Istorinės Prezidentūros kiemelį užliejo „Kultūrų sodas“: proga susipažinti su įvairiomis tautomis

Septintą kartą organizuojamas Lietuvos tautinių bendrijų festivalis „Kultūrų sodas 2024“ subūrė visus švęsti kultūrų įvairovę Kaune. Istorinės Prezidentūros sodelyje tautinės bendrijos pakvietė geriau viena kitą pažinti, atsikratyti stereotipų ir smagiai praleisti šeštadienio popietę.

Visą savaitę „Kultūrų sodas 2024“ kvietė pažinti daugiakultūrį Kauną, išragauti tradicinių įvairių tautų patiekalų, išgirsti istorijų apie gyvenimą šiame mieste. Po įvairiapusės pažinties šeštadienį tautinės bendruomenės uždėjo pagrindinį akcentą – pakvietė į „Kultūrų sodo“ koncertą. Jame – šokiai ir dainos, pokalbiai ir bendrystė, spalvoti tautiniai kostiumai ir edukacijos, meilė ir taika tarp įvairių tautų, kurios pagyvina Kauno gyvenimą.

„Mes visi kartu kuriame Lietuvą, kurioje mes norime gyventi. Norime, kad Lietuva toliau klestėtų, būtų kultūriškai turtinga. Čia visi žmonės yra svarbūs. Labai kviečiu susipažinti, susidraugauti, išbandyti. Džiaugiuosi, kad „Kultūrų sodas“ auga ir plečiasi ir pasakoja žmonių istorijas“, – sveikinimo žodį tarė Tautinių mažumų departamento direktorius, pats ne kartą prisidėjęs prie šio festivalio organizavimo, Dainius Babilas.

Lankytojus ypač traukė kiemelyje pastatyta kirgiziška jurta, kurios viduje – tradiciniai šios tautos drabužiai, pasakojimai apie papročius. „Kultūrų sodo“ festivalis turi ir tradiciją – vaišinti plovu. Nors šis patiekalas siejamas su Uzbekistano nematerialiuoju paveldu, tačiau kasmet renginyje vis kitų tautų atstovai gamina plovą. Šiemet didžiulį katilą maišė ir savų recepto paslapčių į plovą bėrė atvykėliai iš Sirijos.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Manau, kad dabar daug susipriešinimo tarp tautų. Kartais atrodo, kad net dirbtinai žinomi žmonės nori kokią nors problemą sukelti kurios nors tautos atžvilgiu. Tačiau juk po saule telpame visi. Tokie renginiai suartina, leidžia pažinti, paklausti. Aš pati mėgstu virtuvėje suktis, išbandyti ką nors naujo, todėl čia jau prisirankiojau receptų, bandysiu kokį tradicinį, bet ne lietuvių, patiekalą ir pati padaryti“, – kodėl atėjo į „Kultūrų sodo“ renginį, kalbėjo Prezidentūros kiemelyje sutikta Jolanta.

Nemaža eilė nusidriekė ir prie Vytauto Didžiojo universiteto savanorių, kurie skirtingomis kalbomis užrašė lankytojų vardus. Mažieji festivalio lankytojai džiaugėsi galėdami patys pagaminti savo švyturį, o tai padaryti padėjo Klaipėdos Tautinės kultūros centro atstovės. Jos priminė, kad šie metai paskelbti švyturių metais.

Kiti atėjo tiesiog pasiklausyti koncerto, kuriame tautinės bendrijos pristatė tradicines dainas ir šokius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių