Įspėja: per karščius gyvūnams – jokių maudynių

Veterinarams vasarą dažniausiai tenka gydyti gyvūnus, kuriuos šeimininkai palieka mašinoje arba vedasi maudytis į jūrą. Daugelis klaidingai mano, kad augintiniui karštą dieną atsivėsinti padės vandens telkinys ir ilgi pasivaikščiojimai. Kai kurie savo keturkojus net vedasi ir į koncertus ar šventines muges.

Vis dėlto, pasak veterinarijos gydytojo Dariaus Alunderio, esant vasaros karščiams, gyvūnui geriau likti namie.

„Važiuojant į parduotuvę keturkojui derėtų likti namie, o jeigu vis dėlto važiuojama, tuomet augintinį reikia vestis į parduotuvę kartu, jokiu būdu nepalikti jo automobilyje. Karštą vasaros dieną net atviri mašinos langai ar paliktas vandens indelis nepadeda – temperatūra automobilyje kyla kiekvieną minutę, ir gyvūnas gali greitai perkaisti“, – aiškino D. Alunderis.

Maudyti gyvūną karštą dieną taip pat reikia itin atsargiai. Net ir tuo atveju, kai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog augintiniui patinka būti vandenyje.

„Apskritai vestis keturkojį prie vandens telkinio, kai karšta, – prasta mintis. Reikia suprasti, kad gyvūnų temperatūra yra aukštesnė už mūsų, jie turi kailį, kuris juos saugo nuo temperatūros skirtumų. Kai mes leidžiame augintiniui maudytis, jo kailio apsauginė funkcija suprastėja, nes plaukas, kuris turėtų atspindėti saulės spindulius, pradeda juos sugerti“, – pabrėžė specialistas.

Apskritai vestis keturkojį prie vandens telkinio, kai karšta – prasta mintis.

Kaip teigė D. Alunderis, jeigu gyvūnui ir leidžiama būti vandenyje, po maudynių gyvūną geriausia laikyti pavėsyje, naudoti vėsinančius kilimėlius. Svarbu atvėsinti augintinio pėdutes ir vandenį, kurį gyvūnas laka, – gyvūno termoreguliacija vyksta prakaituojant per padus.

Kalbant apie žmonių susibūrimus, šventines muges ar koncertus, kur šeimininkai dažnai atsiveda ir savo augintinius, pasak specialisto, ne visi keturkojai gali toleruoti tokias veiklas.

„Dažniausiai tai jiems kelia didelį stresą ir diskomfortą. Koncertų, švenčių metu vyrauja triukšmas, svetimi kvapai, galbūt ir tas pats karštis, kuris susijaudinusiam gyvūnui turi dar daugiau neigiamos įtakos“ – aiškino D. Alunderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Gryni

To Gryni portretas
Gryni, gyvūnas žino, bet veda šeimininkas. Kai žmonės nebeaugina vaikų, sudievina šunis, o paskui su šunimis išprotėja kartu

Gryni

Gryni portretas
Pe zalai, gyvunas pats zino ko nori
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių