Kačiūniškės dvaro byloje ieškinys V. Matijošaičiui sumažėjo daugiau nei perpus

Paveldosaugininkų ieškinys Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir dar keliems atsakovams Kačiūniškės dvaro byloje sumažėjo daugiau nei perpus – nuo 34 tūkstančių iki 15,8 tūkst. eurų.

Anksčiau V. Matijošaičiui, bendrovei „Kauno saulėtekis“ ir Kačiūniškės dvaro rekonstrukcijos darbų vadovui Andriui Šumskui buvo pareikštas ieškinys dėl 34 tūkst. neturtinės žalos, padarytos rekonstruojant minėtą dvarą.

Kovą Kauno apygardos teismas šią civilinę bylą grąžino Kauno apylinkės teismui, kad būtų iš naujo sprendžiamas klausimas dėl žalos dydžio nustatymo.

„Balandžio pabaigoje Kauno apylinkės teisme buvo gautas patikslintas Kultūros paveldo departamento ieškinys dėl nekilnojamosioms kultūros vertybėms padarytos žalos atlyginimo ir nuostolių išieškojimo. Patikslinto ieškinio suma – 15 886 eurai. Šiuo metu byloje yra nustatytas 30 dienų terminas proceso šalims pateikti atsiliepimus“, – Eltai sakė Kauno apylinkės teismo atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Atsižvelgiant į Kauno apygardos teismo nutartį, Kultūros paveldo departamentas atnaujino Sužalotų kultūros paveldo objektų – Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentų, tai yra svirno ir dvaro – atkūrimo būdo ir nuostolių dydžio nustatymo komisijos darbą.

Komisija perskaičiavo žalos dydį ir nustatė, kad nuostolių, padarytų sužalojus (sunaikinus) kultūros paveldo objektus ir taip valstybei negrįžtamai praradus nepažintą mokslinių duomenų šaltinį ir galimybę atlikti tyrimus mokslinio pažinimo tikslu, yra 15 tūkst. 886 eurai. Dydis nustatytas, kaip Kultūros vertybių registre nurodytų privalomų atlikti šių kultūros paveldo objektų istorinių ir fizinių tyrimų kaina.

Šis patikslintas ieškinys pateiktas teismui, prašant atlyginti padarytą žalą valstybei.

„Šis patikslintas ieškinys pateiktas teismui, prašant atlyginti padarytą žalą valstybei“, – rašoma Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojo Roberto Motuzo komentare Eltai.

V. Matijošaitis neatsakė į Eltos raštu siųstus klausimus, ar sutiks su patikslintu ieškiniu.

Portalo „Delfi“ atliktame tyrime buvo skelbta, kad Kauno miesto meras V. Matijošaitis be jokių leidimų ir projektų 2019 m. nugriovė pertvarkytame Kačiūniškės dvare buvusius tvartą ir svirną. Šie pastatai buvo įtraukti valstybės saugomų vertybių sąrašą. Teigiama, kad kitus teritorijoje buvusius pastatus V. Matijošaitis tvarkė be leidimų ir suderintų projektų.

Kaip skelbta publikacijoje, griovimo ir tvarkymo darbus atliko su V. Matijošaičiu susijusi bendrovė „Kauno saulėtekis“.

V. Matijošaitis Kačiūniškės dvarą įsigijo iš Kauno rajono savivaldybės 2016 m., jau pradėjęs eiti mero pareigas. Kartu su 47 metams išnuomotu žemės sklypu politikui atiteko 2 gyvenamieji namai ir 5 ūkio pastatai, sandorio suma siekė 96,3 tūkst. eurų. Anot „Delfi“, dvaro tvarkymo darbai pradėti 2017 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisingumas

teisingumas portretas
Matijošaitis yra valdininkas, miesto vadovas, tai jam bauda už įstatymų nesilaikymą reikia ne mažinti, bet padidinti 4 kartus. Kiek galima tyčiotis iš žmonių kurie gyvena pagal įstatymus?

Dėl ko mero nemėgsta

Dėl ko mero nemėgsta  portretas
O dėl to kad jam pavydi visur ir visada

to paveldosauga

to paveldosauga portretas
tai tu, etatinis subinlaižy, ir padėkok, ir nulaižyk. Tavo darbas.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių