Į Lietuvą atvežant parodą apie Kyjivo Rusią, prašoma užtikrinti 10 mln. eurų kompensaciją

Į Lietuvą atvežant parodą apie Kyjivo Rusios susikūrimą, eksponatų sugadinimo ar netekimo atveju Vyriausybės prašoma įsipareigoti atlyginti virš 10 mln. eurų.

Tą numato liepos viduryje registruotas Kultūros ministerijos projektas.

Lietuvos nacionalinis muziejus Istorijų namuose nuo šių metų rugsėjo 8 dienos iki kitų metų kovo pabaigos organizuoja parodą „Nuo vikingų iki Kyjivo Rusios“.

Parodai muziejus planuoja skolintis 328 kilnojamąsias kultūros vertybes iš trijų Ukrainos muziejų, Ukrainos mokslų akademijos Archeologijos instituto, Švedijos, Lenkijos, Estijos bei Latvijos muziejų.

Muziejus su vertybes skolinančiomis institucijomis pasirašė sutartis, kuriomis įsipareigojo apmokėti vertybių draudimo ir transportavimo į Lietuvą išlaidas.

Kaip teigiama projekte, kadangi iš Ukrainos institucijų pasiskolinamų vertybių bendra draudiminė vertė yra daugiau nei 10 mln. eurų, šiai komercinio draudimo daliai reikalinga pinigų suma ženkliai viršytų muziejaus turimą parodos biudžetą.

Atsižvelgiant į tai, muziejus kreipėsi į Kultūros ministeriją su prašymu suteikti įsipareigojimą dėl skolinamų vertybių.

Kaip numatyta nutarimo projekte, Vyriausybė suteiktų rašytinį įsipareigojimą atlyginti nuostolius, įsipareigojimų dydis siekia beveik 10,2 mln. eurų.

„Pareiga atlyginti pagrįstus nuostolius atsirastų tik tuo atveju, jeigu minėtos kilnojamosios kultūros vertybės būtų sužalotos ar jų netekta nuo kilnojamųjų kultūros vertybių įvežimo į Lietuvos Respublikos teritoriją iki jų išvežimo iš Lietuvos Respublikos teritorijos momento“, – rašoma projekte.

Tuo metu iš Švedijos, Lenkijos, Estijos ir Latvijos skolinamos vertybės bus draudžiamos komerciniu draudimu, muziejus taip pat padengs eksponatų transportavimo į Lietuvą ir atgal išlaidas bei jų draudimo išlaidas transportavimo metu iš Ukrainos į Lietuvą ir atgal.

Nurodoma, kad parodos „Nuo vikingų iki Kyjivo Rusios“ tikslas – papasakoti Lietuvos visuomenei apie Kyjivo Rusios susikūrimą, jos įtaką aplinkiniams kraštams bei baltų genčių vaidmenį ir santykius su šia valstybe, siekiant istoriniais faktais ir kilnojamųjų kultūros vertybių pavyzdžiais iš Ukrainos ir kitų užsienio šalių atminties institucijų paneigti Rusijos propagandos skleidžiamas manipuliacijas dėl Ukrainos istorinės tapatybės, žemių ir kultūros paveldo.


Šiame straipsnyje: Kyjivo RusiaparodaKompensacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
ar jau visi pasisakėte idiotai? mane stebina kai daugiausiai vatos lenda ne iš Vilniaus, o Kauno Alytaus Marės

Anonimas

Anonimas portretas
NE KYJIVO O HUJEVO ....

Plaunami

Plaunami portretas
pinigai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių