Kauno rajone būsimus pareigūnus ugdo čempionai

Kauno rajonas išsiskiria dar ir tuo, kad būtent čia ugdomi Lietuvos policijos pareigūnai. Jaunąją kartą įkvepiantys Lietuvos policijos mokyklos (LPM), įsikūrusios Mastaičiuose, darbuotojai garsėja ne tik kaip pedagogai, bet ir pasiekimais sporto srityje.

Sensei titulas

Pasaulio kiokušin karatė čempionate 3 daną apsigynęs ir gavęs sensei titulą Vaidas Rudelis Lietuvos policijos mokykloje dirba jau dešimt metų.

„Esu atsakingas už būsimų policijos pareigūnų fizinį ir taktinį parengimą, už darbą su specialiosiomis priemonėmis, už viską, kas susiję su koviniu paruošimu: gynyba, metimais, smūgiais, sulaikymas, taktika. Mano sportinis gyvenimas labai artimas profesijai“, – teigė LPM Profesinės taktikos skyriaus vyriausiasis specialistas V. Rudelis, pats baigęs šią mokyklą.

„Turėjau gerus instruktorius. Jie buvo sporto meistrai, turėjo didelį žinių bagažą. Dar žinių atsinešiau iš Mykolo Romerio universiteto ir iš asmeninės patirties, iš sporto, stažuočių Lietuvoje ir užsienyje. Beveik 40 metų sportuoju karatė kiokušin. Bagažas vis didėja, bet sporto viršūnės niekada nebūna, visada yra kur tobulėti. Vis ką nors naujo atrandu ir iš gyvenimiškosios patirties, ir turnyrų, kolegų ir kursantų. Dar yra 4 ir 5 danai. Yra ko siekti”, – vardijo V. Rudelis ir akcentavo, kad atvirkščiai nei sporte policijos darbe svarbu išvengti kovos, konfliktą nugesinti, apsieiti be jėgos panaudojimo.

„Tai vadiname profesine taktika. Gali būti labai fiziškai stiprus, gebėti valdyti įvairius kovos menus, bet jei būsi netaktiškas, atsuksi nugarą… Gali būti aukščiausio lygio karatistas, bet kulka greitesnė nei žmogus. Vien tik koviniai įgūdžiai problemų neišsprendžia, tai tik dalis pasirengimo. Didžioji dalis yra taktika“, – vardijo V. Rudelis, rytą pradedantis maždaug pusvalandžio krosu, o po dienos LMP sukantis į karate klubą „Stoikas“, kur veda treniruotes, padeda tobulėti jauniesiems sportininkams.

Visi įgūdžiai policijos pareigūnui reikalingi tam, vardijo pašnekovas, kad galėtų apginti tuos, kurie patys negali apsiginti, įžvelgti, numatyti grėsmes, sugebėti apsieiti be jėgos panaudojimo, o jeigu tai nepavyksta – mokėti apsiginti patiems.

R. Bačanskienė – taikliausia Lietuvos pareigūnė ir Europos šaudymo čempionato dalyvė. / Asmeninio archyvo nuotr.

Žinias perduoda kursantams

LPM vyriausioji specialistė, instruktorė Rasa Bačanskienė – Europos šaudymo čempionato dalyvė. Ji jau aštuntus metus kursantus moko naudoti šaunamąjį ginklą. Neveronyse gyvenanti pareigūnė tarnybą pradėjo nuo Valstybės sienos apsaugos tarnybos.

Šaudymo pratybos ją patraukė, laisvalaikiu pradėjo tobulintis individualiai ir dalyvauti varžybose, skinti pergales. Perėjusi į policiją jau visą savo laisvalaikį siejo su šaudymu.

Gali būti aukščiausio lygio karatistas, bet kulka yra greitesnė nei žmogus. Vien tik koviniai įgūdžiai problemų neišsprendžia.

„Su kolegomis esame tarpusavyje kalbėję, kad Lietuvoje net nėra tokių mokslų, studijų krypties kaip šaudymo instruktorius. Sportinio šaudymo yra, bet ne šaudymo su koviniais ginklais. Tokiems šauliams Lietuvoje net nėra kokybiškų kursų. Esame sutarę, kad didžiausia kvalifikacija yra dalyvavimas varžybose su geriausiais Lietuvos šauliais. Kiekvienos varžybos yra bendravimas, patirtis. Žiūri, kaip kas daro, kokie rezultatai. Pasikeičiame įspūdžiais, patarimais, patirtimi, pastebėjimais. Mokomės vieni iš kitų. Paskui viską perduodame savo kursantams. Tai toks individualus mokslas, visi esame savamoksliai… Tai lemia specifika. Žmonės labai skirtingi. Šaudymas – toks dalykas, kad vienam taip tinka, kitam, kurio kitokia kūno anatomija, tie patys principai gali visiškai netikti. Taip ir tobulėjame pritaikydami savo ir kitų patirtį“, – dėstė šaulė.

Pasiteiravus instruktorės, ar su metais vis atranda ką nors naujo  šaudymo srityje, ji nedvejodama atsakė, kad kiekvienas susitikimas su kitu šauliu duoda naujo.

Savo iniciatyva su kolegomis yra subūrę pareigūnų šaudymo komandą. Ji šalies mastu užima antrąją vietą. Asmeninėje įskaitoje R. Bačanskienė – taikliausia Lietuvos pareigūnė ir Lietuvos praktinio šaudymo asociacijos, vienijančius ne tik pareigūnus, Lietuvos rinktinės narė. Dalyvavo Europos čempionate, skirtame visiems geriausiems šauliams, ir Pasaulio policijos šaudymo iš tarnybinio ginklo čempionate.

Tarptautinės policijos asociacijos sporto žaidynėse šiemet gegužę R. Bačanskienė biatlono moterų iki 40 metų grupėje iškovojo trečią vietą.

Pašnekovė įsitikinusi, kad kursantus labiausiai patraukia ir geriausių rezultatų pasiekia instruktoriai, kurie rūpinasi kursantais, dirba degančiomis akimis, iš širdies, kurie dirba kartu su kursantais, kurie ne tik kalba, bet praktiškai rodo.

Asmeninio archyvo nuotr.

Įvaldęs ne vieną sporto šaką

LPM Profesinės taktikos skyriaus vyriausiasis specialistas Giedrius Valeika yra šaudymo instruktorius, tačiau yra įvaldęs ne vieną sporto šaką.

Jis – Pasaulio policijos pareigūnų graikų-romėnų imtynių čempionato nugalėtojas ir prizininkas, Lietuvos pareigūnų šaudymo čempionas, daugkartinis tarptautinių šaudymo varžybų nugalėtojas ir prizininkas.

Pasaulio policininkų ir ugniagesių žaidynių imtynių turnyruose pernai ir užpernai G. Valeika tapo nugalėtoju graikų-romėnų imtynių varžybose, o laisvosiose imtynėse pelnė bronzos medalį.

Yra dalyvavęs ir kitų sporto šakų varžybose – sambo, dziudo, taikomosios trikovės ir kt. „Savo patirtį ir žinias perduodu kursantams“, – pasakojo G. Valeika.

Pasiekimai: šaudymo instruktorius G. Valeika yra įvaldęs ne vieną sporto šaką. / Asmeninio archyvo nuotr.

Jis minėjo, kad fizinis pasirengimas aktualus ne tik būsimiems, bet ir esamiems policijos pareigūnams. „Kiekvienas sportui galime rasti bent po pusvalandį kasdien. Čia tik noro ir motyvacijos klausimas“, – įsitikinęs instruktorius.

LMP Profesinės taktikos skyriaus vyresnioji specialistė Austė Atgalainytė – kūno rengybos atstovė ir sunkumų kilnotoja.

Mes turime būti pavyzdys kursantams. Negali būti jokio apsileidimo, tingėjimo. Dėstytojai, instruktoriai turi būti nuolat pasitempę ir rodyti pavyzdį.

Pasaulio policijos ir ugniagesių žaidynėse ji yra iškovojusi aukso medalį štangos spaudimo rungtyje. Yra triumfavusi ir WFF-NABBA Europos kultūrizmo ir fitneso čempionato moterų „Atletic“ kategorijoje.

Rodo pavyzdį

„Mes turime būti pavyzdys kursantams. Negali būti jokio apsileidimo, tingėjimo. Dėstytojai, instruktoriai turi būti nuolat pasitempę ir rodyti pavyzdį“, – sakė Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotojas Mindaugas Bilius.

Jis įsitikinęs, kad kitų pasiekimai skatina, užkrečia, traukia siekti daugiau. Visai kitoks kursantų nusiteikimas, kai pats dėstytojas kartu su visais daro atsispaudimus, bėga kilometrus. „Kaip kursantas pasakys, kad jam sunku, kad negali, kai daug vyresnis dėstytojas daro kartu su visais, nors to neprivalo. Tai pavyzdys“, – samprotavo pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr.

Mokykloje dirba policijos pareigūnai, karjeros valstybės tarnautojai ir darbuotojai pagal darbo sutartį. Pareigūnų fizinis pasirengimas privalo atitikti nustatytus fizinio pasirengimo reikalavimus. Policijos pareigūnai kasmet dalyvauja fizinio pasirengimo reikalavimų atitikties tikrinimuose, per kuriuos atlieka pratimus, skirtus greičiui, ištvermei, vikrumui, jėgai ir lankstumui įvertinti. Karjeros valstybės tarnautojams ir darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartį, tai neprivaloma.

Kursantai mokomi psichologijos, teisės ir kitų dalykų, ypač didelis dėmesys skiriamas profesinės taktikos įgūdžiams formuoti ir tobulinti, kad tarnybos metu, esant būtinumui ir teisiniam pagrindui, gebėtų tinkamai atlikti sulaikymo ar savigynos veiksmus, panaudoti specialiąsias priemones ir t. t.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių