Valdovų rūmuose – apgultis

Paklausti, ar reikėjo leisti milijonus ištaigingiems Valdovų rūmams, gatvėje sutikti lietuviai veikiausiai panirtų į dvejones arba atsakytų "ne". Tačiau šis projektas, nors ir nepopuliarus, bet žadina tautiečių smalsumą. Per pirmąsias atvirų durų dienas Valdovų rūmuose apsilankė daugiau nei 2 tūkst. žmonių. Visos ekskursijos iki liepos 26-osios vakaro jau išgraibstytos. Pasigirsta svarstymų, kad Valdovų rūmų prisistatymą visuomenei reikėtų pratęsti dar bent savaite.

Po oficialios atidarymo ceremonijos liepos 7 d. Valdovų rūmai duris atvėrė plačiajai visuomenei. Į nemokamas ekskursijas interesantai buvo raginami registruotis iš anksto. Tačiau prisiskambinti nurodytu telefonu neįmanoma – linija nuolat užimta.

Dienraštis išsiaiškino, kad visas viešnagių Valdovų rūmuose laikas buvo užsakytas dar likus dviem savaitėms iki jų atidarymo iškilmių. Nudžiuginta visuomenės dėmesio, rūmų vadovybė žada ekskursijų laiką pratęsti savaite. Jei tai pavyktų, statinio vartai lankytojams būtų atviri ne iki liepos 26-osios, bet iki rugpjūčio pradžios.

"Turime paisyti statybos įstatymų, sakančių, kad iš viso į statybvietę įžengti negalima tol, kol objektas nepriduotas. Dabar statybininkai atostogauja ir statybos rūmų pietiniame korpuse nevyksta, tačiau po kelių savaičių darbininkai grįš ir vėl kibs į darbus", – kalbėjo Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.

Iki tol gidai rūmuose dirbs kasdien nuo 11 iki 18 val. Savaitgaliai – ne išimtis.

Valdovų rūmų svečiai supažindinami su autentiškomis istorinės rezidencijos liekanomis, atkūrimo projektu, jiems aprodomas Didysis kiemas, reprezentacinių salių interjerai, kuriuos puošia portalai, krosnys, grindys, lubos, židiniai. Rūmuose veikia ir nedidelė didaktinė Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų istorinės raidos ekspozicija, pateikiama būsimo salių ekspozicinio įrengimo medžiaga.

Nors skelbta, kad vienoje ekskursijoje gali dalyvauti grupė iki 25 žmonių, realiai šis skaičius padidėja kelis kartus.

"Susidaro 40–50, kartais net 100 žmonių. Todėl ekskursiją prižiūri ne tik gidas, bet ir darbuotojas, jis seka iš paskos, kad niekas nenuklystų nuo maršruto", – pasakojo V.Dolinskas.

Ekskursijos trukmė – 1–1,5 val. Publika – įvairi: jaunimas, pensininkai, užsieniečiai išeiviai, architektai, restauratoriai, paminklosaugininkai.

Dėl nukirpto finansavimo Valdovų rūmų nepavyko baigti iki Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo iškilmių. Vietoj planuotos pompastiškos atidarymo ceremonijos liepos 6-ąją užsienio svečiai tapo tik iškilmingo rūmų pietinio fasado portalo atidengimo liudininkais.

Amžiaus statybomis vadinamoms Valdovų rūmų statybos jau išleista apie 176 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Na, ir falsifikatais domėtis galima. Bet KODĖL taip bijoma kad Kauno pilis būtų atstatyta - šiaip ar taip, ji bent išlikusi!
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių