Po KUL reorganizacijos chirurginės paslaugos Palangoje bus teikiamos tik šiltuoju sezonu

Po Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) reorganizacijos, chirurginės paslaugos Palangoje bus teikiamos tik šiltojo sezono metu – nuo gegužės 15 dienos iki rugsėjo 15 dienos.

Tokį sutarimą ketvirtadienį pasiekė Palangos miesto savivaldybės vadovai ir KUL administracija. Likusią, didžiąją metų dalį, pacientams iš Palangos chirurginės operacijos bus atliekamos Klaipėdoje.

„Sutarimas yra toks, kad sezono laikotarpiu – nuo gegužės 15 iki rugsėjo 15 – Palangos skubios pagalbos skyriuje dirbs du asmenys – vienas asmuo – plataus profilio vidaus ligų specialistas, ir kitas asmuo – gebantis suteikti ir mažąją chirurginę pagalbą, kalbant apie nedidelių žaizdų susiuvimą ir pan.“ – Eltai teigė susitikime tarp Palangos vadovų ir KUL administracijos tarpininkavęs sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas.

„Tuo metu nuo rugsėjo 15 iki gegužės 15, kada žmonių kurorte yra mažiau, Palangoje bus užtikrinama visa būtinoji pagalba, kai kalbame apie terapinį profilį, ir minimalų žaizdų sutvarkymą. Tačiau stambesnių chirurginių operacijų atlikimas vyks užtikrinant žaliąjį koridorių tiek pirmyn, tiek atgal Klaipėdos universiteto ligoninės priėmimo skyriuje. (...) Pacientas bus ir nuvežamas, ir, jei yra poreikis, parvežamas į Palangą“, – sakė ministras.

Kaip skelbta anksčiau, rudens pradžioje dėl pokyčių po KUL reorganizacijos sunerimusi Palangos miesto vadovybė išplatino pranešimą, kad po sujungimo su universitetine ligonine, kurorte gali būti panaikintos vidaus ligų stacionarinės antrinio lygio paslaugos. Anot savivaldybės, taip pat pasigirdo svarstymai atsisakyti intensyviosios terapijos, keisti skubios pagalbos skyriaus veiklą.

Pasak A. Pečkausko, pasiūlymas teikti paslaugas šiltuoju sezonu – geriausias sprendimas, kokį tokioje situacijoje buvo galima priimti.

„Manau, kad įvertinus pacientų poreikius ir turint omenyje, kad kartais sezono metu Palanga ir padvigubėja, šis susitarimas yra geriausia, kas galėjo nutikti šioje situacijoje. (...) Vertinu susitikimą kaip konstruktyvų, pavykusį ir dabar, turbūt, liko detalės, kaip tą susitarimą suguldyti į sutartį“, – kalbėjo A. Pečkauskas.

ELTA primena, kad pernai veiklą pradėjusi KUL, įkurta sujungus Klaipėdos universitetinę, Jūrininkų ir Palangos reabilitacijos ligonines, yra įsiskolinusi daugiau kaip 11 mln. eurų. Apie tai pranešė naujienų portalas LRT. Audito KUL metu nustatyta, kad 2022 metų pabaigoje buvo ženkliai padidinti darbuotojų darbo užmokesčiai. Tų metų sausio-spalio mėnesiais etatinio darbo užmokesčio priskaitymų vidurkis siekė kiek daugiau nei 1,9 mln. eurų, o tų pačių metų gruodį – daugiau nei 2,9 mln. eurų.

Vykdant antrąjį KUL ligoninės reorganizacijos etapą, nuo rugsėjo 10 d. sujungti ir panaikinti iki šiol vis dar atskirai veikę ligoninės filialai – Klaipėdos ligoninė, Jūrininkų ligoninė ir Palangos reabilitacijos ligoninė. Čia dirbantys medicinos profesionalai sutelkti į 18 specializuotų klinikų ir 4 centrus.

Dėl pokyčių KUL jau paliko 11,7 procentų darbuotojų, anksčiau pranešė KUL vadovas Audrius Šimaitis. Tačiau, anot jo, per metus ligonėje pradėjo dirbti 109 gydytojai ir arti 100 slaugytojų. Per pastaruosius 12 mėnesių personalo skaičius ligoninėje sumažėjo 4 proc., teigė A. Šimaitis.

Rugsėjo pradžioje KUL apsilankęs sveikatos apsaugos ministras A. Pečkauskas ir Klaipėdos universiteto vadovybė pasirašė ligoninės finansinės stabilizacijos strategiją, pagal kurią planuojama, kad KUL pelningai pradės veikti jau artimiausiais mėnesiais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių