A. Vrubliauskas „čekiukų“ byloje: įsivaizdavau, kad viskas tinkamai vyksta

Buvęs Alytaus rajono savivaldybės meras, dabar tarybos narys Algirdas Vrubliauskas teisme nepripažįsta piktnaudžiavęs savivaldybės išmokomis, tačiau teigia matantis savo atsakomybę dėl neteisingų finansinių duomenų pateikimo.

„Kaltės nepripažįstu, kuo esu kaltinamas. (...) praėjusią kadenciją keletas dokumentų per klaidą pateko į tarybos nario apyskaitas, išlaidas ir keletas dokumentų pateko į ūkininko ūkio veiklą“, – antradienį per Kauno apygardos teismo posėdį tvirtino A. Vrubliauskas.

„O tvarka būdavo, kad pagal reglamentą pateikdavau vyriausiajai buhalterei, buvome iš principo sutarę, aptarę, kurie dokumentai priskiriami prie tarybos nario veiklos apyskaitos, kurie prie ūkio“, – pridūrė politikas.

Jis tvirtino tokį žodinį susitarimą turėjęs su savivaldybės vyriausiąja buhaltere Danute Kazakevičiene, ji surado kitą darbuotoją A. Vrubliausko ūkio veiklos buhalterijai, PVM sąskaitoms faktūroms tvarkyti.

Prokuroro Dariaus Valkavičiaus klausiamas, ar šitaip nesijaučia naudojęsis tarnybine padėtimi, politikas pažymėjo, kad vyriausioji buhalterė yra tiesiogiai pavaldi administracijos direktoriui.

Kolegiškai buvau paprašęs, daug ką ji tvarkė.

„Kolegiškai buvau paprašęs, daug ką ji tvarkė“, – tvirtino A. Vrubliauskas.

Degalų finansinius dokumentus su D. Kazakevičiene jis teigė sutaręs atskirti pagal sumas.

„Tarybos nario veikloj daugiau 1000 dyzelino nesipildavau, o ūkininko veikloj pagal individualią pažymą būdavo ir 5 tonos, ir 10 tonų. (...) Jeigu kildavo klausimų, buvome sutarę, kad aptarsime“, – kalbėjo A. Vrubliauskas.

„Nedrįsau abejoti jos kompetencija ir įsivaizdavau, kad viskas tinkamai vyksta. (...) Gailiuosi, kad mažai kontroliavau“, – sakė jis.

Kaip anksčiau minėjo viešai, politikas teisme pakartojo, jog traktoriaus dalys, žymėtas ūkio veiklai skirtas dyzelinas į tarybos nario veiklos apyskaitą buvo įrašyti „tik per klaidą, per žioplumą“.

„Ir tarybos narys“, – lakoniškai pritarė A. Vrubliauskas, prokuroro paklaustas, kas atsakingas už tikslių duomenų apie tarybos nario išlaidas pateikimą.

Alytaus rajono savivaldybės buhalterė Violeta Kaškonienė praėjusiame posėdyje liudijo, kad A. Vrubliauskas pats išlaidų apyskaitų nevesdavo. Ji taip pat teigė, jog pagal tuomet galiojusį veiklos reglamentą „tarybos narys pilnai atsako už tai, kas užpildyta apyskaitoje, kokius dokumentus pateikia“.

„Visiškai atskirti nepavyko“

Kaltinamasis taip pat dėstė, kad tarybos nario veiklos teisinis reguliavimas nedraudžia pilti degalų dideliais kiekiais.

Politikas tvirtino daugiau degalų atsigabendavęs mobilioje kolonėlėje ir iš jos pildavęsis į tris asmeninius automobilius, kuriais važinėdavo tarybos nario reikalais, taip pat kartais naudodavęs tarnybinį automobilį.

„Aš turiu mobilią kolonėlę. Kadangi gyvenu prie Trakų rajono ribos, kad nereikėtų važiuoti, eilę stovėti, (...) nuvažiuodavau, įsipildavau savarankiškai į kolonėlę, ir tada pildavausi iš jos“, – kalbėjo A. Vrubliauskas.

Jis pažymėjo vedantis asmeninės kolonėlės apskaitą, stengdavęsis naudoti jos turinį tik tarybos nario veiklai, bet pripažino, kad atskirti degalų naudojimo politiko ir ūkio veiklai „100 procentų neįmanoma“.

„Kaip tarybos narys važiuodavau, (...) manydavau, kad panaudoju tikslingai. Ir per kovidą labai aktyviai veikėme, (...) kad žmonės skiepytųsi, tad reikėjo važiuoti, važinėdavome, tai buvo nedraudžiama (rajono ribose)“, – kalbėjo buvęs meras.

„Visiškai atskiri nepavyko“, – sakė jis.

Inkriminuojamai turtinei žalai prilygstančią sumą politikas teigė grąžinęs dėl viešosios nuomonės, visuomenės spaudimo.

„Kodėl grąžinau 19 tūkstančių? Visuotinė opinija, tiek metų dirbant meru. Pasijaučiau vagis, didžiausias nusikaltėlis. Atėjo šeštą valandą sąskaitų ieškoti pareigūnai, bet visi žino, kad jos niekur nedingsta, yra VMI deklaracijos. (...) Dėl šventos ramybės grąžinau tą visą abejotiną sumą“, – kalbėjo A. Vrubliauskas.

„Yra, kaip yra, bet kaltu tikrai nesijaučiau. Dirbau, stengiausi“, – pridūrė jis.

Kitame posėdyje liepos 30-ąją suplanuotos prokuroro ir advokato baigiamosios kalbos.

Pagal prokuroro D. Valkavičiaus anksčiau pagarsintą kaltinamąjį aktą, A. Vrubliauskas, 2019–2023 metų kadenciją eidamas Alytaus rajono savivaldybės tarybos nario-mero pareigas, taip pat vykdydamas individualią veiklą ir būdamas PVM mokėtoju, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas asmeninės naudos.

Anot prokuroro, A. Vrubliauskas apyskaitose įrašė tikrovės neatitinkančias išlaidas kaip susijusias su tarybos nario veikla. Jis kaltinamas įsigijęs dyzelino, automobilio detalių ir šių pirkinių PVM sąskaitas faktūras įtraukęs į individualios veiklos apskaitą, taip suklastodamas tarybos narių išlaidų apyskaitą.

A. Vrubliauskas kaltinamas padaręs 19 tūkst. 669 eurų turtinę bei didelę neturtinę žalą Alytaus rajono savivaldybei pakirsdamas pasitikėjimą šia institucija, sumenkindamas jos ir savo autoritetą visuomenėje.

Byla teismui perduota kovą.

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) sausį pateikus įtarimus, netrukus A. Vrubliauskas grąžino beveik 20 tūkst. eurų savivaldybės tarybos nario išmokų, jų panaudojimą asmeninėms reikmėms vadinęs „apmaudžia klaida“.

Politikas metų pradžioje taip pat sustabdė narystę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje, su kuria pernai vykusiuose savivaldos rinkimuose pateko į Alytaus rajono tarybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių