- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Karantino iki šiol varžomos Klaipėdos užeigos džiaugiasi sulaukusios pavasario ir su viltimi žvelgia į artėjančią vasarą. Maitinimo įstaigos laukia ne tik galimybės aptarnauti klientus patalpose, bet ir renginių. Nors sušvelninti suvaržymai čia pat vėl buvo griežtinami, kavinės „Degustacija“ įkūrėja nepraranda optimizmo ir viliasi, kad sunkiausi laikai – jau praeityje.
Laukia vasaros
„Jau dabar turime užsakymų liepos ir rugpjūčio mėnesiams. Grinčas Kalėdas iš mūsų pavogė, bet vasaros gal jau nebenusineš“, – juokėsi kavinės „Degustacija“ įkūrėja Irina Ošovskaja.
Paprastai pavasarį kavinėms prasideda didžiausias darbymetis. Tačiau pandemija sugriovė nusistovėjusią tvarką.
„Balandį, gegužę orai jau šiltėja, žmonės po truputį švenčia vestuves. Šiemet planuotis pavasario darbus labai sudėtinga. Balandį turėjome užsakytą kavinę, bet „ant klaustuko“ – nežinia, kaip bus dėl apribojimų“, – apgailestavo I.Ošovskaja.
Kol suvaržymai neatšaukti, kavinė aptarnauja pavienius klientus ir didesnes įmones.
„Ką tik vežiau užsakymą medicinos centrui „Northway“. Ruošiame maistą jų pacientams – pietus ir pusryčius. Turime ir ligoninių, biurų, kurių darbuotojams gaminame valgyti kiekvieną dieną. Vieniems – pusryčius, kitiems – pietus“, – pasakojo moteris.
Tiek įmonės, tiek pavieniai klientai pageidaujamus dienos pietus renkasi ir feisbuke. Kavinės savininkė kiekvieną rytą atnaujina meniu.
„Kelios sriubos, penkerios salotos, užkandžiai. Ir iki devynių karštų patiekalų. Vegetariški, paukštienos, raudonos mėsos ir žuvies patiekalas“, – patikslino I.Ošovskaja.
Grinčas Kalėdas iš mūsų pavogė, bet vasaros gal jau nebenusineš.
Tarsi siaubo filme
Beveik du dešimtmečius maitinimo įstaigose dirbanti Irina išbandė faktiškai visas pareigas – nuo padavėjos, barmenės iki virtuvės darbuotojos ir vadovės. Tačiau to, ką patyrė pernai pavasarį, prasidėjus pandemijai, veikiausiai ilgai nepamirš.
„Apėmė jausmas, kad visi mirė – žmonių tiesiog nebeliko. Kaip siaubo filme: telefonas neskamba, niekas nebeateina. Viduje – didelė baimė“, – pasakojo I.Ošovskaja.
Dovilės Čižaitės Jonikės nuotr.
Tuomet buvo visiškai neaišku, ko tikėtis. Tad kavinės personalas buvo išleistas į prastovas, dirbti liko tik šeimos nariai.
„Dirbome dviese su tėčiu. Aš priiminėjau užsakymus ir gaminau. Tėtis išvežiojo“, – prisiminė moteris.
Tačiau ji džiaugiasi, kad nesustabdė veiklos visiškai. Darbas karantino metu padėjo išlaikyti bent dalį klientų ir nepasiduoti blogoms mintims.
„Kai dirbi, visai kita emocija – daug geriau jautiesi. Nesėdi namie ir negalvoji, kaip bus rytoj. Ryte atsikeli, nuvažiuoji į darbą. Praeina diena, vakare grįžti namo“, – teigė I.Ošovskaja.
Pavasaris keičia įpročius
„Degustacija“ iki šiol veikia karantininiu režimu – nuo 10 iki 16 val. Tačiau darbuotojų jau daugiau ir jų nuotaikos geresnės.
„Dabar šiek tiek lengviau – dalis žmonių dirba biuruose. Jie ateina maisto, tad pabendraujame. Atidarė kirpyklas, pasišnekame ir su jų darbuotojomis. Vis tiek matai, kokiomis nuotaikomis gyvena žmonės. Ir aš pati nebedirbu viena. Nebeliko visiškos izoliacijos“, – džiaugėsi I.Ošovskaja.
Kad karantinas būtų pakeitęs mitybos įpročius, Irina nepastebėjo. Tačiau prasidėjus pavasariui klaipėdiečiai renkasi lengvesnį maistą.
„Žmonės iki vasaros nori numesti svorį, todėl užsisakinėja salotas ir nebenori raudonos mėsos. Teikia prioritetą paukštienai, žuvų patiekalams. Bulvių košę keičia kruopomis arba visai atsisako garnyro“, – pasakojo moteris.
Dovilės Čižaitės Jonikės nuotr.
Kalorijų neskaičiuojantiems klaipėdiečiams siūlomi ir įvairiausi desertai.
„Mes ne kepykla, bet turime klientų, kurie jau pamėgo mūsų desertus. Konditerija – ir mano pačios pomėgis“, – prisipažino I.Ošovskaja.
Išsirinkti skanų desertą be problemų gali net alergiški ar itin atidžiai savo mitybą planuojantys klientai.
„Turime vegetariškų ir veganiškų, be laktozės ir sumažinto cukraus kiekio konditerijos gaminių“, – vardijo savininkė.
Atsižvelgia į alergijas
„Degustacijos“ meniu sudaromas atsižvelgiant į įvairius klientų poreikius, tad patiekalų sau randa ne tik vegetarai, veganai, bet ir alergiški žmonės.
„Man svarbu, kad žmogus ateitų kiekvieną dieną, todėl stengiamės reaguoti į kiekvieno norus“, – paaiškino I.Ošovskaja.
Laktozės netoleruojantys lankytojai neprivalo priminti, kad į sriubą jiems nedėtų grietinės. Pieno produktai nenaudojami ir troškiniuose.
„Jei gaminame maltinukus, padažas ruošiamas atskirai, kad būtų galima užsisakyti be jo. Žmonės tikrai dažnai prašo, kad patiekaluose nebūtų pieno. Jei naudojame, tai tik sviestą, kad būtų skaniau“, – patikino savininkė.
„Degustacijos“ patiekalai gaminami iš natūralių produktų.
„Netgi tortus mėgstu puošti uogomis, gyvomis gėlėmis. Nenaudoju cukraus masės, dažiklių“, – teigė I.Ošovskaja.
Dėl asortimento kavinę dar iki karantino pamėgo šventes organizuojantys klaipėdiečiai. Kadangi ji nedidelė, dažniausiai čia švenčiamos krikštynos, vestuvės.
„Būna, paprašo šampano staliukų, tai vežame prie bažnyčios. Būna, kad pasisamdo į sodybą – tuomet vietoje gaminame ir užkandžius, ir grilio patiekalus“, – pasakojo moteris.
Kavinė gali visiškai pasirūpinti švente – nuo vieno kąsnio užkandžių iki desertų. Savininkė sako, kad klientams taip patogiau – organizuojant vestuves ar bet kokį kitą renginį nebereikia atskirai ieškoti, kas pagamins tortą.
Atgabena nemokamai
Nors karantinas apribojo kavinių darbą, „Degustacijos“ klientams atsivėrė ir naujų galimybių. Maistas į biurą ar kitą vietą karantino metu pristatomas nemokamai.
Paslaugą suteikti leidžia sutaupyti aptarnavimo salėje kaštai.
„Pavalgius kažkam reikia nunešti lėkštę, išplauti, atnešame nemokamai stalo vandens. Nebenaudojamos ir servetėlės. Šių sąnaudų per karantiną neliko, todėl galime nemokamai atvežti. Jei žmogus užsisako kiekvieną dieną, jis ir taip mums leidžia uždirbti“, – paaiškino I.Ošovskaja.
Nemokamai pasiūlyti paslaugą paprasčiau ir todėl, kad kavinė pati veža maistą. Kurjerių paslaugomis besinaudojančios kavinės turi dalytis pajamomis su maisto vežėjais.
„Degustacijos“ įkūrėja sako, kad reguliariai vežant didesnį kiekį maisto, pavyzdžiui, įmonėms, taip pat pasiūloma geresnė kaina.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klaipėdos senamiestyje – naujo dizaino konteineriai atliekoms
Klaipėdos senamiestis jau daugelį metų susiduria su vizualiai nepatrauklia stumdomų konteinerių problema. Šie konteineriai, išrikiuoti palei pastatų sienas, dažnai ne tik trikdo estetinį miesto vaizdą, bet ir nėra labai patogūs naudoti...
-
Gimtadienį švenčiantis V. Grubliauskas – apie vertybinį kursą gyvenimo „navigacijoje“6
Gruodžio 1-ąją buvęs ilgametis Klaipėdos meras, šiuo metu Seimo narys bei Ateities komiteto pirmininkas Vytautas Grubliauskas pasitinka 68-ąjį gimtadienį. Nors šios charizmatiškos asmenybės gyvenime netrūksta amerikietišk...
-
Žiemą uostamiestis pasitinka mažesne šildymo kaina nei pernai
Bendrovė „Klaipėdos energija“ skelbia gruodžio mėnesio centralizuotai tiekiamos šilumos kainą Klaipėdoje ir Gargžduose. Ji sieks 6,68 ct/kWh (be PVM) arba 7,28 ct/kWh (su 9 proc. PVM). Tai yra 4 procentais mažiau nei pernai gruodį, ...
-
„Tavo idėja“: liko tik dvi dienos išrinkti geriausius sumanymus!
Vos dvi dienos! Tik tiek laiko liko išrinkti geriausius projekto „Tavo idėja“ gyventojų sumanymus, kuriuos įgyvendins Klaipėdos rajono savivaldybė. Tris savo balsus už bet kuriuos projektus bet kurioje kategorijoje galima atiduoti iki ...
-
Dovanos idėja, kuri džiugins ilgiau nei Kalėdos!
Artėjant šventiniam laikotarpiui, visi pradedame svarstyti, kaip nustebinti savo artimuosius ir suteikti jiems ne tik džiaugsmo, bet ir naudos. Šiais metais siūlome apsvarstyti ypatingą ir originalią idėją – Klaipėdos baseino dovan...
-
Klaipėdos baleto mokyklos misija
Klaipėdos baleto mokyklos įkūrėja Alina Velykienė, dar ne taip seniai aktyvi politikė, jau metus vadovauja mokyklai, taip tęsdama žinomos balerinos Beatos Molytės baleto mokyklos tradiciją uostamiestyje. Šį savaitgalį klaipėdiečiai turės ...
-
Klaipėdiečius baugino plojantis vyras
Policijos ir greitosios pagalbos pajėgos skubėjo į Debreceno gatvę, kur žmonėms nerimą kėlė neadekvačiai besielgiantis vyras. ...
-
Idėja uostamiestyje – visos dienos mokykla
Klaipėdos politikams bus teikiamas svarstyti visos dienos mokyklos projektas. Sumanymas iš esmės orientuotas į socialinės rizikos šeimų vaikus, kad jie turėtų lygias neformaliojo ugdymo galimybes ir saugią aplinką visą dieną. ...
-
Labdara tapo pinigais?
Klaipėdos mieste ir rajone atsirado labdaros surinkimo konteineriai su gramatinėmis klaidomis išsiskiriančiu užrašu. Aiškėja, kad rūbus, žaislus, avalynę ir kitus daiktus raginančiam aukoti fondui vadovauja Airijoje policijos tyri...
-
Lietuvos jūrų muziejuje tarptautiniai ekspertai aptaria Baltijos jūros žinduolių būklę
Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre tris dienas vyksta HELCOM Jūros žinduolių ekspertų grupės darbinis susitikimas. ...