Laisvės alėjoje kepa ir šakočius, ir sūrius

Laisvės alėjoje karaliauja ūkininkai, tautodailininkai ir amatininkai. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ dalyvių stalai lūžta nuo mėsos, pieno, duonos, tekstilės, molio, juvelyrinių ir kitokių gaminių, dirbinių.

Prie Vytauto paminklo pakurtos krosnies sukamas šakotis – kepant pertraukėlės negalimos. Kol vieni prieina pasišildyti ir pasmalsauti, kiti į krepšius kraunasi jau iškeptus skanumynus. Penktadienį iki pietų oras buvo lietingas, nelepino žvarbus vėjas, bet lankytojų mugė nestokojo.

Kiek tolėliau – palapinė su gurmaniškomis jūrų gėrybėmis. Mažieji violetiniai aštuonkojai, didžiųjų aštuonkojų čiuptuvai, sepijos, krevetės, midijos. Proga paragauti ir artišokų. 100 g visų jūrų gėrybių – 6 eurai.

„Kaunui kaip visada pasiruošėme daug visko. Štai čia mūsų šios dienos paletė. Labai patogu, kad mugė tęsiasi iki 20 val.“, – sakė klaipėdietė Aida, „Bakalėjos gurmanams“ atstovė.

Ne vienam mugės dalyviui sunku praeiti pro papuošalų ir pro sūrių palapines. „Karvių ir ožkų pieno sūriai su įvairiausiais priedais. Fermentiniai su grybo fermentu, be laktozės, be konservantų. Su kmynais ir česnakais, su ožragėmis, česnakais ir bazilikais, su saldžiosiomis paprikomis ir česnakais, su ciberžolėmis, su moliūgų sėklomis, pomidorais, petražolėmis ir mėtomis. Mergaitės ir moterys šiuos labai mėgsta. Medžiotojų sūris. Rikotos sūrelis“, – vardijo prekybininkas.

Mugė – puiki vieta ne tik įsigyti, ko širdis geidžia, bet ir praplėsti žinių akiratį.

Tautodailininkė Laima Paksaitė, kaip ir kiti mugės dalyviai, buvo gerai nusiteikusi. Juo labiau negąsdino pasitaikiusios oro sąlygos.

„Einu kūrybos ir edukacijos keliu“, – sakė moteris. Ji pina juostas, kuria linines deives, žirgelius, laimės angelus.

Palapinėje ji įkurdino gausią savo kolekciją, kurioje – ir nedidukė Eglė žalčių karalienė, šeimos ir židinio deivė Gabija, Saulė, iškilminga, graži Ragana (reginti moteris) ir kt. Šis kelias prasidėjo tada, kai susidomėjo juostų pynimu ir pradėjo galvoti, ką galėtų sukurti dovanų anūkei Kalėdų proga. Taip gimė pirmoji tautodailininkės lininė lėlė. Daugiausia pirkėjų dėmesio sulaukia žirgeliai.

Apie žirgus, deives, lietuvių tautosaką, sąsajas ir jų atspindžius kitose kultūrose L. Paksaitė galėtų pasakoti valandų valandas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

d

d portretas
kur debilas sioma gentvilas juk atšilimas gamtos nuo tokiu kepimu,sima pridurke bėk užpus ugni

pomidoras

pomidoras portretas
mugės yra gražu, džiaukimės, kad organizuoja, palinkėkim daugiau pirkėjų ir mažiau burbeklių. Jie ir rojuje rastų prie ko prisikabinti.

Kaunietė

Kaunietė portretas
Buvau vakar, visiškai nepatiko. Renginio reklama buvo labai jau graži, bus ūkininkų, daug svečių iš užsienio. Nieko gero, pagrinde papuošalai vyravo, o pačių ūkininkų vos keletas su bendrovėjė pagamintai lašiniais. Dar pora prekiavo žuvimi. Prekiautojų lyg ir buvo , o žmonių mažai, kainos labai auktos, ypač kas prekiavo keramika ir medžio drožiniais. Prie savivaldybes tuščia, mažai ten buvo karšto maisto gamintojų, kjai anksčiau ten buvo pilna prekiautrojų, tai vakar tikrai jų buvo daug mažiau. Po Kaziuko mugės pamatė,kad pirkėjų ma-ai ir neatvyko į mugę nes pirkęjų vis namažėja.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių