„Audroje“ – šiuolaikinio meno programa „Tekėjimas“ ir skaitmeninę pasaulėkūrą kuriančių menininkų instaliacijos

Birželio 29 – liepos 2 d. Kauną užplūsiantis festivalis „Audra“ keturioms dienoms miestą užlies ne tik muzika, bet ir įvairiomis kultūrinėmis veiklomis. Bene didžiausia jų dalis vyks M. Žilinsko dailės galerijoje, kur bus pristatoma eksperimentinė, dinamiška, tačiau įvairioms auditorijoms prieinama šiuolaikinio meno ir performansų programa „Tekėjimas“. Dalis jos bus pristatoma ir „Pergalės“ plieno fabrike.

Festivalio meninės programos vadovas Tautvydas Urbelis sako, kad nuo pat pradžių galvojant apie temą,  buvo mąstoma apie vandenį kaip kontroversišką reiškinį mieste, o programa „Tekėjimas“ lankytoją pakvies nagrinėti tekėjimo, kuris leidžia įvairiapusiškai ir kūrybingai pažvelgti į vandens ir kitų skysčių buvimą miesto erdvėse, fenomeną. „Vanduo yra ta tema, kuri šiuolaikinio meno lauke vis dar aktuali. Vanduo turi daugybę vertinimų: jis yra būtinas ir neišvengiamas gyvybės šaltinis, kurio potencialus trūkumas mieste ateityje vis labiau ryškės ir taps daugelio socialinių ir politinių veiksmų epicentru. Tačiau tuo pat metu miestas tampa apsauga nuo nepageidaujamų vandens pratekėjimų – potvynių, užliejimų, tad jis turi gaivališką, nepažabojamą dalį ir interpretaciją. Tačiau vanduo kaip tiesioginis fenomenas buvo tik atspirties taškas galvoti, ką takumas reiškia mieste, kaip jis bei pratakumas funkcionuoja kaip tam tikra metafora arba alternatyvus naratyvas miesto infrastruktūroje“, – pasakoja jis.

Organizatorių nuotr. 

Pasak T. Urbelio, šiuo metu renovacijai uždaryta M. Žilinsko dailės galerija jau yra tapusi kultūriniu ir architektūriniu miesto simboliu, jungusiu tradiciją, istoriją, meną ir pirmasias postmodernios architektūros užuomazgas, o būsima renovacija žymi naują pastato ir institucijos etapą. Būtent jį apmastyti ir kviečiami „Tekėjimo“ kūrėjai, dirbantys su skaitmenine pasaulėkūra ir performatyviomis erdvės interpretacijomis.

Nuo Lietuvos iki Londono – CROSSUCID, KEIKEN instaliacijos ir specialiai AUDRAI sukurtas kūrinys

 

„Pergalės“ plieno perdirbimo gamykloje visų, atvykusių į mokamus AUDROS koncertus, lauks menininkų Sylwanos Zyburos ir Tomo C. Toth  įkurto kolektyvo CROSSUCID video kūrinys bei menininkų Nicholaso Delapo ir Laīna’os Linkeviča’os, žinomų kaip „Studio Misti“, skaitmeninė instaliacija.

Organizatorių nuotr. 

Tuo tarpu M. Žilinsko dailės galerijoje bus pristatomi kylantys tarptautiniai menininkai: skaitmeninius pasaulius kuriantis ir ne vieną apdovanojimą laimėjęs kolektyvas KEIKEN,  tarpdisciplininio meno kūrėjas ir kūrybinis prodiuseris iš Irano, gyvenantis Londone, Aliaskaras Abarkasas, garsinio ir vaizdinio meno kūrėja iš Velso Ella Skinner, su įvairiais mediumais ir technikomis dirbanti menininkė Églantine Laprie-Sentenac. Prie tarptautinių menininkų prisijungs būrys garsių Lietuvos kūrėjų – itin sėkmingai kuriantis Eglės Kulbokaitės ir Dorotos Gawendos duetas, specialiai AUDRAI naują bendrą kūrinį su Mamiko Motto kurianti Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė.

Prie patyrusių kolegų prisijungs ir kylantys jaunieji menininkai – tekstilės tradiciją permąstanti Morta Jonynaitė bei Londone kuriantis Deividas Vytautas. O bendradarbiaujant su tarptautiniu šiuolaikinio meno centru „Rupert, prie parodos prisijungs „Alternatyvios edukacijos“ dalyviai. Siekiant praplėsti meno programos auditoriją, „Tekėjimo“ atidarymo metu bus bendradarbiaujama su iniciatyva „Komoda“ ir pristatomi jaunųjų Lietuvos dizainerių darbai. Visų šių meno renginių ir kūrinių lankymas – nemokamas.

Daugiau apie festivalį čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių