„ConTempo“: pasaulio scena – iš arti

  • Teksto dydis:

Į Kauną ir Kauno rajoną šią vasarą jau šeštą kartą sugrįš festivalis „ConTempo“, vėl subursiantis ryškiausius Lietuvos ir užsienio scenos menų kūrėjus.

Atras naujų erdvių

Septynias dienas truksiančioje programoje – daugiau nei 40 šokio, cirko ir teatro pasirodymų, per 30 valandų sceninio vyksmo ir daug nemokamų renginių. Šiais metais festivalis pasitinka šūkiu „Pasaulio scena – iš arti“, o organizatoriai žada, kad čia išnyks ribos tarp scenos ir žiūrovų.

Anot „ConTempo“ vadovės ir programos sudarytojos Gintarės Masteikaitės, pagrindinė festivalio misija išlieka nepakitusi. „Norime keisti Kauno ir Kauno rajono kultūrinę aplinką, auginti šiuolaikinio scenos meno auditorijos gretas, įveiklinti miesto ir rajono viešąsias erdves, palaikyti Lietuvos kūrėjus. Kartu per meninę programą norime stebėti besikeičiančią aplinką ir įkvėpti kūrybiškumo“, – teigia G. Masteikaitė.

Rugpjūčio 5–11 d. „ConTempo“ scenos įsikurs skirtingose Kauno miesto ir rajono erdvėse, pasirodymams nebūtinai pritaikytose erdvėse: universiteto sporto salėje, prekybos centre, bibliotekoje, gatvėse ir pievose, įvairiuose skveruose.

Kaip visuomet, „ConTempo“ stebins ne tik pasirinktomis lokacijomis, bet ir skirtingų žanrų ir rūšių pasirodymais: žiūrovų laukia audiovizualiniai spektakliai, spektaklis-žygis, patirtinis maršrutas, šokio ir akrobatikos pasirodymai ar judesio teatras. Vasaros nuotykį šiemet kurs menininkai iš Prancūzijos, Ispanijos, Šveicarijos, Belgijos, Nyderlandų, Švedijos, Suomijos ir Lietuvos.

B. Grietenso, L. Cadeaco nuotr.

Garsūs vardai

Festivalio programoje bus galima išvysti ne vieną pasaulinio lygio menininką ar trupę. Vieni jų – „El Conde de Torrefiel“, savo kūryba peržengiantys ir jungiantys literatūros, vizualiųjų menų ir choreografijos kalbas. Praėjusiais metais jie dalyvavo prestižinėje Venecijos teatro bienalėje, yra nuolatiniai tarptautinių festivalių svečiai.

Norime keisti Kauno ir Kauno rajono kultūrinę aplinką, auginti šiuolaikinio scenos meno auditorijos gretas, įveiklinti miesto ir rajono viešąsias erdves.

Nors daugiau nei dešimtmetį veikianti trupė pastaraisiais savo pasirodymais gilinosi į XXI a. politinės sistemos ir joje gyvenančio žmogaus ryšius, į „ConTempo“ jie atveža vienintelį savo darbą, sukurtą atviroms erdvėms – „Ultraficcion Nr. 1 / Fracciones de tiempo“. Saulei besileidžiant gamtoje pristatomas spektaklis žiūrovus kvies pokalbio su gyvuoju pasauliu. Beje, pažintis su „El Conde de Torrefiel“ nesibaigs Kaune – trupę bus galima išvysti ir spalio mėnesį Vilniuje vyksiančiame „Sirenų“ festivalyje.

Šiais metais sugrįžta ir festivalio publikai puikiai pažįstami svečiai: belgų choreografas, šokėjas, trupės „Not Standing“ meno vadovas Alexanderis Vantournhoutas, 2021-aisiais už nuopelnus kultūrinėje srityje įvertintas vienu reikšmingiausių flamandų apdovanojimų „Ultima“, ir vienintelė tokia šiuolaikinio cirko trupė pasaulyje – „Rhizome“, jau tapusi festivalio vizitine kortele. Tai net trečią kartą į Kauną sugrįžtantys ištvermės akrobatai, pasirodymus kuriantys kybodami 6 m aukštyje.

B. Grietenso, L. Cadeaco nuotr.

Festivalis žada, kaip niekad, plačią šeimoms siūlomą programą, auginančią jaunąją festivalio auditoriją, vaikus ir paauglius supažindinančią su šiuolaikiniais scenos menais.

Prasmingi sugrįžimai

„Festivaliui svarbu suteikti erdvę ir pripažintiems Lietuvos kūrėjams, menininkams“, – teigia G. Masteikaitė. Todėl tarp pagrindinių festivalio programos dalyvių – ir Kaune puikiai žinomos, bet labai retai matomos kūrėjos: Auksė Petrulienė, veikianti tarpdisciplininio ir bendruomeninių menų srityse, šiuolaikinio šokio pagrindus padėjusi choreografė Aira Naginevičiūtė.

Ryškios, stiprios, turinčios išskirtinį kūrybos braižą, festivalio programoje jos pristatys naujausias savo premjeras.

B. Grietenso, L. Cadeaco nuotr.

Į Kauną sugrįžta ir tarp Lietuvos ir Belgijos kurianti choreografė, dėstytoja, aktyviai dirbanti atlikėja Liza Baliasnaja, festivalyje pristatysianti judesio ir balso performansą, skirtą baimės temai.

Festivalį atidarys netikėtas ir žaismingas režisierius, tarpdisciplininis menininkas, aktorius Paulius Markevičius ir gatvėje atgyjantys 2 500 juodų kamuolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių