Naujas gardėsis – traški duonelė su kirmėlėmis

Vos kelių kąsnių užkandis jau pažįstamam ir pamėgtam skoniui suteikia naujus atspalvius. Taip skamba "Jorės" traškios duonelės reklama. Vienam kauniečiui mėgiamas gardėsis išties atnešė naujų atspalvių – jam su duona teko paragauti ir maistinių kandžių lervų.

Vos kelių kąsnių užkandis jau pažįstamam ir pamėgtam skoniui suteikia naujus atspalvius. Taip skamba "Jorės" traškios duonelės reklama. Vienam kauniečiui mėgiamas gardėsis išties atnešė naujų atspalvių – jam su duona teko paragauti ir maistinių kandžių lervų.

Kauniečio teigimu, jis duoną pirko populiaraus prekybos tinklo bazėje Aleksote. Duona paženklinta "Gardėsio" etikete. 

"Buvo draugo gimtadienis, susirinko kompanija. Tačiau vakarėlis baigėsi šlykštokai, – ironiškai šyptelėjo vyras. – Valgant mano mėgiamą traškią duonelę, man iš burnos iškrito vikšras. Nežinau, kiek jų suvalgiau, vieną sutrynėme, dar keli ropojo pakuotėje. Švelniai tariant, buvo nemalonu ir nuotaika subjuro."

Kaunietis nebeturėjo pirkinį įrodančio kasos čekio, tačiau iki lapkričio 12 dienos galiojantį "siuntinuką" su keliais kirminėliais nuvežė į duoną iškepusią bendrovę "Fazer Lietuva“".

"Ar jūs kaupiate maisto produktų pirkinių čekius? –  išgirdęs pirmą klausimą, kur pirkimo čekis, nusistebėjo vyras, dar turėjęs paneigti, kad pas jį namuose kirmėlės nešliaužioja ir musės neskraidžioja. – Akimirksniu dingo noras su jais bendrauti."

"Apgailestaujame, jog pirkėjas nepaliko gaminio ir mes negalėjome tiksliai nustatyti, kuo buvo užkrėstas produktas, tačiau manome, jog tai buvo maistinės kandies lervos. Šiems kenkėjams apkrėsti mūsų produktus gamybos procese nėra galimybių", – žurnalistą užtikrino bendrovės „Fazer Lietuva“ kepyklos vadovė Zita Petkevičienė.

Jos tvirtinimu, bendrovės kepykloje reguliariai atliekami kokybės tikrinimai ir kenkėjų kontrolė. Šiemet buvo atlikta 17 vertinimų dėl maistinių kandžių. Nei vienu atveju nebuvo rasta nei kenkėjų, nei užkrėstų produktų.

Tačiau pastaruoju metu – tai ne vienintelis atvejis, kai kauniečiai nepasibaigus galiojimo laikui maisto produktuose randa maistinių kandžių lervų (vikšrų).

Jau rašėme, kad išvyniojusi "Vilniaus pergalėje" pagamintą saldainį "Raudonoji aguona", šių "skanėstų" rado ir "Kauno dienos" Reklamos ir skelbimų skyriuje dirbanti Viktorija.

Kauno maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojo Petro Tarvydo nuomone, tai aruodinių kenkėjų vikšras, galintis pragraužti ne tik polietileno maišelį. Maistinės kandies lervos atsiradimo vieta gali būti ir maisto produktų sandėliavimo vietos, ir pirkėjo būstas.

"Šie kenkėjai patenka į maisto produktų sandėlius dažniausiai kartu su grūdais ir kitais produktais arba su tuščiais maišais, be to, kenkėjus gali pernešti ir gyvūnai, ir žmonės. Šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti nemažą dalį saugomos produkcijos, jei sandėliavimo patalpos prastai dezinfekuojamos", – įsitikinęs P.Tarvydas.

Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais – miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu. Jos mėgsta šiltą ir drėgną aplinką.

Daugiausia žalos pridaro maistinių kandžių vikšrai – jie maitinasi maistu, regzdami jame smulkų tinklą, kuriuo sukabina maisto likučius ir palieka ekskrementus, taip sugadindami maistą.

Suaugusios maistinės kandys nesimaitina – jų vienintelis tikslas yra daugintis ir per savaitę padėti iki 200 ir daugiau kiaušinėlių.

"Kandims patrauklų maistą reikia laikyti sandariuose induose, o perkant parduotuvėse birių maisto produktų pakuotes, jas atidžiai apžiūrėti, nes gali, nors ir labai retai, pasitaikyti gyvų vabzdžių ir jų lervų. Nusipirktus birius produktus, juos virtuvės spintelėse galime apsaugoti nuo maistinių kandžių natūraliomis priemonėmis – maišeliais su džiovintomis levandomis, eteriniame kėnių aliejuje suvilgytais vatos gniužulėliais. Kandys nemėgsta ir tabako, pipirų, apelsinų kvapo. Puikios sąjungininkės kovojant su kandimis gali būti ir pelargonijos, dilgėlės, tačiau didžiausias kandžių priešas – švara", – įsitikinęs P.Tarvydas.


Šiame straipsnyje: duonakirmėlėsJorė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vakaro liudininkė

Vakaro liudininkė portretas
Neturime jokio tikslo kenkti įmonei ir švaistyti laiko kuriant nebūtas istorijas, juolab kad iki to vakaro tai buvo mėgstamas mūsų užkandis. Namuose nėra jokių kandžių ar kitų parazitų,bei jais apkrėstų produktų, o svarbiausia kad pakuotė iki to vakaro net nebuvo praplėšta. Tikiuosi daugiau neteks įsigyti užkandžių su pakuotėje laukiančiu siurprizu....

Kaunietis

Kaunietis portretas
Reiktu paklausiti kur laike tas zmogus pakuote.. Gal but namuose rastu ir daugiau produktu i kuriuos jau yra isimetusiu maistiniu kandziu lervu :) Juokina su tokiais pareiskimais.. :)))

siaip

siaip portretas
Žinoma, kad nenumirsim, bet pinigus mokam ne už gyvus traškučius.Be abejo, atsakingas prekybininkas, platinantis nekokybišką prekę ir jo pareiga sekti, kad tokių atvejų būtų kuo mažiau.Jei čia būtų JAV, pirkėjas prisiteistų nemenką žalą, bet mūsų šalyje įpasta kaltę versti vos ne tam, kas nekokybišką prekę įsigijo, todėl ir turim, ką turim, pradedant elementariuose dalykuose ir baigiant sudėtingoje teisinėje sistemoje.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių