Buvusiam NMA padalinio vadovui už piktnaudžiavimą bauda sumažinta iki 18,8 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas kaltu dėl piktnaudžiavimo pripažintam buvusiam Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Teisės departamento direktoriui Tautvydui Jakučiui skyrė 18,8 tūkst. eurų baudą.

Kaip pirmadienį pranešė teismas, šiuo nuosprendžiu iš dalies pakeistas apygardos teismo verdiktas, kuriuo T. Jakučiui buvo skirta 24,4 tūkst. eurų bauda.

Baudos sumažintos ir kitiems asmenims, nuteistiems už prekybą poveikiu.

T. Jakutį pažinojusiam ir už atlygį pažadėjusiam jį paveikti Gintautui Pakalniui skirta galutinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant metams, taip pat 13,2 tūkst. eurų bauda.

Anot pranešimo, kaltinamajam žemesnės instancijos teismo paskirtos bausmės subendrintos netinkamai, nepagrįstai nustatytas maksimalus laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimo terminas.

G. Pakalnį pažinojusiam ir per jį už atlygį paveikti T. Jakutį siekusiam Vladislavui Tomaševičiui skirta 32 tūkst. eurų bauda.

Dar dviem per tarpininkus paveikti T. Jakutį siekusiems asmenims skirtos 9,4 tūkst. eurų ir 17 tūkst. eurų baudos.

Bylos duomenimis, 2015–2017 metais G. Pakalnis savo naudai pats tiesiogiai ar per tarpininką V. Tomaševičių susitarė paimti apie 50 tūkst. eurų kyšį ir bendrai iš trijų asmenų kaip kyšį paėmė 12,1 tūkst. eurų.

Už tai jis pažadėjo paveikti tuometį NMA Teisės departamento direktorių T. Jakutį, kad šis neteisėtai veiktų vykdydamas savo įgaliojimus.

T. Jakutis, būdamas NMA Teisės departamento direktorius bei Paramos administravimo probleminių klausimų sprendimo komisijos pirmininkas, taip pat pažįstamas su G. Pakalniu ir palaikydamas su juo draugiškus santykius, komisijos posėdžiuose siekdavo priimti ir priimdavo palankius sprendimus tais klausimais, dėl kurių prašydavo G. Pakalnis.

Bylą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas konstatavo, kad asmenys pagrįstai pripažinti kaltais dėl padarytų nusikaltimų, jų veikos tinkamai kvalifikuotos, tačiau pažymėjo, jog nustatant bausmių dydžius neatsižvelgta į pernelyg ilgai užsitęsusį baudžiamąjį procesą, trukusį beveik šešerius metus nuo ikiteisminio tyrimo pradžios iki skundžiamo apygardos teismo nuosprendžio priėmimo.

Teisėjų kolegijos vertinimu, net ir atsižvelgus į tai, kad byla yra sudėtinga bei didelės apimties (32 tomai, šeši kaltinamieji, daug liudytojų), nagrinėjimo apygardos teisme metu taikyti ribojimai dėl COVID-19 pandemijos, keitėsi gynėjai, norėję susipažinti su bylos medžiaga ir teikę įvairius prašymus bei skundus, bylos nagrinėjimas užtruko pernelyg ilgai ir tai reikėjo įvertinti nustatant nuteistiesiems skirtinų bausmių dydžius.

Kita apygardos teismo nuosprendžio dalis palikta nepakeista.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių