- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Paskutinį spalio šeštadienį 9.30 val. TV3 laida „Gardu Gardu“ į žiūrovų namus įleis šviežio kulinarinio vėjo gūsį. „Juk ne kiekvieną dieną su tokiu šefu turi galimybę ruošti desertą“, – sakys aktorė Sandra Daukšaitė-Petrulėnė.
„Labai mėgstu saldumynus. Tai yra labai blogai, bet kai taip skanu. Ar gali sustoti?“ – dovanodama šypseną Sandra mėgausis kriaušių ir avižinių sausainių desertu, pagamintu kartu su šefu ir laidos vedėju Deividu Praspaliausku.
Sandra pasakos, kad Armėnijoje netoli Kalnų Karabacho sostinės Stepanakerto filmuota juosta, kurioje vaidino, „Paskutinis gelbėtojas“ paliko neišdildomų įspūdžių. Sunkų darbą filmavimo aikštelėje atpirko šiltas filmavimo grupės bendravimas bei vietos gyventojų išmintis ir svetingumas.
„Toks jausmas, lyg būčiau grįžusi 150 metų atgal“, – kupina nuoširdžios emocijos ir susižavėjimo televizijos ir kino ekranų pažiba pasakos apie ką tik vietinių iškeptos duonos gardumą ir įspūdingus kalnų masyvus.
Ką gamino S. Daukšaitė-Petrulėnė?
Maskarponės sūrio apkepas
Reikės:
* 200 g maskarponės sūrio,
* 1 valgomojo šaukšto cukraus,
* 1 kiaušinio,
* 50 g sviesto,
* 90 g greito paruošimo ryžių košės,
* 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
* šviežių vyšnių,
* pasterizuotos vyšnių tyrės.
Į dubenėlį įdėti maskarponės sūrį, įmušti kiaušinį, supilti ištirpintą sviestą, suberti cukrų, kepimo miltelius bei greito paruošimo ryžių košę. Viską gerai išmaišyti. Paruoštą masę išdalinti į porcijinius, kepimui skirtus indelius. Kepti 180°C temperatūroje apie 20 min. Iškeptą apkepą patiekti su šviežiomis vyšniomis ir vyšnių tyre.
Kriaušių ir avižinių sausainių desertas
Reikės:
* avižinių sausainių,
* 1 kriaušės,
* 20 g sviesto,
* 60 g pasterizuotos obuolių tyrės,
* 20 g migdolų drožlių,
* 0,5 vnt. vanilės ankšties,
* konservuotų mini kriaušių,
* imbiero šaknies
* mėtos šakelės.
Susmulkinti avižinius sausainius. Keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti susmulkintas kriaušes ir smulkiai tarkuotą imbierą. Šiek tiek pakaitinti, suberti migdolų drožles ir vanilės sėklytes, supilti obuolių tyrę. Kepti, kol suminkštės kriaušės. Kriaušių įdarą sluoksniuoti su avižinių sausainių trupiniais. Desertą papuošti konservuotomis mini kriaušėmis ir mėtos šakele.
Egzotiškas glotnutis „Pinacolada“
Reikės:
* 50 g pasterizuotos mangų tyrės,
* 50 g pasterizuotos egzotinių vaisių tyrės,
* 2 valgomųjų šaukštų greito paruošimo ryžių košės,
* 1 valgomojo šaukšto manų kruopų,
* 250 g vandens,
* špinatų.
Prikaistuvyje užvirti pieną ir suberti ryžių bei manų kruopas maišant šluotele. Pavirti dvi minutes ir išjungti. Leisti atvėsti. Tyres ir atvėsusią košę supilti į plakimo indą, įberti špinatų lapelių. Viską gerai išplakti elektriniu plaktuvu. Įpilti vandens, jei per tiršta. Išpilstyti į stiklines, papuošti špinatų lapeliais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...