Konfliktų priežastis – bumbsintis kamuolys: geriau nei gulėti prie telefono?

Kuncų gatvėje esančio daugiabučio namo kieme krepšinio aikštelėje žaidę paaugliai sudrumstė dalies gyventojų ramybę keldami triukšmą – garsiai daužydami kamuolį ir keikdamiesi. Dėl šios priežasties jau kelis kartus buvo iškviesti ir policijos pareigūnai. Tačiau kita dalis miestiečių mano, esą gerai, jog vaikai laiką leidžia lauke, o ne prie televizorių ar kompiuterių ekranų.

„Geriau gulėti prie telefono?“

Diskusija apie įvykį prie Kuncų g. 4 namo užvirė vienoje feisbuko grupėje. Po anonimo kauke pasislėpęs asmuo prieštaravo kitam, taip pat po anonimo kauke pasislėpusiam klaipėdiečiui.

„Prieš porą dienų buvo įkeltas įrašas, kad vaikai žaidžia krepšinį po 10 val. vakaro. Šiandien ir vakar buvo iškviesta dėl to policija. Jūs galvokite galva, be reikalo pareigūnų laiką gaištate“, – piktinosi klaipėdietis.

Prieš keletą dienų kažkoks žmogus iš tiesų piktinosi krepšinį žaidžiančiais paaugliais.

„Šie vaikinukai labai įžūlūs, jau pabodo kiekvieną vakarą krepšinio kamuolio plakimas, šūkavimas. Jie yra ne iš šio kiemo. Gauna pastabas, atsikalbinėja, keikiasi. Arba tegul eina kitur žaisti, arba be gailesčio kviesime policiją. Kuncų g. 4 namas“, – įspėjo klaipėdietis.

Šiuos du įrašus perskaitę žmonės pasidalijo į dvi grupes – vieni už tai, kad jaunuolių žaidimai vakarais baigtųsi, nes tai trikdo ramybę, neįmanoma pailsėti, o kiti už tai, kad vaikai žaistų ir mėgautųsi vasara.

„O kam iš viso krepšinio aikštelės yra skirtos? Gal mašinoms statyti? Kad keikiasi, rėkauja, gal ir blogai, bet žaisti nebegalima, iki ko nusiritome? Geriau gulėti prie telefono kambaryje, lovoje?“, – klausė Vaidotas.

Ramybė: daugybė daugiabučių gyventojų pageidautų, kad šalia namų esančios krepšinio aikštelės bent jau vakarais būtų tuščios. Vytauto Petriko nuotr.

Karo niekas nelaimės

Atsirado ir tokių, kurie siūlė konfliktą spręsti draugiškai.

„Gal abipusiai draugiškiau, geranoriškiau? Gal tikrai kam nors 5 val. ryto darban ar lėliuką migdyti, ar koks senelis vos gyvas pavargęs nuo kaitros nori pasnausti? Tiesiog vėlesniu laiku tokiais gražiais vakarais jaunimas galėtų bendrauti ne taip garsiai. To kiemo karo juk niekas nelaimės, tik daug tuščių pykčių“, – priminė Natalija.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė patvirtino, kad pranešimas apie triukšmaujančius paauglius iš tiesų buvo gautas.

„Pareigūnų duomenimis, liepos 24 dieną, 22.16 val., buvo gautas pranešimas dėl triukšmo viename Kuncų g. kieme esančioje krepšinio aikštelėje. Atvykę pareigūnai pabendravo su krepšinį žaidusiais vaikinais, kurie geranoriškai baigė žaidimą ir išsiskirstė“, – teigė A. Kažukauskienė.

Gali kilti pagundų

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė priminė, kad nepilnamečių nuo 15 iki 18 metų buvimas ne namuose nėra teisiškai reglamentuotas, tad reikia vadovautis sąmoningumo kriterijumi.

„Tokio amžiaus paaugliai ima siekti savarankiškumo, nori daugiau laiko leisti su bendraamžiais, tačiau tėvai yra už juos atsakingi ir patys turėtų įsivertinti, kiek tai saugu skirtingu paros metu ir skirtingose vietovėse“, – kalbėjo G. Noliūtė.

Anot jos, už vaikų saugumą ir saugų laisvo laiko praleidimą, visų pirma, yra atsakingi tėvai.

„Ypač tai aktualu moksleivių vasaros atostogų metu, kai tėvai dirba ir neturi galimybės jiems skirti viso laiko ir dėmesio. Vaikams, kuriems trūksta užimtumo, gali kilti įvairių pagundų, tad su vaikais svarbu aptarti galimas laisvo laiko leidimo vietas ir veiklas, susitarti, kada vaikas grįš namo“, – akcentavo pašnekovė.

Asta Kažukauskienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Iki kada vaikai gali būti lauke?

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Lino Lapinsko teigimu, pagal Miesto tvarkymo ir švaros taisykles, tikslaus laiko, nuo kelintos valandos ryto iki kelintos valandos vakaro vaikai gali būti lauke, nėra numatyta.

„Daužomo kamuolio garsas gali būti laikomas triukšmu. Necenzūriniai žodžiai viešose vietose labiau priskirtini nedideliam viešosios tvarkos pažeidimui. Matydami vaiką, nesilaikantį visuotinai pripažintų elgesio normų, pažeidžiantį kitų asmenų teises ir laisves ar viešąją tvarką, suaugusieji turėtų jį sudrausminti, išskyrus bet kokių formų smurtą, o nepavykus to padaryti – informuoti tėvus, jei jie žinomi, arba kreiptis į policiją“, – sakė L. Lapinskas.

Anot jo, pranešimų apie triukšmą Viešosios tvarkos skyrius gauna įvairių.

„Apie triukšmingus statybos, remonto darbus, apie triukšmingus gyvūnus, apie triukšmą iš pasilinksminimo vietų“, – vardijo L. Lapinskas.

Savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų, o nusižengus pakartotinai – nuo 140 iki 600 eurų.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnį, šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą, užtraukia baudą asmenims nuo 80 iki 200 eurų, ir juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 200 iki 300 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Krepšinio aikštelės turi buti už puskilometrio nuo gyvenamųjų namų. O dar geriau- kai jų išvis nėra. Kas gyvena prie jų, puikiai žino dėl ko.

Gražina

Gražina portretas
Ir kiek Klaipėdoje gavusių baudas, kad vaikai valkiojasi ar netinkamai elgiasi gatvėje? Vienam kieme moteriškė laikanti save kieta, reikalavo, kad nebūtų krepšinio aikštelės su minkšta danga, nes maišo. O maišo ypač bevaikiams ir seneliams. O Lietuvai reikia vaikų, sveikų vaikų, kurie sportuoja. Kiek kartų matėte policijos reidus, kad privažiuoja prie vėliau nustatyto laiko žaidžiančių? Anglijoje atvažiuoja patruliai ir ... užrakina. Ryte atrakina. Tų objektų ribotas skaičius. Žnoma, dar daug neaptvertų aikštelių. Bet kai policija nugyventa iki tiek, kad Klaipėdoje, jei gerai informuota dažnai dirba 2 ekipažai... tai apie kokią tvarką kalbėti? Vargšai tie policininkai. Visiems jų reikia, o kaip persiplėšti.

Taip,

Taip, portretas
sumautas gyvenimas.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių