Kauno gurmanams – karaimų gardėsis

Norint paragauti kibinų, pagamintų pagal tradicinį karaimų receptą, nebūtina vykti į Trakus: šio patiekalo galima paskanauti ir šalia Kauno esančioje Giraitėje.

Idėja gaminti kibinus kilo verslininkui Vytautui, persikrausčiusiam gyventi į Kauną iš Vilniaus. Nors ir panoręs likti nežinomas, vyras mielai pasakojo apie kibinų verslą.

"Nesu karaimas, bet turiu pažįstamų karaimų, iš kurių ir gavau kibinų kepimo receptą. Kadangi Vilniuje jau yra restoranų, prekiaujančių tikrais karaimiškais kibinais, nusprendėm šią idėją įgyvendinti Kaune. Kibinus gaminame vos porą mėnesių, tačiau sulaukiame klientų, kurie atvyksta pavalgyti būtent jų", – pasakojo Vytautas.

Kavinėje parduodami kibinai nėra patys pigiausi – vienas kainuoja 5 litus, tačiau šį verslą pradėjęs Vytautas tikino, kad jo virėjai naudoja tik aukščiausios kokybės mėsą.

"Ar galima vadinti kibinais tuos kibinus, kurie perkant iš antrų rankų kainuoja 2 litus – tai atliekų verslas. Įsivaizduokite, kokios ten mėsos gali būti. Kibinams kepti mūsų kavinė naudoja jautieną ir avieną – būtent šią mėsą naudoja ir karaimai. Kad būtų įvairiau, kepame kibinus iš strutienos, kalakutienos ir vištienos", – pasakojo Vytautas.

Verslininko teigimu, gyvuoja legenda, kad kibinai Lietuvoje išpopuliarėjo sovietmečiu, švenčiant Sovietų Sąjungos komunistų vado Vladimiro Lenino gimimo šimtmetį.

Partiniai darbuotojai šventę Trakuose, vietos karaimų paprašė iškepti kokį nacionalinį patiekalą ir šie iškepė kibinų. Nuo tų laikų kibinus ėmė kepti ir lietuviai. Tarp Lietuvos karaimų ši tradicija gyvuoja žymiai ilgiau – apie 600 metų, kai į Trakus šią nacionalinę mažumą atsivežė Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Vytautas - atvežė, nuo Lenino-100 prasidėjo... O kokią mėsą MŪSŲ cepelinams naudoja?

x

x portretas
Aš labai dažnai valgau kibinus Trakuose, ten iš ties yar tikri ir skanūs karaimų kibinai. Paragavau Giraitės vadinamu ,, karaimų kibinų" ...tai net nesupratau kas ten? ar bulkutė su mėsa ?...ar biliašas? Kada išmoksi gaminti tikrus kibinus ponas Vytautai, tada ir reklamuokis, o man su šeima teks kol kasteksvažinėti kibinų valgyti tik i Trakus. (pas jūs išsinešimui duodami šalti kibinai. Visur atneša karštus....maža smulkmena)

Giraite

Giraite portretas
Aciu uz komentarus.
VISI KOMENTARAI 12

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių