- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugelis mėgsta riešutus, kurie yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Ar žinote, kad skirtingos jų rūšys pasižymi ne tik unikaliu skoniu, bet ir skirtingomis sveikatai naudingomis savybėmis?
Riešutai plačiai vartojami ne tik kaip užkandis, bet ir kaip ingredientas. Iš jų gaminamas riešutų sviestas, su kuriuo vėliau valgomi sumuštiniai, vafliai, blynai, netgi pusryčių košės ar kiti saldėsiai. Jie naudojami ir granolai gaminti. Riešutais gardinami ledai, tortai, pyragai, keksiukai, tartaletės, kiti desertai.
Riešutai derinami ne tik prie saldžių, bet ir prie pikantiško skonio patiekalų, pavyzdžiui, jais gardinamos įvairios salotos. Graikiniai riešutai arba pistacijos dažnai naudojamos itališkų makaronų patiekalams paskaninti, jie derinami su kumpiu arba įvairiausiais sūriais, tokiais kaip gorgonzola. Riešutai mėgstami ir Azijos virtuvėje, žemės riešutais gardinamos ne tik salotos, bet ir azijietiški makaronai, troškiniai, netgi sriubos. Be to, iš riešutų gaminami augaliniai gėrimai ar miltai.
Kuo išsiskiria ir su kuo derinamos skirtingos riešutų rūšys? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo "Iki" maisto ekspertė, dalijasi keliais faktais apie labiausiai pamėgtus ir galbūt mažiau žinomus riešutus.
Graikiniai riešutai. Žmonės graikinius riešutus valgė prieš daugiau nei 12 tūkst. metų. Ne veltui – jie yra išskirtinai maistingi, turi didelį kiekį antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių, mažinančių riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis ir prisidedančių prie uždegimo procesų slopinimo. Vis dėlto tai kaloringi riešutai, todėl reikėtų laikytis rekomenduojamos paros dozės – 30 g. Jie suteiks skonio ir maistinės vertės košėms, salotoms, padažams ir įvairiems kepiniams.
Lazdynų riešutai. Riešutai, kurių yra ir Lietuvos miškuose, ne tik skanūs, bet ir naudingi. Juose randama folio rūgštis padeda įveikti niūrią nuotaiką, didina protinį ir fizinį aktyvumą, gerina atmintį ir suteikia energijos. A, E, B vitaminai teigiamai veikia odą ir nervų sistemą. Vėsesniais rytais, kai sunku išlipti iš lovos, lazdynų riešutais gardinkite pusryčius – jie tiks ir su kiaušiniene, sūriais, jogurtu ar glotnučiais.
Anakardžiai. Iš tiesų tai net ne riešutai, o vaisiai, Brazilijoje augančių tropinių medžių sėklos. Jie prisideda prie cukraus kiekio kraujyje kontrolės, skatina metabolizmą ir yra naudingi širdies veiklai. Anakardžių aliejus laikomas odos grožio eliksyru. Gaminkite naminį anakardžių riešutų sviestą, gardinkite sriubas, makaronų patiekalus.
Brazilinės bertoletijos. Bertoletijos prisideda prie imuniteto stiprinimo, o sudėtyje esantis selenas padeda palaikyti skydliaukės funkciją ir apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų, taip pat gerina nuotaiką. Gerų dalykų turi būti su saiku, tad rekomenduojama paros norma – vos 1–3 braziliškieji riešutai.
Pistacijos. Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos besišypsančiais riešutais, o Kinijoje – linksmaisiais riešutais. Jose randamų baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. Pistacijomis gardinkite užtepėles, sūrio patiekalus, jogurtą, kefyro kokteilius, salotas ar pyragus.
Migdolai. Net 20 proc. migdolų svorio sudaro baltymas, todėl jie rekomenduojami nevalgantiems mėsos, daug fiziškai dirbantiems ar sportuojantiems. Sudėtyje esantis magnis, varis, geležis, cinkas, fosforas vitaminas B padeda puoselėti odos, nagų ir plaukų grožį. Manoma, kad migdolų piene esančios medžiagos veikia kaip afrodiziakas. Tiesa, šių riešutų luobelėje slypi sveikatai nepalankių taninų, todėl prieš vartojant rekomenduojama juos nulupti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...