Gegužę Klaipėdoje muzikuos „Gegučių orkestras“

  • Teksto dydis:

Ar šį pavasarį jau girdėjote kukuojant gegutę? Antradienį jų viso pulko bus galima pasiklausyti parke prie Klaipėdos koncertų salės. Ten bus demonstruojama Erwino Stache’s (Vokietija) instaliacija „Gegučių orkestras“ ir vyks koncertas savos gamybos instrumentais.

Sukelia šypseną ir juoką

Laikrodis su gegute mums dažnai primena kokį nors kičo objektą su daugybe puošmenų. Tačiau kartu tai ir skambantis daiktas, turintis du vargonų vamzdelius arba skleidžiantis elektroninius tonus ir gongo garsus.

E.Stache’s laikrodžių su gegute kopijos – be jokių puošmenų, jos labai kuklios ir paprastos, pagamintos apsiribojant tik mechanine ir akustine funkcija. Kiekvienas laikrodis yra dviejų skirtingų tonų, tad tinkamai suderinus jais galima groti melodijas. Laikrodžiai sujungti į elektroninį tinklą, ir paukščiai tarsi iš anksto „susitaria“, kada turi atsidaryti durelės ir kokio tono garsas turi pasigirsti.

Dainų tekstas simboliškai pakeičia laikrodžių funkciją ir jų įprastą kontekstą. Skambant politinėms dainoms, pavyzdžiui, „Marselietei“, laikrodžių ansamblis virsta savotišku revoliucionierių choru. Pasigirdus Mozarto ar Schumanno melodijai, išryškėja šioks toks gegučių nerangumas, kuris, nuolat besidarinėjant durelėms, sukuria neįprasto veiklumo įspūdį. Gegutes apima „stresas“, juk jos be įprastų triukšmų moka išgauti tik du tonus ir privalo tai atlikti reikiamu metu, be paliovos judėdamos – visa tai skirta sukelti šypseną ir juoką. Į klausimus, ar tai menas, ar jau galima juoktis ir kokia viso to prasmė, galima atsakinėti, bet nebūtina.

Ypatingas grojimo būdas

Ilgametės E.Stache’s fortepijono studijos ir 17-metė vargonavimo patirtis – tai muzikinis jo savadarbių instrumentų pagrindas. Prie jo prisidėjo ir programavimo džiaugsmas, elektroninių schemų kūrimas, beribė, kartais net vaikiška fantazija, kurios menininkui iki šiol nepavyko pažaboti.

Daiktų naudojimas neatsižvelgiant į pirminę jų paskirtį sukuria ypatingą komiškumo efektą. Kaip ir objektų judėjimo virsmas tonais ir triukšmais. Įvairūs jutikliai matuoja apsukas, kampus ir pagreičius, kuriuos galima išgirsti pasitelkus į pagalbą kompiuterį ir skambėjimo modulius.

Koncertuose naudojamus instrumentus ir objektus galima suskirstyti į dvi pagrindines grupes: nuo įprastos aplinkos atriboti kasdieniai daiktai, kurie patys sukelia akustinį skambesį, arba daiktai, kurių savybės modifikuojamos elektroniniu būdu, kai skambesį skleidžia garsiakalbiai. Stalo kojos tampa srovės jutikliais, judančios lazdelės „Swinging Sticks“ – garsų svaidykle, o medinės drabužių kabyklos – boso tonais. Tačiau vienas dalykas nesikeičia – tai rimtas muzikinis požiūris į objektus, kurie iš dalies dėl tyčinių intonacinių netikslumų reikalauja ypatingo grojimo būdo, kad pavyktų išgauti naują įdomų skambesį ir judėjimo eigą.

Kultūros dienų dovana

E.Stache – kompozitorius, garso menininkas ir objektų kūrėjas. Jo instaliacijose skambesys ir muzika susipina su vaizduojamojo meno elementais, o jų pagrindą sudaro komiškas kasdienių dalykų atribojimas nuo įprastos aplinkos.

Jis kuria naujus muzikinius instrumentus, rengia ilgalaikes instaliacijas viešosiose erdvėse ir projektuoja akustines žaidimų aikšteles, kuriose žaidimams skirti įrenginiai virsta skambančiais objektais. Kai kuriuos jo sukurtus objektus galima pamatyti muziejuose ir pramogų vietose. 2002-aisiais jis subūrė grupę „Atonor“, kurią sudaro jauni žmonės, grojantys koncertuose savadarbiais instrumentais ir skambančiais objektais.

Su instaliacijomis, koncertais ir performansais E.Stache aplankė daugybę garsių festivalių, vykusių įvairiuose Vokietijos miestuose – Donauešingene, Vitene, Miunchene, Brėmene, Berlyne, Kelne, Leipcige, Dresdene, Hanoveryje ir kitur. Yra sulaukęs kvietimų ilgėliau padirbėti ir Azijos bei Afrikos šalyse.

„Gegučių orkestro“ pristatymas ir nemokamas koncertas Klaipėdoje –  gegužės 13 d. 18 val. Instaliacija Klaipėdos koncertų salės parke veiks gegužės 14–20 d. nuo 11 iki 19 val. Ją taip pat bus galima apžiūrėti nemokamai.

Renginio partneriai – Klaipėdos vokiečių bendrijos ir Simono Dacho namų organizuojamos 16-osios Vokiečių kultūros dienos Klaipėdoje ir Goethe’s institutas Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių