Neblaivus prokuroras postą išsaugojo

Policijos pareigūnui – vilko bilietas, prokurorui – papeikimas. Tokios skirtingos bausmės taikomos teisėsaugos pareigūnams užklupus juos neblaivius prie vairo.

Atsipirko pabarimu

Ar prokuratūroje, policijoje, ministerijoje gali dirbti asmenys, dėl kurių poelgio visuomenėje kilo abejonių dėl jų nepriekaištingos reputacijos?

Neseniai nuskambėjo istorija – Julius Pagojus, buvęs teisingumo viceministras, netapo šios ministerijos vadovu. Mat premjeras Saulius Skvernelis suabejojo jo reputacija – buvęs politinio pasitikėjimo pareigūnas 2015 m. gegužę Nidoje buvo sustabdytas vairuojantis transporto priemonę, jam nustatytas lengvas girtumas – 0,67 promilės. Maža to, tuometis viceministras bandė išsisukti, teisme įrodinėdamas, kad buvo blaivus. Istorijos finalas – teismas jam skyrė 289 eurų baudą ir 12 mėnesių atėmė teisę vairuoti. Tačiau viceministro kėdę trynė iki kadencijos pabaigos.

Panašiai išsisuko ir  Klaipėdos apygardos prokuratūroje dirbantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Velutis. Jis 2014 m. balandžio 26-osios vakare įkliuvo vairuojantis automobilį "Audi 80" ir į alkotesterį pripūtęs 0,88 promilės alkoholio. Tačiau prokuroras postą išsaugojo – atsipirko kolegų pabarimu ir papeikimu.

Vidaus tarnybos sistemoje situacija kitokia. Net ne darbo metu viešoje vietoje užkluptas neblaivus policijos pareigūnas, kad ir į kokią situaciją jis būtų pakliuvęs, pasigailėjimo negali tikėtis – bus atleistas iš darbo. Taip elgiamasi ne tik su eiliniais pareigūnais, bet ir su vadovais, nepaisant jų nuopelnų. Priminsime, kad tokio griežto vadovybės sprendimo yra sulaukęs net ilgametis Kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis.

Ne vienas pažeidimas

Dienraštis pasidomėjo, kodėl neblaivus prie vairo įkliuvęs Klaipėdos prokuroras iki šiol dirba.

Prieš trejus metų Klaipėdos prokurorą A.Velutį sustabdę policijos pareigūnai, kaip įprasta tokiais atvejais, išgirdo sunkiai įtikinamą istoriją ir bandymą pasiteisinti.

Prourororas pasakojo tą dieną vienas dirbęs sode. Buvo karšta, o paprasto geriamojo vandens jis esą negalėjęs nusipirkti greta esančiame kioskelyje, nes jame nebuvo įmanoma atsiskaityti banko kortele – grynųjų jis neturėjęs. Sodo namelyje esančiame šaldytuve jis surado skardinę alaus, kuri buvo likusi nuo šį gėrimą vartojusio talkininko ir išgėrė. Po to vyrui mobiliuoju telefonu netikėtai paskambino žmona, kuriai reikėjo skubiai išvykti. Moteris paprašė sutuoktinio greičiau važiuoti namo prižiūrėti vaikų. Kadangi nesijautė apsvaigęs, drąsiai sėdo prie vairo.

Kaip vėliau aiškino A.Velutis, policijos pareigūnai jį sustabdė ne todėl, kad atrodė neblaivus ar vairavo pavojingai, o todėl, kad buvo pasibaigęs automobilio techninės apžiūros galiojimas.

Prokuroro teigimu, tai įvyko per neatidumą – techninių apžiūrų svetainėje jis buvo užregistravęs paslaugą – pranešimą apie automobilio techninės apžiūros pasibaigimo laiką SMS žinute, tačiau iki sustabdymo tokios žinutės negavo, o į techninės apžiūros lapą nepažiūrėjo.

