Baigėsi Lietuvos kultūros sezonas Krokuvoje

Du renginiai – moderniosios Lietuvos fotografijos paroda „Ramus gyvenimas. Moderni Lietuvos fotografija“ ir lenkų režisieriaus Krystiano Lupos spektaklio „Didvyrių aikštė“ lenkiškoji premjera baigia Lietuvos kultūros sezoną Krokuvoje, išsamiai pristačiusį Lietuvos kultūros istoriją ir dabartį.

Parodoje, atidarytoje Krokuvos Japonijos Manggha muziejaus galerijoje eksponuojami Romualdo Rakausko, Algirdo Šeškaus, Vito Luckaus, Iljos Fišerio, Mldos Drazdauskaitės, Gyčio Skudžinsko, Rimaldo Vikšraičio darbai.

Parodos kuratorius Wojciechas Nowickis sako šia paroda siekęs atskleisti savo požiūrį į Lietuvos fotografiją, nes jo nuomone nėra teisinga, kai kokios nors šalies fotografija pristatoma tik išskiriant garsiausius vardus, – jo nuomone, norint pajusti ir susikurti asmeninį įspūdį, reikia skirti daug laiko tyrinėjant archyvus.

„Lietuvos atveju mane sužavėjo kažkokia ramybė, iš kur ir parodos pavadinimas. Ta ramybė tokioje aukščiausioje išraiškoje, man fotografijos esmė ne tik pasakojime ir turinyje, man labai svarbu išraiška. Taigi, tai, kas mane patį sudomino lietuvių fotografijoje, tai mažai žinomi ar nežinomi vardai, pavyzdžiui, čia nėra Sutkaus, Macijausko darbų, nes jie yra gerai žinomi užsienyje. Aš norėjau per save pateikti, kaip aš matau lietuvių fotografiją“, – pasakojo parodos kuratorius Wojciechas Nowickis.

Parodą kartu su Krokuvos galerija rengė Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius. Pasak organizatorių, ši ekspozicija pristato Lietuvos fotografiją kaip ambicingą ir judančią prieš srovę. „Ramus gyvenimas“ atspindi Lietuvos kasdienybės panoramą – nuo sovietmečio iki dabarties. Parodoje – ir dokumentika, ir meninė, ir reportažinė fotografija, albumų ir žurnalų iškarpos, archyvinė medžiaga.

Fotomenininkas Algirdas Šeškus sako, kad tai, ką parodos kuratorius atrinko ir kaip sudėliojo parodą, jam pasirodė labai savita, o į savo darbus pasižiūrėti tokiame kontekste, kaip pats sako, per kito petį, visada įdomu.

Paroda Krokuvoje veiks iki sausio pabaigos, o šeštadienį Krokuvoje lenkiškoji Krystiano Lupos spektaklio, pastatyto nacionaliniame dramos teatre, Didvyrių aikštė premjera.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių