Elektros vagystė Jonavos gyventojui kainavo gyvybę

Jonavos rajone savo namuose nuo elektros smūgio žuvo 54 metų amžiaus vyras. Nelaimingą atsitikimą lėmė neatsakingas ir piktavališkas elgesys – žuvusiojo rankoje rastas elektros laidas buvo ne tik blogai izoliuotas, bet ir nelegaliai prijungtas prieš apskaitos prietaisą, t. y. juo tekanti elektra nebuvo fiksuojama. LESTO dar kartą įspėja – elektros srovė yra labai pavojinga, todėl būtina laikytis saugumo taisyklių.

Pranešimą apie nelaimingą atsitikimą Jonavos rajone LESTO gavo balandžio 3 d., apie 16 val. – greitosios pagalbos medikų brigada iškvietė LESTO operatyvinę brigadą elektros energijos tiekimui išjungti ir užtikrinti saugumą. Atvykę inžinieriai nustatė, kad nelaimingo atsitikimo priežastis – laidas, nelegaliai prijungtas prie skirstomojo tinklo prieš apskaitos prietaisą. Dėl šio įvykio surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, įvykį tiria ir policija.

„Šis tragiškas įvykis dar kartą parodo, kad dalis gyventojų nepaiso energetikų perspėjimų, rizikuodami savo ir artimųjų sveikata ir gyvybe bando nelegaliai naudoti elektros energiją mėgindami prisijungti prie elektros oro linijų ar skirstymo įrenginių. Liūdna, kad šiemet tai jau antras atvejis, kai neatsargus elgesys šalia skirstomojo elektros tinklo įrenginių nusinešė gyvybę“, – teigia Juozas Šakela, LESTO Prevencijos ir kontrolės departamento direktorius.

LESTO kasmet nustato šimtus pažeidėjų, kurie, nelegaliai prisijungę prie elektros skirstomojo tinklo, tikisi elektra naudotis nemokamai, tačiau periodinių patikrinimų metu tokie atvejai dažniausiai yra išaiškinami, o pažeidėjai privalo atlyginti sąžiningiems elektros naudotojams padarytą žalą. Vien šiemet per I ketvirtį LESTO nustatė per 150 tokių pažeidėjų, bendrovei jie turės atlyginti per 100 tūkst. Lt.

Neretai pažeidėjus nustatyti padeda pilietiški ir atsakingi gyventojai – per I ketv. LESTO gavo 48 gyventojų pranešimus į anoniminę pasitikėjimo liniją tel. 255 2555, iš jų pasitvirtino 6, o atlygintina nuostolių suma – 17 093 Lt. LESTO tikrina visus gyventojų pranešimus. Per 2012 m. atsakingų gyventojų pranešimai padėjo nustatyti 20 neteisėtai elektros energiją vartojusių objektų, pagal pranešimus pradėta 11 ikiteisminių tyrimų dėl vagysčių iš elektros skirstomojo tinklo įrenginių, tai padėjo LESTO iš pažeidėjų išsireikalauti 159,4 tūkst. Lt.

„LESTO diegia modernias technologijas ir pažeidėjams lieka vis mažiau galimybių pasislėpti“, – teigia J. Šakela.

Nelegaliai prisijungdami prie elektros skirstomojo tinklo gyventojai ne tik vagia iš sąžiningų elektros vartotojų, bet ir kelia grėsmę savo gyvybei, gali sužaloti kitus asmenis, sukelti gaisrą ar nutraukti elektros energijos tiekimą kitiems vartotojams. Kiekvienas būsto savininkas ar gyventojas, kuriam LESTO tiekia elektros energiją, turi rūpintis, kad visi jo naudojami elektros prietaisai ir įrenginiai būtų tvarkingi, saugūs ir stebėti, ar jie neblogina elektros energijos kokybės.

Gyventojai, pastebėję ar įtardami neteisėto elektros energijos vartojimo atvejus, nelegalaus elektros energijos prisijungimo faktus, elektros energijos įrenginių plėšimo bei sugadinimo požymius, prašomi nedelsiant pranešti LESTO anoniminių pranešimų telefonu (8 5) 255 2555, bendruoju pagalbos telefonu 112 arba internetiniame puslapyje www.lesto.lt užpildžius anketą „Noriu pranešti“. Telefonu 1802 arba 112 taip pat reikėtų pranešti pastebėjus apgadintus, apsemtus ar kibirkščiuojančius elektros įrenginius, ant gatvės, automobilių ir kitur nukritusius laidus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
valstybe uzdirbti neduoda,zmones todel ir vogia,buna ir mirsta delto,o ka daryti....

vida

vida portretas
Jei pastebėčiau, kad žmogus vagia iš Lesto, niekada nepraneščiau, o dar tą žmogų pagirčiau. Kai man kilo įtarimas, kad kaimynas vagia iš manęs, tai lesto man nepadėjo surasti to vagies, pasakė, kad viskas tvarkoj. Ir aš dabar ieškosiu būdų, kaip pasijungti nuo laidų.

Aleksas

Aleksas portretas
Ponia Vida,ar jus pranesete i Vilniaus "lesto" imone,kad jus kaimynas apvagia? Tikrai butu atvaziave tikrinti atsakingi darbuotojai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių