Į Lietuvą atvežama skandalingoji režisieriaus V. Bareikio „Euro-vizija“

  • Teksto dydis:

Vilniuje vyksiančiam šių metų teatro debiutų festivalio "TYLOS” uždarymui pasirinktas praėjusiais metais Latvijos nacionaliniame dramos teatre Rygoje V.Bareikio sukurtas spektaklis "Euro-vizija”.

Vos pasirodęs, šis skandalingas, šmaikštus ir chuliganiškas darbas netrukus tapo viena populiariausių praėjusių metų Latvijos teatro premjerų ir buvo įvardijamas kaip vienas esminių sezono įvykių.

Spektaklis sukurtas atsispiriant nuo Rygos nacionalinio dramos teatro pasiūlytos temos – "Europos sąjungos pliusai bei minusai”.

Dviejų dalių satyriškas muzikinis spektaklis ne tik drąsiai parodijuoja jau savo paties parodija tampantį "Eurovizijos” dainų konkursą, bet ir šio konkurso formos rėmuose nagrinėja opiausias šių dienų Europos aktualijas.

"Šią įdėją galvoje nešiojausi jau labai seniai, bet būtent Latvijos nacionalinio dramos teatro pasiūlytos tema leido šiam sumanymui įsikūnyti. Kai kas Eurovizijos dainų konkursą vadina "supuvusios Europos” veidrodžiu, kai kam tai tiesiog šou namų šeimininkėms ar homoseksualams, bet vienaip ar kitaip šis reiškinys yra vienas nedaugėlio renginių suvienijančių Europą bent vienam vakarui. Pirmiausia lenkiu galvą prieš Rygos aktorius, kurie yra tikri profesionalai ir šiose, labai atvirose ir bekompromisėse "žaidimo taisyklėse”, rado  savo erdvę improvizacijai, avantiūrai, kuri ir pagimdė šį darbą. Smagu dirbti su artistais, kurie yra drąsūs ir jokios temos jiems nėra tabu. Tuo galite įsitikinti ir iš spektaklio video medžiagos, – sakė spektaklio režisierius V.Bareikis.

Rusijos įtaka Rytų Europos regione, karas Ukrainoje, homoseksualumas, pasiturinčių ir nusigyvenusių Europos šalių priešprieša, krikščionybės ydos bei pedofilija – tai tik kelios iš temų kurias nagrinėja šis darbas.

Taip pat spektaklyje svarbi vieta skiriama Baltijos regionui, nes Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovai šiame fiktyviame konkurse pirmą kartą apjungia jėgas ir daina "Rise” ("Kilkim”) bando pademonstruoti savo iniciatyvą vienijant visą Europą.

Vienas iš spektaklyje vaidinančių Latvijos aktorių – publikos numylėtinis raumeningasis Raimunds Celms sako: "Svarbiausia, kad Lietuvos merginos būtų saugios ir jaustųsi laimingos, – tai yra mano pagrindinis tikslas šiose gastrolėse.”

Žiūrovas šiame spektaklyje yra pilnavertis "žaidimo” dalyvis – jis ne tik atstovauja šaliai, kurios sektoriuje sėdi, bet ir galiausiai nusprendžia, kuri daina, o tiksliau, kurios šalies pozicija spektaklio vakarą labiausiai atspindį šiandieninę Europą nubalsuodamas už nugalėtoją.

Spektaklis, kuriame vartojama necenzūrinė leksika, rodoma daug nuogybių, paliečiamos homoseksualumo, pedofilijos, zoofilijos ir nekrofilijos temos Latvijoje buvo sutiktas labai prieštaringai.

Kartu su režisieriumi V.Bareikiu prie šio spektaklio dirbo video režisierius J.Tertelis, dramaturgė A.Lunskytė-Ylldiz. Spektaklyje vaidina vieni populiariausių Latvijos aktorių- J.Vimba, K.Karelins, Z.Dambrovska bei publikos numylėtinis raumeningasis Raimunds Celms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių