Katės kiemuose: blogis ar gėris?

Kačių mylėtojai varo į neviltį daugiabučių namų gyventojus, siekiančius tvarkos ir švaros. Tačiau įstatymas įpareigoja civilizuotai rūpintis benamėmis katėmis.

Iškapsto gėlynus

Nesantaika žiebiasi Alksnynės gatvėje, kur po vienos moters prašymo, neišklausius kitų gyventojų nuomonės, įrengti benamių kačių nameliai.

Prie Alksnynės gatvės 11-ojo namo klaipėdiečiai galėtų vesti miesto svečius ir patys rengti ekskursijas – nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens prie daugiabučio namo laiptinių žydi gėlės.

Šiame name gyvenanti moteris pati puoselėja gėlynus, neša akmenėlius ir kuria įvairias kompozicijas.

Gyventoja neprašo kaimynų paaukoti pinigų ar prisidėti darbu puošiant aplinką. Gėles ji perka iš savo pensijos ir negaili laiko bei jėgų jas prižiūrėti.

Viskas būtų taip ir buvę, jei ne katės. Vos pajutusios, kad žemė po daugiabučio namo langais suvarpyta, jos, lyg pakviestos, skuba šioje vietoje dergti ir kapstyti.

Neseniai prie gretimo namo ant žolyno atsirado ir namelis katėms.

Pasipiktinusi tokiu sprendimu gėles puoselėjanti moteris iškvietė savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus darbuotoją Liną Damalakienę.

Žiemą dalis nugaiš

Moteris rodė atokiau plytinčią pievą ir krūmais apaugusį plotą, kur, gyventojos manymu, katėms būtų tik geriau.

„Tos moterys ir taip aplinkiniuose kiemuose užveisė kačių pasaulį. Kasmet jų darosi vis daugiau, jos dauginasi, slampinėja aplinkui, kapsto gėlynus, o kelios kaimynės jas šeria dar ir po svetimais balkonais. Viskam turi būti sava vieta, aš ne prieš gyvus padarus, pati priglaudžiau paliegusį kačiuką, bet reikia turėti saiko“, – piktinosi gyventoja.

Ji bandė paaiškinti, kad pirmiausia valdininkai turėtų sutelkti jėgas su policininkais ir išnaikinti netoli esančiuose krūmynuose įveistą narkomanų ir girtuoklių irštvą.

„Darbuotoja dėl be galo besiveisiančių kačių išreiškė viltį, kad žiemą dalis jų galbūt nugaiš“, – neslėpė nusivylimo moteris.

Turime būti humaniški, turime maitinti ir globoti šiuos gyvūnus.

Lems apklausa

L. Damalakienė patikino, kad ši situacija yra tipiška – daugelyje miesto vietų kačių mylėtojai nesutaria su nenorinčiais kiemuose šių gyvūnų matyti gyventojais.

„Katės yra sterilizuotos, pati mačiau pakirptas jų ausis, jos gali būti tame ir kituose nameliuose. Moterys jas prižiūri, palaiko tvarką, todėl čia viskas teisėta. Namelis yra gana toli nuo nepatenkintos moters laiptinės. Argumentas, kad katės iškasa darželius, – ginčytinas, netoli, prie Alksnynės g. 15 namo, taip pat stovi kačių namelis, matyt, jo neužtenka. Kad ir kur bus nameliai, katės vis tiek ateis“, – svarstė valdininkė.

Ji paaiškino, kad statant kačių namelius vadovaujamasi Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu. Taip įgyvendinama programa „Saugok, sterilizuok ir paleisk“.

Egzistuoja nuostata, kad sterilizuotos katės turi grįžti į savo aplinką, kur vietos gyventojai jas prižiūri ir rūpinasi.

„Turime būti humaniški, turime maitinti ir globoti šiuos gyvūnus. Pasiūliau susitikti su ponia, kuri labai tvarkingai prižiūri tą namuką. Tam tikras ženklinimas prie kačių namukų rodo, kad jis šioje vietoje įrengtas teisėtai. Bet kur nors po balkonais ar prie laiptinių maitinti gyvūnų negalima, tai neteisėta“, – konstatavo L. Damalakienė.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė pasakojo, kad Klaipėdoje yra patvirtinta apie 80 vietų kačių nameliams, vienas numatytas ir Alksnynės gatvėje.

Kai savivaldybė gauna prašymą įrengti naują namelį, valdininkai prašo apklausti to namo gyventojus šiuo klausimu, sprendimas turi remtis daugumos nuomone.

„Būna labai dviprasmiškų situacijų. Neretai keli kačių mylėtojai pastato namelius po kitų žmonių balkonais, taip kyla konfliktai, o mes juos turime spręsti. Nameliai kilnojami iš vienos vietos į kitą. Panašią situaciją turėjome ir I. Simonaitytės gatvėje. Todėl norime, kad kačių namelių pastatymui tam tikroje vietoje pritartų dauguma gyventojų“, – pasakojo I. Kubilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daina

Daina portretas
Nieko nėra šlykščiau kaip MOTERIS be atjautos. O juk katinėliai irgi turi teisę gyventi. Kaip ir ta bejausmė boba su šunimi.

Julita

Julita portretas
Aš pati prižiūriu stelirizuotą katytę, kuri gyvena namelyje po balkonu, kurio šeimininkai sutiko priimti, net namelį pastatė. Išaiškėjo, kad jie taip pat myli gyvūnus. Aš katytę maitinu ir kaskart nuvežu paskiepyti, perku lašiukus nuo parazitų ir kirminų. Taigi straipsnyje minima gėlininkė yra žiauri, jai reikėtų dažniau nueiti į bažnyčią pasimelsti, gal daugiau atlaidumo atsirastų...

to-Alfreda

to-Alfreda portretas
dabartinė policija REAUGUOJA TIK tada, kai parašomas pareiškimas. TIK. Tai nufilmuokit , ar nupaveiksluokit ją su šunim be pavadėlio ir perduokit Klaipėdos m.Viešosios tv.skyrius. Daukanto gtv.22. Ar -pareiškimą policijai. Į Daukanto gtv. galit net anonimiškai parašyt, bet nurodykit, jog gyvena ji Alksnynės 11, butas rods 29.Pasitikrinkit. Kad ji nuolat pažeidinėja Klaipėdos m/.Gyvūnų laikymo taisykles. Google susiraskit- ,,Klaipėdos m.Gyvūnų laikymo taisyklės'' ir ten punktą apie tai, jog visi šunys turi būti vedžiojami SU pavadėliu. Man katytė trukdo ieškoti, dūksta, šoka ank klaviat9ros. Netylėkit. Tokie NIEKADOS nepasitaiso. Tik grabas juos pataisys. .
VISI KOMENTARAI 85

Galerijos

Daugiau straipsnių