- Domantė Juknonytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Turbūt kiekvienoje virtuvėje rastume augalinio aliejaus. Skirtingos jo rūšys yra ir daugelio maisto produktų sudėtyje. Augaliniai aliejai vertinami ne tik dėl jų maistinės vertės, bet ir universalaus panaudojimo, be to, jų įvairovė rinkoje leidžia išsirinkti sau tinkamiausią. Net jei kasdienę mitybą retai papildote aliejumi, svarbu, kad jis būtų sveikas ir kokybiškas.
2–3 šaukštai per dieną
„Aliejingos žaliavos – grūdai, sėklos, riešutai, – savyje turi daug gerųjų riebalų, todėl yra naudingos sveikatai. Spaudžiant aliejų, žaliava praeina nemažai technologinių operacijų, kol gaunamas galutinis produktas“, – apie augalinio aliejaus gamybą pasakoja sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė. Ji pabrėžia, jog žaliava turi įtakos aliejaus maistinei vertei.
Anot specialistės, augalinis aliejus vertingas riebalų rūgštimis, tam tikros jo rūšys – ir riebaluose tirpiais vitaminais. „Tačiau pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, pridėtinis riebalų kiekis (kad ir sveikatai palankių riebalų rūgščių) turėtų būti saikingas. Patariama vartoti ne daugiau kaip du–tris šaukštus augalinio aliejaus per dieną“, – aiškina R. Bogušienė.
Vertingiausias – nerafinuotas aliejus
Pirmenybę reikėtų teikti nerafinuotam šalto spaudimo aliejui, pavyzdžiui, saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių. Vertingi yra kanapių, linų sėmenų aliejai.
Nors platus produktų pasirinkimas leidžia patenkinti skirtingus skonius, renkantis aliejų derėtų atkreipti dėmesį į produkto etiketę. Kaip teigia R. Bogušienė, nerafinuotas, nedezodoruotas aliejus yra sveikatai palankiausias: „Šalto spaudimo būdu gaunamas nerafinuotas aliejus išspaudžiamas tik mechaninėmis priemonėmis, nenaudojant karščio, įvairių tirpiklių. Rafinuotas aliejus yra tirpintas cheminiuose tirpikliuose, o štai dezodoruoti aliejai gaminami panaikinant jų skonį, kvapą, maistines medžiagas.
Pirmenybę reikėtų teikti nerafinuotam šalto spaudimo aliejui, pavyzdžiui, saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių. Vertingi yra kanapių, linų sėmenų aliejai, tačiau jie itin jautrūs oksidaciniams procesams (pvz., kepimui). Jų galiojimo laikas trumpesnis ir gerųjų savybių su kiekviena diena mažėja. Nereikėtų laikyti aliejaus prie viryklės, atviroje šviesoje. Siekdami aukščiausios produkto kokybės rinkitės aliejų tamsiuose, nedidelės talpos buteliuose su aiškia geografine kilmės nuoroda.“
Kaitinimui tinka ne visi
R. Bogušienė pabrėžia, jog kepimui tinka daug sočiųjų riebalų rūgščių turintys aliejai: kokosų, saulėgrąžų, rapsų. Tiesa, daugelio rūšių augalinio aliejaus negalima kaitinti aukštoje temperatūroje.
„Patarčiau gaminant dažniau virti, troškinti, kepti garuose, kadangi tokiu būdu gaminamas maistas išlaiko daugiau naudingųjų maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejų galima naudoti lengvam troškinimui, – pataria specialistė. – Blynams kepti tinka kokosų aliejus – jis ne tik suteikia patiekalui gerą skonį, bet ir praturtina organizmą geraisiais riebalais.“
Kita vertus, rafinuotas ir dezodoruotas aliejus gali atlaikyti aukštas temperatūras, juos kaitinant nesusidaro kancerogeninės medžiagos. Tačiau, pasak R. Bogušienės, toks aliejus neturi vertingų maistinių medžiagų, yra stipriai perdirbtas. „Rafinuoto, dezodoruoto aliejaus dėl jo menkos maistinės vertės suvartojama daugiau. Jis nėra naudingas sveikatai, todėl patarčiau jo vengti“, – patikina specialistė.
Verta žinoti
Jei aliejaus sudėtyje nurodyta kilmė – ES šalys, produkto reikėtų vengti. Tai pramoninis aliejus, kuriame sveikatai palankių polifenolių (suteikiančių spalvą, aromatą, skonį) yra ženkliai mažiau.
Geriausiai vertinamas ES yra alyvuogių aliejus, kurio kilmės šalis – Italija. Alyvuogių aliejui priskiriamos gydomosios savybės, tačiau išsirinkti kokybišką yra sudėtinga. Dažniausiai aliejaus kaina lemia jo kokybę.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...