Švelni nuobauda

A.Velučio bylą nagrinėjęs Klaipėdos miesto apylinkės teismas pažeidėjui skyrė 1 tūkst. litų baudą ir metams atėmė teisę vairuoti.

Kolegos elgesį svarstė Prokurorų etikos komisija. Ji padarė išvadą, kad A.Velutis "ne tarnybos metu savo elgesiu pažemino prokuroro, kaip valstybės pareigūno, ir prokuratūros, kaip valstybės institucijos, vardą", ir pasiūlė skirti jam tarnybinę nuobaudą – papeikimą. Tuo metu generalinio prokuroro pareigas ėjęs Darius Raulušaitis taip ir padarė.

"A.Velutis Klaipėdos apygardos prokuratūroje yra vienas iš sumaniausių prokurorų, tiriančių korupcinio pobūdžio bylas. Beveik visose bylose teismai skelbia apkaltinamuosius nuosprendžius. Svarstant įvykį, kai prokuroras buvo sulaikytas prie vairo neblaivus, Etikos komisija išsamiai išnagrinėjo tiek įvykio aplinkybes, tiek paties prokuroro darbą, rėmėsi jo vadovų pateiktomis charakteristikomis. Faktų visuma leido daryti išvadą, kad prokuroras nusipelnė tik papeikimo", – dienraščiui sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Ar prokuratūroje gali dirbti asmuo, kurio reputacija suabejota? "Man sunku atsakyti. Atsakymą turėtų duoti tie, kurie tai sprendžia. Aš nesprendžiu. Aš nesijaučiu gerai dėl to, kas buvo 2014 m., todėl ir administracinės karjeros nebandau siekti", – dienraščiui kalbėjo A.Velutis.

Komisaras: neblaivūs žemina pareigūno vardą

"Mano pozicija labai aiški: nepaisant praeities nuopelnų ar pasiekimų, toks pareigūnas negali dirbti sistemoje ir turi būti atleistas už pareigūno vardo pažeminimą. Be to, priklausomai nuo to, koks girtumo laipsnis nustatomas, pareigūnui taip pat gresia administracinė ar baudžiamoji atsakomybė", – teigė Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Dienraščiui pakartotinai paprašius generalinio prokuroro komentaro, vėl buvo atsiųstas abstraktus atsakymas. "Principinė prokuratūros pozicija yra netoleruoti neblaivių asmenų prie vairo. Tokie pažeidimai visada sulaukia prokuratūros vadovybės dėmesio. Sprendžiant atsakomybės klausimą, dažniausiai pradedamas tarnybinis patikrinimas. Jei pažeidimą padarė prokuroras ne darbo metu (toks atvejis per pastaruosius penkerius metus buvo tik vienas) – įvykį vertina Prokurorų etikos komisija, kuri taip pat, kaip ir tarnybinio patikrinimo atveju, pateikia savo išvadas ir siūlymus dėl nuobaudos taikymo. Minėtam prokurorui buvo skirtas papeikimas", – teigiama prokuratūros atsiųstame laiške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
o gal prokurorai , kaip kad Ročienė , Bagdonavičius , Viduolienė yra virš įstatymo ir nebaudžiami , net nežiūrint į tai , kad jiems teismuose būna iškeltos baudžiamosios bylos ?

Diskusa

Diskusa portretas
Na suklupo žmogus kažkada, iš klaidų tikėtina pasimokė. Kiek žinoma, jis savo srities profesionalas. Matyt kažkieno "svarbius reikalus" narplioja. Sėkmės jam darbuose

klaustukas

klaustukas portretas
Super teisingumas valio taip ir toliau varykite, puikiai jus ten tvarkotes tarp savu reikaliukus galite girti vaziuoti, nevisai blaivus teismuose ir panasiai , todel ir nebesinori buti tokioje Lietuveleje kai net teisingumas nebaudziamas daro ka nori ir kaip nori visai dzin, geda ir apgailetina...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių