Senovinės lietuvių svastikos „išteisintos“

Archeologiniuose radiniuose bei paminkluose pavaizduotos senovėje saulės ženklu laikytos svastikos nėra draudžiamas dalykas.

Antradienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas paskelbė, kad Vasario 16-ąją keli jauni klaipėdiečiai ketinę įsilieti į šventinę kariuomenės ir miestiečių eiseną su svastikas vaizduojančiais plakatais, nepažeidė įstatymo.

Per dešimt dienų nutarimas gali būti apskųstas. Jam įsiteisėjus, iš vaikinų atimti plakatai privalės grįžti į savininkų rankas.

„Lietuvoje teisingumas yra ir mes tuo įsitikinome. Dabar mūsų tikslas toliau aiškinti visuomenei Lietuvos istoriją, jos simbolius, šviesti tautą“, - išgirdęs teismo sprendimą džiaugėsi vyriausias iš keturių klaipėdiečių Linas Zeniauskis.

Valstybės šventės dieną, jaunuoliai nešėsi plakatus, kuriuose buvo išdidintos archeologinių radinių, vaizduojančių svastikas, nuotraukos. Viename plakate – Rokiškyje stovinčio Laisvės paminklo fragmentas.

Kažkas iš klaipėdiečių apskundė jaunuolius policijai, ir jie buvo nugabenti į 1-ąjį policijos komisariatą. Pareigūnai nusprendė, kad pažeistas įstatymas, draudžiantis viešai demonstruoti fašistinės Vokietijos simbolius.

Gegužės pradžioje nagrinėjant administracinę bylą tie patys vaikinai ir juos palaikantys žmonės į teismą atsinešė tokius pat plakatus, kokius iš jų pareigūnai atėmė vasario mėnesį.

Po teismo posėdžio vaikinai išsinešė plakatus į lauką ir ketino bendrauti su gausiu žurnalistų būriu, tačiau jų čia laukė keli uniformuoti policininkai. Jie pareikalavo nusukti plakatus į sieną. Tik pora vaikinų pakluso šiam reikalavimui.

Policininkai išsivežė į komisariatą plakatus ir juos laikiusius jaunuolius.

Keli iš jų įspėti, bene porai surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už nepaklusimą pareigūnų reikalavimams.

Netrukus po to į Policijos departamentą kreipėsi Milvydas Juškauskas, pagarsėjęs Lietuvoje kaip televizijos laidų herojus, mokęs kelių policininkus įstatymų. M.Juškauskas įteikė prašymą atlikti tarnybinį patikrinimą dėl uostamiesčio policininkų veiksmų.

Bene poroje dešimčių lapų išdėstyti pareigūnų įvykdyti pažeidimai. Jų vyras priskaičiavo daugybę pradedant faktu, jog įvykius prieš televizijos kameras komentavusi Klaipėdos policijos atstovė spaudai Jūratė Albrechtienė neturėjo prisisegusi ženklelio su savo vardu ir pavarde. M.Juškauskas išvardijo ir prie teismo dirbusių pareigūnų pažeidimus. Jie neva nusižengė ne tik policijos įstatymo nuostatoms, bet ir kelių eismo taisyklėms ir net sukėlė avarinę situaciją.

Tarnybinis patikrinimas kol kas nepradėtas. Departamente vis dar tebesvarstoma, ką su juo daryti, mat pareiškėjas pareikalavo, kad patikrinimą atliktų ne kas kitas, o departamento pareigūnai. Priešingu atveju jis ketina prašymą atsiimti.

Senovinės svastikos Gegužės 1-osios parade Vilniuje:


Šiame straipsnyje: svastikos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių