Vardinių numerių kaina klaipėdiečių nebebaugina: koks užrašas – populiariausias?

Nuo šių metų pradžios vardiniai automobilių numeriai ženkliai pabrango, bet uostamiesčio gyventojų tai nesustabdė – šiemet tokius numerius įsigijo triskart daugiau klaipėdiečių nei pernai. Unikalūs valstybiniai numeriai tampa dovana, jie gali asocijuotis su vairuotojų pomėgiais ar net tapti dar viena marketingo idėja.

Užrašyti vardus – populiariausia

Vardiniai numerio ženklai išsiskiria tuo, jog jų užrašą galima susikurti patiems. Automobiliams numeris gali būti sudarytas nuo 1 iki 6 simbolių, iš kurių bent vienas turi būti skaičius.

„Pavyzdžiui, jei norima vardinio numerio su vardu „LAURA“, vietoj „A“ raidės galima įrašyti skaičių „4“ ir tuomet užrašas atrodytų taip – „L4URA“, – aiškino įmonės „Regitra“ Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus atstovas spaudai Lukas Vosylius.

Dažniausiai gyventojai užsisako numerius su jų vardų inicialais ar vardais.

Pasak L. Vosyliaus, neretai numeriuose užrašomas ir automobilio modelis ar markė, vairuotojai renkasi ir žodžius, kurie asocijuotųsi su jų profesija arba pomėgiais.

Numeris tampa reklama

Vardiniai numeriai gali tarnauti ir kaip reklamos priemonė. Pasak L. Vosyliaus, įmonės neretai užsisako vardinius numerius su savo įmonės pavadinimu ar komerciniais inicialais.

„Pasirenkami tokie užrašai, kurie sutaptų su įmonės, paslaugos ar prekės pavadinimu. Beje, 2001 metų sausio mėnesį išduotas pirmasis vardinis numerio ženklas būtent įmonei, į jį pažvelgus buvo galima lengvai identifikuoti tos įmonės pavadinimą“, – pasakojo atstovas.

Taip ne tik reklamuojami įmonių pavadinimai, bet ir veikiausiai pažymima jų sėkmė, kadangi užsisakyti neįprastus valstybinius numerius dar 2023 metais kainavo 1,5 tūkst. eurų, o jau nuo šių metų pradžios jie pabrango ir kainuoja net 2,5 tūkst. eurų.

Praėjusių metu duomenimis, nuo sausio iki gegužės mėnesio klaipėdiečiai užsisakė apie 20 vardinių numerių. Šiais metais tokiu pačiu laikotarpiu Klaipėdos „Regitros“ padalinyje buvo pagaminta beveik 70 unikalių valstybinių numerių.

Keiksmažodžių negali būti

Transporto priemonei numerio ženklai yra išduodami identifikacijos tikslais ir jie yra matomi viešai visiems eismo dalyviams, tad, pasak L. Vosyliaus, užrašas turi būti korektiškas ir atitikti specialius reikalavimus.

Taisyklėse numatyta, kad numerio užrašuose negali būti naudojami vulgarūs, žargoniniai ir neigiamas asociacijas keliantys žodžiai. Užrašai negali kurstyti ar skatinti neapykantos, niekinimo, diskriminuoti žmonių grupes.

„Užrašas negali sutapti su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis“, – aiškino L. Vosylius.

Pasitaiko atvejų, kai yra nepatvirtinamas vardinio numerio užrašas, kadangi jo reikšmė ar asociacijos kelia abejonių.

„Štai, pavyzdys. Nebuvo išduotas užrašas STOL3N, kuris iš anglų kalbos išvertus reiškia „vogta (-as)“, nes tai nusikalstamą, neigiamą prasmę turintis žodis. Taip pat praktikoje būta atvejų, kai atsižvelgus į visuomenės nepasitenkinimą, asmenys geranoriškai sutiko pasikeisti vardinio numerio užrašą“, – pasakojo „Regitros“ atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aferistas

Aferistas portretas
Kodėl žmonės nepatenkinti jei ant automobilio yra uždėdas vardinis numeris? Jums trukdo gyventi ar kažkaip įžeidžia? Gal pradėdam pykti jei žmogus apsirengis firminais rūbais ar laikrodi koki brangu nešioja, ar gyvena gražiau.... Tai irgi nepykanta reiškiam ant tokiu žmoniu?

Jonas

Jonas portretas
Vardinis durnius ar automobilis?

Ramus

Ramus portretas
Kai nera fantazijos, o yra pinigu...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių