Kremlius atakuoja laiškais: kauniečiai sulaukė išskirtinio V. Putino dėmesio

Kaunietės pašto dėžutėje už reklaminių lankstinukų slėpėsi nemalonaus turinio laiškas. Gegužės 9-osios proga karo veteranas sulaukė dėmesio iš okupantų šalies lyderio.

Nemaloni staigmena

Grįžusi po atostogų iš saulėtos, bet šiuo metu vėjuotos Kretos, kaunietė Reda (vardas pakeistas) pasitikrino pašto dėžutę – ilgesnį laiką nebūnant namuose, joje kaskart prisikaupia reklaminių lankstinukų ir kito nepageidaujamo šlamšto. Tiesa, šįsyk pašto dėžutės turinys buvo kiek neįprastas.

„Žiūriu, guli laiškas. Adresas ant jo – mano, bet gavėjo vardas ir pavardė – nepažįstamo žmogaus“, – Reda, į rankas paėmusi voką, atkreipė dėmesį ne tik į lietuviškomis raidėmis užrašytą Vytauto vardą, bet ir siuntėjo duomenis.

Kairiajame voko kampe buvo nurodytas Rusijos ambasados Lietuvoje pavadinimas ir tikslus diplomatinės atstovybės adresas. Dešiniajame kampe – pašto ženklai ir antspaudas, žymintis, kad laiškas išsiųstas balandžio 29-ąją. Nors popierinė žinutė buvo skirta kitam asmeniui, moteris atplėšė voką. Jame, kaip tradicinėje rusų matrioškoje, rado antrą, puoštą raudonąja žvaigžde ir 1945-ųjų – pergalės prieš Trečiąjį reichą Vokietijos–SSRS kare, datos įrašu. Beje, gavėjo vardas, pavardė ir adresas, ant antrojo voko jau buvo užrašytas rusiškomis raidėmis.

Dienraščio skaitytojos nuotr.

Asmeninis sveikinimas

Antrojo voko viduje Reda rado nuotraukomis iliustruotą lankstinuką, kuriame aprašomi 1941–1945 m. įvykiai ir gegužės 9-osios svarba. Atskiru tekstu, rusų kalba, sveikinamas ir laiško gavėjas Vytautas.

Jame, kaip tradicinėje rusų matrioškoje, rado antrą, puoštą raudonąja žvaigžde ir 1945-ųjų – pergalės prieš Trečiąjį reichą Vokietijos–SSRS kare, datos įrašu.

„Gerbiamas Vytautai Stasio! Sveikiname su 79-osiomis didžiosios pergalės metinėmis. Šią šventę mini visa Rusija, ji yra brangi kiekvienam iš mūsų. Jūs, veteranai, nugalėjote žiaurų priešą ir gynėte laisvę, tėvynės nepriklausomybę, sutriuškinote nacizmą. Mes visada lenksimės prieš jūsų kartos atliktą žygdarbį ir stengsimės būti verti jūsų išbandymų metu – tvirtai laikytis jūsų priesakų. Nuoširdžiai ir ištikimai tarnauti tėvynei. Linkiu sėkmės ir viso ko geriausio. Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas“, – teksto pabaigoje, anot kaunietės, buvo įraitytas ir šalies vadovo parašas.

 

Dienraščio skaitytojos nuotr.

Kaimynas – veteranas

Netikėtas laiškas įsuko detektyvą. Prieš penkerius metus viename Kauno daugiabučių butą įsigijusi moteris bandė surasti ankstesniuosius jo savininkus. Nekilnojamojo turto byloje rašoma, kad 1982-ųjų statybos name pirmieji įsikūrė kauniečiai sutuoktiniai, su minėtu asmeniu nieko bendro neturintys. Vėliau jie butą pardavė kitai šeimynai, kuri kaip paaiškėjo, Vytauto taip pat nepažinojo.

„Nusiunčiau laiško nuotraukas namo pirmininkui. Paklausiau, ar mūsų laiptinėje nėra jokių veteranų“, – susirašinėjimas su kaimynu Redą atvedė į istorijos atomazgą.

Dienraščio skaitytojos nuotr.

Kelis kartus mačiusi, kaip iš kaimyninio buto išeina senyvo amžiaus vyras, Reda nė nenutuokė, kad jis galimai yra Vytautas. Tiesa, pastaruoju metu kaimyno sveikata gerokai sušlubavo, jis nevaikšto, todėl pakalbėti su juo nebuvo galimybės. Nepavyko gauti atsakymo ir iš Rusijos ambasados Lietuvoje, keliems gavėjams prieš gegužės 9-ąją išsiųsti tokie laiškai. Tačiau tikėtina, kad panašaus turinio sveikinimų gali įkristi į ne vieno miestiečio pašto dėžutę.

„Nejauku. Ir dėl paties laiško, ir dėl to, kad šalia mūsų yra tokių žmonių“, – kalbėjo Reda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių