „Visuomenės priešas“.

„Teatras – saugi vieta“

„Tony“ apdovanojimų ceremonija po metų pertraukos sugrįžo į vėžes. Pernai dėl Holivudo scenaristų streiko ceremonija vos nebuvo atšaukta, bet galiausiai įvyko – be scenarijaus. 

Per šiemetinė ceremoniją skambėjo Eddie Redmayne'o (Edžio Redmeino) atlikta daina „Wilkommen“ iš „Kabareto“ (Cabaret). Žiūrovus taip pat džiugino miuziklo „Vanduo drambliams“ (Water for Elephants) aktorių akrobatiniai triukai.

Brodvėjaus garsenybės Audra McDonald (Odra Makdonald), Brianas Stokesas Mitchellas (Brajenas Stouksas Mičelas) ir Bebe Neuwirth (Bibi Njuvert) atidavė ypatingą pagarbą sausį 91 metų amžiaus mirusiai Chitai Riverai (Čitai Riverai). 

A. DeBose šoko ištrauką iš „Vestsaido istorijos“ (West Side Story), vaidindama Anitą – personažą, kurį sukūrė Ch. Rivera ir už kurį A. DeBose pelnė „Oskarą“.

Legendinis grupės „The Who“ įkūrėjas Pete'as Townshendas (Pitas Taunšendas) atliko pirmąsias natas iš grupės roko operos „Tommy“.

Praėjusį mėnesį Brodvėjaus lyga – nacionalinė teatro industrijos asociacija – paskelbė duomenis, rodančius, kad teatro lankytojai vis dar plūsta į Manhataną žiūrėti naujų ir laiko patikrintų spektaklių. 

2023–2024 metais per teatro sezoną buvo užimta beveik 90 procentų vietų – šiek tiek daugiau nei praėjusį sezoną, kuris pirmą kartą buvo toks, kaip prieš pandemiją, sakoma Lygos pranešime. Tai reiškia, kad teatre apsilankė 12,3 mln. žiūrovų.

„Labiausiai visus gąsdina antraštės. Tačiau teatras yra saugi vieta mums visiems“, – savo įžanginiame monologe sakė A. DeBose.

„Ir sunkiausiais laikais menas yra būtinas, nes menas atspindi visuomenę ir suteikia kontekstą labai realioms situacijoms, kuriose šiandien atsiduriame“, – teigė ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių