Kauno kultūros mugė: 30 organizacijų bei iniciatyvų ir viena scena

  • Teksto dydis:

Ar kada svajojote pažvelgti į teatro užkulisius ar pirmieji išgirsti, kokius naujus projektus ruošia jūsų mėgstamas muziejus? Rugsėjo 6–7 dienomis Nepriklausomybės aikštėje jau ketvirtąjį kartą vyksianti Kauno kultūros mugė yra unikali proga tai patirti ir dar daugiau atrasti. Kauno menininkų namų organizuojamas renginys kviečia miesto gyventojus ir jo svečius sužinoti naujojo kultūros sezono detales ir pamatyti fragmentus iš būsimų spektaklių.

Kultūros užkulisiai

Visada drąsiau ir tvirčiau, kai žinome, kas laukia pasimatymo metu. Daugiau nei 30 kultūros organizacijų ir iniciatyvų, tarp jų – teatrai, muziejai, bibliotekos, festivaliai, įvairūs atlikėjai ir kolektyvai, Kauno kultūros mugėje atskleis savo naujausias veiklas. Lankytojų lauks ne tik pažintis su miesto kultūros bendruomenės projektais, pokalbiai, bet ir nuolaidos bilietams į koncertus, spektaklius, kiną, ekskursijas, parodas ir kitus renginius. Be to, mugėje bus taip pat galima pamatyti šokio spektaklio „Žmogus Mėnulyje“ ištraukas, klausytis koncertų ar dalyvauti diskusijoje apie kultūrą skaitmeniniame amžiuje.

„Šalyje vyksta ne vienas panašaus formato renginys, tačiau Kauno kultūros mugė iš jų tikrai išsiskiria įvairove. Dažnai mugės būna specializuotos, skirtos tam tikrai kultūros ar meno sričiai, tuo tarpu Kauno kultūros mugė jungia skirtingas organizacijas ar iniciatyvas. Kiekvienas dalyvis įneša savo unikalų indėlį, tačiau visus juos vienija profesionalumas ir atsidavimas savo veikloms“, – teigia Kauno menininkų namų Kultūros infocentro vadovė Viktorija Mašanauskaitė-Rinkšelė.

Nuo gyvosios scenos iki naujosios kartos kūrėjų

Šiais metais renginį sudarys trys dalys: kultūros organizacijų ir iniciatyvų prisistatymai, scenos programa bei pažintis su kylančių ir Kaune kuriančių menininkų kūryba.

Mugėje kultūros bendruomenė kvies susipažinti su šių metų kultūriniu sezonu ir naujausiais sumanymais. Čia bus proga iš pirmų lūpų išgirsti ne tik apie Kauno, bet ir kitų Lietuvos miestų kultūros lauko naujienas: šiais metais mugėje – svečiai iš Klaipėdos, Vilniaus, Alytaus ir Šiaulių. Pasak V. Mašanauskaitės-Rinkšelės, panašu, jog renginio dalyviai nebijo iššūkių: „Organizacijos ir iniciatyvos drąsiai palieka įprastas erdves ir atvyksta pristatyti veiklų į atvirą centrinę miesto aikštę, kur susitinka su įvairia publika, nebūtinai sau įprastais lankytojais, ir bando atsakyti į visus jiems užduodamus klausimus. Daugėjant tokių kultūros organizacijų auga ir pats festivalis“.


G. Jovaišos nuotr.

Scenos programa pasiūlys platų žanrų spektrą – nuo klasikinės muzikos iki šiuolaikinio šokio. Pavyzdžiui, penktadienį mugę atidarys Tarptautinio chorų festivalio „Sing in Lithuania” koncertas, vakare į sceną žengs charizmatiškoji atlikėja Petunija, o šeštadienį apsilankiusiųjų lauks Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklio „Iš vandens“ ištraukos ar roko grupės „Lyja“ pasirodymas. Be koncertų ir spektaklių, mugėje taip pat vyks interaktyvios edukacinės veiklos: Kauno miesto kamerinis teatras kvies į edukaciją „Kaip sukurti spektaklį?“, o muziejus „Mokslo sala“ pristatys, ko laukti naujai duris atversiančiose jo erdvėse.

Pirmą kartą mugėje organizuojamos kylančių menininkų portfolio peržiūros supažindins su jaunąja karta. Tai puiki proga meno organizacijoms, prodiuseriams ir kuratoriams atrasti naujus, Kaune kuriančius, įvairių sričių kūrėjus. Šioje renginio dalyje, skirtoje tikslinei auditorijai, savo kūrybą pristatys 20 atrinktų skirtingų sričių menininkų ir menininkių.

„Manau, kad visus mugės dalyvius neabejotinai jungia noras daryti kažką daugiau, tiek turinio, tiek ryšio su lankytojais prasme“, – įsitikinusi KMN Infocentro vadovė ir kviečia nepraleisti abiejų renginio dienų. Organizatoriai tikisi, kad lankytojai grįš namo ne tik su įspūdžiu apie sodrų Lietuvos kultūros lauką ir galimybių turiningai leisti laiką sąrašu, bet ir su pasipildžiusiu rudens-žiemos kalendoriumi.

Kauno kultūros mugė vyks rugsėjo 6–7 d., Nepriklausomybės aikštėje. Visi renginiai – nemokami. Renginio programa ir dalyvių sąrašas.

Kauno kultūros mugę organizuoja Kauno menininkų namai, finansuoja Kauno miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių