„Mega“ kviečia į pažintį su paslaptingu povandeniniu pasauliu ir jo gyventojais

  • Teksto dydis:

Kaip manote, kiek dantų turi rykliai? Ar žinote, kad esama žuvų, kurios miega ant šono, išsigandusios pakeičia savo spalvą ar net pradeda dūgzti? O gal norėtumėte pamatyti, kur ir kaip įrengta žuvų ligoninė, kur jos karantinuojasi? Prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ parengė mokomąją pažintinę-pramoginę programą „MEGA akvariumo paslaptys“ ir vėl kviečia 1–5 klasių moksleivius registruotis į profesionalių narų ir biologų vedamas nemokamas ekskursijas apie povandeninį pasaulį ir jūrines žuvis.

„Mokomosios pažintinės-pramoginės ekskursijos „MEGA akvariumo paslaptys“ rengiamos jau 15 m. Per šiuos metus augo ne tik akvariumo gyventojų skaičius, bet ir didėjo jų įvairovė. Keitėsi ir ekskursijų programa bei trukmė. Šiais mokslo metais programa ir vėl atnaujinta. Nesikeitė tik pagrindinis mokomųjų pažintinių-pramoginių ekskursijų programos tikslas – būti gamtosauginio švietimo dalimi ir patrauklia forma supažindinti vaikus su povandeniniu pasauliu, jo gyventojais, atskleisti jų paslaptis, skatinti norą domėtis gyvąja gamta“, – sakė PLC „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovas Laimis Binderis.

Pasak akvariumu besirūpinančio naro Tado Laurinavičiaus, labiausiai ekskursijų dalyvius žavi galimybė stebėti, kaip maitinamos akvariumo žuvys, ir patiems jas pamaitinti. Juolab kad ir žuvys čia egzotiškos ir gerokai ryškesnių spalvų, nei esame įpratę matyti Lietuvos ežeruose ar upėse.

E. Gandrėtaitės nuotr.

„Per ekskursijas apžiūrimame „Megos“ akvariume gyvena apie 200 daugiau nei 40 skirtingų rūšių žuvų, kilusių iš Atlanto, Indijos ir Ramiojo vandenynų, Raudonosios, Viduržemio, Karibų jūrų, ir nuo jų rūšies priklauso, kuo jos minta. Štai vienos žuvys žolėdės ir minta dubliais, kitos – maitinamos krevetėmis ir midijomis. Dviem akvariume gyvenantiems juodapelekiams ir vienam baltapelekiam rykliui paprastai atitirpinama šaldyta žuvis. Galėtume žuvis maitinti pildami joms maistą iš akvariumo viršaus, tačiau norėdami, kad ir būtų pramoga stebėti akvariume sujudusias žuvis, ir maistas pasklistų plačiau bei juo galėtų pasisotinti ne tik greitosios ir rajosios, bet ir lėtesnės ar silpnesnės žuvys, maistą iš pasiruošto indo paprastai išpučiame panėrę į akvariumą. Žuvys taip pripratusios prie šalimais besisukiojančių narų, kad maitinimo metu dažnai pačios priplaukia, o kai kurie plėšrieji rykliai netgi leidžiasi maitinami iš rankos“, – sakė T. Laurinavičius.

Tikime, kad tie, kurie geriau pažįsta gamtą, linkę labiau ją tausoti ir saugoti.

Pasak jo, pažintinės-pramoginės ekskursijos rengiamos taip, kad jų dalyviai gamtą pažintų tiesiogiai – ne iš vadovėlių, kompiuterio ar televizoriaus ekranų.

„Tikime, kad tie, kurie geriau pažįsta gamtą, linkę labiau ją tausoti ir saugoti, todėl per ekskursijas žuvis iš akvariumo viršaus leidžiame pamaitinti ir jų dalyviams“, – sakė T. Laurinavičius.

Jo teigimu, „Megoje“ įkurdintas akvariumas yra jūrinis, todėl jam reikia kruopštesnės priežiūros nei namie dažniausiai įrengiamiems gėlavandeniams akvariumams.

„Mūsų akvariumas yra aukščiausias ir vienas iš didžiausių jūrinių akvariumų Baltijos šalyse. Jame plaukioja koraliniuose rifuose gyvenančios žuvys. Norėdami užtikrinti joms įprastas gamtines sąlygas, kasdien vykdome vandens temperatūros stebėseną, reguliariai tiriame jo kokybę, druskingumą, žiūrime, kaip jaučiasi akvariumo senbuvės, o kaip – naujosios jo gyventojos. Akvariumą valome kasdien po keletą valandų. Tai galima padaryti tik panėrus: akrilines akvariumo sienas šluostome minkštomis šluostėmis ar specialiomis pirštinėmis, koralai ir akmenys šveičiami šepečiais, dugno smėlis vakuumuojamas susiurbiant dumblo, maisto ar kitų nešvarumų daleles ir jas pašalinant. Jei vandens kokybė bus prasta, trūks mineralų, žuvys bus ne tokių ryškių spalvų, gali sunegaluoti. Valydami akvariumą, visuomet ant dugno dairomės ryklių dantų. Jie rykliams iškrenta draskant maistą, tačiau yra tokie maži, kad jų randame tik specialiai ieškodami ir labai džiaugiamės per ekskursijas galėdami vaikams juos parodyti ar padovanoti“, – pasakoja T. Laurinavičius.

Ekskursijų dalyviai visada noriai apžiūri ir specialias patalpas, į kurias bet kuris „Megos“ lankytojas neįleidžiamas. Čia įrengtos vadinamosios žuvų ligoninės, kuriose keletą savaičių karantino sąlygomis gyvena susirgusios ar į Lietuvą atgabentos naujos žuvys.

„Žuvų ligoninėmis vadiname specialius akvariumus, kuriuose laiką leidžia atidžiai biologų prižiūrimos žuvys. Sergančios žuvys čia gydomos, o ką tik į Lietuvą atkeliavusios – rimsta po kelionių, stebima, ar jos pradėjo gerai maitintis ir yra pasiruošusios papildyti didįjį „Megos“ akvariumą. Beje, tos pačios rūšies žuvys karantinuojamos skirtinguose akvariumuose, nes suleistos kartu, jos kovoja tarpusavyje. Sėkmingai karantiną išbuvę ir adaptavęsi akvariumo gyventojai suleidžiami į didįjį „Megos“ akvariumą. Jame erdvės daug, todėl čia tiek skirtingų, tiek tos pačios rūšies žuvys sugyvena taikiai ir viena kitos neskriaudžia“, – sakė T. Laurinavičius.

Pasak jo, „Megos“ akvariume gyvenančios koralinių rifų žuvys teritorinės: jos akimirksniu pastebi akvariumo naujokes ir susidomėjusios jas apspinta.

„Mūsų prekybos centre įrengtas akvariumas yra trijų aukštų namo dydžio, jame telpa daugiau nei milijonas stiklinių vandens, esama įvairiaspalvių koralų, žolių, akmenų, todėl akvariumo naujokės gali išvengti senbuvių dėmesio pasislėpdamos. Juolab kad esama žuvų, kurios, kaip, pavyzdžiui, koralų gruperiai, išsigandusios raudoną spalvą pakeičia į baltą, ar, kaip didžianosiai vienaragiai, paryškina ar paslepia savo mėlynas žymes ir taip greitai prisitaiko prie aplinkos, kad, pametus jas iš akių, sunku vėliau ir pastebėti“, – sakė T. Laurinavičius.

Pasak PLC „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ atstovo L. Binderio, specialios mokomosios pažintinės-pramoginės ekskursijos „MEGA akvariumo paslaptys“ prasideda edukaciniame pramogų centre „Curiocity“. Čia moksleivius pasitinka ekskursijas vedantys akvariumo darbuotojai. Jie papasakoja apie „Megos“ akvariumą ir jo gyventojus, dalijasi neįtikėtinais faktais apie ryklius, jų atakų priežastis ir kaip jų išvengti, kviečia moksleivius sužaisti interaktyvų žaidimą. Vėliau visi kartu apžiūri akvariumą, stebi, kaip iš jo viršaus maitinamos žuvys, ir net gali patys tai padaryti, apsilanko akvariumo techninėse patalpose, apžiūri narų įrangą, sužino, kuo skiriasi jūrinis ir gėlavandenis akvariumai ir juose gyvenančios žuvys.

E. Gandrėtaitės nuotr.

Ekskursijos moksleivių klasėms jau organizuojamos. Jas planuojama rengti iki pat mokslo metų pabaigos. Ekskursijos nemokamos ir vyksta kartą per savaitę – ketvirtadieniais, nuo 11 val. Ekskursijos trukmė – iki 1 val. Norint dalyvauti ekskursijose, būtina iš anksto užsiregistruoti PLC „Mega“ informacijos centre arba telefonu 8 37 239 000.

Profesionalių ir narų, ir biologų vedamos ekskursijos „MEGA akvariumo paslaptys“ populiarios – kasmet jose apsilanko šimtai moksleivių. Vis dažniau pasitaiko, kad specialiai jiems pritaikytas pažintines ekskursijas užsako ir suaugusiųjų grupės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha,

Aha, portretas
jau skubu

Jonas

Jonas portretas
Šaunu!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių