Pajūrio miško sodintojui atkurs paminklą

Klaipėda – unikalios istorijos miestas, todėl kiekvienos jo dalies praeitį fiksuojantys ženklai atskleidžia vis daugiau spalvų. Būtent todėl idėja atstatyti pokariu sunaikintą paminklą pajūrio miško želdintojui Johannui Riechertui yra svarbi visiems klaipėdiečiams.

Susivienijo entuziastai

Tikėtina, kad jau kitąmet Poilsio parko pakraštyje, netoli vokiečių karių kapus juosiančios akmeninės tvoros, atsiras obeliskas, kuriuo bus įamžintas Poilsio parko kūrėju laikomo J. Riecherto atminimas.

Pasakodama apie tai, Vokietijoje pastaruoju metu gyvenanti klaipėdietė, visuomeninio judėjimo „Klaipėdieti! Atgaivink savo miesto parką“ vadovė Jolanta Norkienė-Kokkalis teigė, kad paminklo atstatymo istorija primena Evangelijos pasakymą apie pirmą buvusį žodį, tapusį kūnu.

2021 m. J. Norkienė-Kokkalis su bendraminčiais išleido knygą „Klaipėdos parko istorija“. Ją atidžiai skaitęs asociacijos „Klaipėdos miestiečių draugija“ valdybos pirmininkas Benas Volodzka atkreipė dėmesį į knygoje publikuotą nuotrauką, kurioje matyti tarpukariu keli berniukai prie paminklo J. Riechertui.

Susisiekęs su parko gaivinimo entuziaste J. Norkiene-Kokkalis jis iškėlė idėją šį pokariu nugriautą paminklą atstatyti. Prie jų prisijungė Klaipėdos krašto kultūros paveldo išsaugojimo fondo direktorius dr. Arvydas Urbis.

Taip trys veiklūs, miesto praeitį gaivinti trokštantys žmonės ėmėsi veiksmų.

Gynė miestą nuo smėlio

„Šis paminklas šiandien būtų prasmingas jau vien todėl, kad ne kiekvienas klaipėdietis žino, jog Poilsio parkas nėra natūrali išaugusio miško dalis. Jis buvo pasodintas nuoširdžiai ir ištisą ketvirtį amžiaus dirbusio žmogaus pastangomis. Juk ilgą laiką Klaipėdos priemiesčiai kentė nuo slenkančio smėlio, kuris okupavo ganyklas, daržus, artėjo prie miesto kapinių. Miestiečiai ne kartą skundėsi miesto valdžiai dėl pajūrio smėlio daromos žalos. Taip dar XIX a. pradžioje kilo mintis apželdinti plotus tarp Girulių ir miesto. Pirmieji du atsakingi už apželdinimą asmenys šioje srityje nedaug tenuveikė. O 1825 m. paskirtas plantacijos inspektoriumi J. Riechertas šį darbą dirbo 26 metus ir pagrįstai yra laikomas ne tik parko, bet ir viso miško sodintoju“, – pasakojo J. Norkienė-Kokkalis.

Šis paminklas šiandien būtų prasmingas jau vien todėl, kad ne kiekvienas klaipėdietis žino, jog Poilsio parkas nėra natūrali išaugusio miško dalis.

Pirmas darbas buvo sužinoti, kur tiksliai buvo paminklas šiai asmenybei.

Vietos kraštotyrininkas Vytas Tamošiūnas ir buvęs dienraščio „Klaipėda“ fotografas Liudas Dambrauskas parodė vietą, kurioje reikėtų ieškoti buvusio paminklo liekanų.

Tada spėliota, galbūt paminklas buvo nuverstas ir ten pat palaidotas po žeme. Archeologo Roko Kraniausko tyrimai parodė, kad prie tako palei vokiečių karių kapų tvorą išliko tik šio paminklo pamatai.

Juos A. Urbis pažymėjo senomis plytomis, o netoli tos vietos atsirado informacinis stendas su 1936 m. liepos 7-ąją Klaipėdos laikraščio „Memeler Dampfboot“ išspausdinta šio paminklo nuotrauka.

Pasidalijo darbais

Šiame stende rašoma, kad miesto merui Arvydui Vaitkui palaikant dr. A. Urbis, B. Volodzka ir J. Norkienė inicijuoja paminklo žymiam miško sodintojui klaipėdiškiui J. Riechertui atstatymą. Tai bus ženklas kultūrai, kurioje gerbiamas žmogus, darantis gera visuomenei, ir pagarbos ženklas daugeliui miškininkų, savo darbu puošusių ir puošiančių Klaipėdos kraštą.

Pernai šis klausimas buvo aptariamas Klaipėdos savivaldybėje tada veikusios Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje. Sulaukta pritarimo šiai idėjai.

Šiemet ketinama kreiptis į architektą, kuris sukurs paminklo ir jo aplinkos atkūrimo projektą, tada paaiškės, kiek visa tai galėtų kainuoti.

Paminklas turėtų atrodyti visiškai taip pat su autentišku užrašu, kaip buvo iki pokario. Ši vieta turėtų būti apšviesta, greta paminklo turėtų būti įrengti suoliukai ir želdiniai.

„Pasiskirstėme darbais. A. Urbis bendraus su architekte dėl projekto, B. Volodzka rūpinsis paraiškos rašymu finansavimui gauti, aš Vokietijoje ieškosiu medžiagos apie J. Riechertą. Jeigu mums viskas pavyks, norėtume jau kitą pavasarį ar bent iki kitos vasaros pabaigos pakviesti klaipėdiečius prie šio atstatyto paminklo“, – teigė J. Norkienė-Kokkalis.

Tikimasi, kad šiam projektui reikėtų apie 10 ar 15 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laura

Laura portretas
Mintis graži . Pagerbti žmogų sodinusį medžius,labai graži mintis .Bet obeliskas - pigus šlamštas. Jokios kūrybos .

Ignas

Ignas portretas
Deja, bet kai pajūrio miškais pradėjo rūpintis Kretingos ar Kretingalės miškininkai - padėtis labai suprastėjo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Įsibėgėja Klaipėdos miesto poliklinikos projektavimo darbai
    Įsibėgėja Klaipėdos miesto poliklinikos projektavimo darbai

    Klaipėdos miesto poliklinikos projektavimo darbai įgauna pagreitį. Visuomenei pristatyti projektiniai pasiūlymai, o visą atnaujinimo projektą ketinama užbaigti ateinančių metų pirmą ketvirtį. ...

  • Klaipėdos uostas renkasi tvarios laivybos kryptį
    Klaipėdos uostas renkasi tvarios laivybos kryptį

    Nuo šio rudens Lietuva įtraukta į tarptautinį žaliųjų laivybos maršrutų tinklą. Klaipėdos uosto pastangos prisidėti prie poveikio aplinkai mažinimo ir realūs žingsniai siekiant mažinti CO2 išmetimus neliko nepastebėti. ...

    1
  • Klaipėdos ekonominės plėtros strategija: laikas atsinaujinti
    Klaipėdos ekonominės plėtros strategija: laikas atsinaujinti

    Klaipėdos miesto savivaldybė siekia atnaujinti 2018 metais patvirtintą miesto ekonominės plėtros strategiją. Peržiūra būtina įvertinant besikeičiančią socialinę, ekonominę, geopolitinę situaciją, popandeminius iššūkius, prane&sc...

  • Nepalankiu oru paspirtukais nesinaudos
    Nepalankiu oru paspirtukais nesinaudos

    Uostamiestyje net ir vėstant orams, mieste vis dar aktyviai naudojamasi elektrinių paspirtukų nuomos paslaugomis. Greitu metu paspirtukų sezono pabaigos skelbti dar neketinama, tačiau gyventojams bus sudaromos sąlygos dvirate elektrine priemone naudotis ...

  • Klaipėdos taryboje bus permainų
    Klaipėdos taryboje bus permainų

    Po sekmadienį vykusių rinkimų paaiškėjo, kad pagal daugiamandatį sąrašą į Seimą jau yra išrinkta Klaipėdos vicemerė Lina Šukytė-Korsakė ir tarybos narys Vytautas Grubliauskas. Abu juos turės kas nors pakeisti. Būsimo ...

    8
  • Planuose – grandiozinis parkas
    Planuose – grandiozinis parkas

    Šilutės plente, nuo Smiltelės g. iki Jūrininkų prospekto esančiame daugiau nei 6,1 hektaro plote, ketinama įrengti parką. Tam savivaldybė ruošia investicinį projektą ES lėšų gavimui. Preliminari parko įrengimo kaina – 2,...

    20
  • Klaipėdos rajono gyventojų siūlomos idėjos stebina
    Klaipėdos rajono gyventojų siūlomos idėjos stebina

    Klaipėdos rajono gyventojai savo idėjomis jau pagarsėjo visoje šalyje. Dalyvaudami rajono savivaldybės biudžeto paskirstyme žmonės teikia savo sumanymus vietų, kuriose gyvena, gražinimui. ...

    5
  • Skelbiamas konkursas Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto pareigoms
    Skelbiamas konkursas Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto pareigoms

    Klaipėdos rajono savivaldybės administracija paskelbė konkursą Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto (-ės) (karjeros valstybės tarnautojo) pareigoms. ...

  • Greičio matuoklis – parke?
    Greičio matuoklis – parke?

    Klaipėdiečius pribloškė greičio kontrole užsiimančių specialistų išmonė – greičio matuoklį Liepų gatvėje pagal sutartį su policija dirbantys šių įrenginių prižiūrėtojai paslėpė už medžių Skulptūrų parko pri...

    13
  • Daugiabutį Baltijos prospekte reikia renovuoti?
    Daugiabutį Baltijos prospekte reikia renovuoti?

    Baltijos prospekto 45-ajame name – ne tik grafičiais apipaišyta, bet ir byranti siena. O kitoje gatvės pusėje yra duobėtas šaligatvis, kurio dalis trinkelių kažkodėl suneštos po medžiu. Nepaisant byrančios sienos, pastatas v...

    6
Daugiau straipsnių