Įspėja: radus asmens dokumentą, neieškokite jo savininko feisbuke

Klaipėdiečiai, prekybos centre arba šalia jo radę asmens dokumentą, ne visada žino, kur jį dėti. Vieni atiduoda parduotuvės darbuotojams, kiti nešasi namo, treti skuba į policijos komisariatą ar dar kitur.

Dažnai pamestų daiktų savininkai juos atranda socialiniuose tinkluose, kadangi feisbukas tapo tarsi skelbimų lenta.

„Radau pamestą pasą, nuvežiau į policiją Kauno gatvėje, buvo per vėlu, nepriėmė, tad liepė nuvežti į Migracijos tarnybą. Pasas perduotas“, – socialiniuose tinkluose rašė viena moteris.

Dar kita ne tik paskelbė įrašą, bet ir įkėlė dokumento nuotrauką, kuriame matyti asmens vardas, pavardė, gimimo metai, asmens kodas.

Žmonės vis dar nežino, kad už asmens duomenų viešinimą pagal Baudžiamojo kodekso 168 straipsnį gresia ir laisvės atėmimas.

Tas, kas be asmens sutikimo viešai paskelbė, pasinaudojo ar kitų asmenų labui panaudojo informaciją apie kito žmogaus privatų gyvenimą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Dar kita moteris pasakojo radusi dokumentą netoli vienos Žardininkų kvartale esančios parduotuvės.

„Radau vienos moters pasą. Nemoku naudotis feisbuku, tad tiesiog perdaviau tos parduotuvės darbuotojams, o šie – apsaugininkams. Nežinau, gal jie perduos pasą pareigūnams ir šie su moterimi susisieks“, – kalbėjo klaipėdietė.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistės paaiškino, ką daryti radus pasą arba asmens tapatybės kortelę.

„Dokumentą reikėtų atnešti į artimiausią Migracijos departamento skyrių arba policijos padalinį. Jokių rastų asmens dokumentų ar banko kortelių nereikėtų palikti nei parduotuvių darbuotojams, nei autobusų vairuotojams, nei dar kam nors. Rastus dokumentus sukčiai gali panaudoti nusikalstamoms veikoms vykdyti, todėl juos saugoti reikia atidžiai“, – tikino specialistės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių