Meduolinė Kalėdų svajonė – namelis

  • Teksto dydis:

Namelis su langinėmis, kaminu, atvertomis durimis, apšerkšnijusiais langais, varvekliais ant stogo, spalvingomis čerpėmis, šilta žvakės liepsna, apsuptas pusnynų, išpuoštų eglių, linksmų žmogelių...

Tokio imbierinio svajonių pasaulio kūryba Kalėdų laukimą lydi ne vienuose namuose. Pačių meduolių istorija siekia senovės Graikiją ir Egiptą, kada jie buvo naudojami apeigoms, o eksperimentai su imbieru prasidėjo XI a., kai senąją Europą pasiekė prieskoniai iš Artimųjų Rytų. O už imbierinius meduolių namelius turėtume dėkoti broliams Grimmams. Būtent jų pasakos herojai Jonukas ir Grytutė, beklaidžiodami miške, priėjo meduolinį namuką, apšviestą žvakės. Po šios pasakos meduoliniai nameliai taip išpopuliarėjo, kad tapo neatsiejamu švenčių atributu, šeimos ritualu, o iš Vokietijos ši tradicija pasklido po įvairias šalis.

Meduolinio namelio gamyba, puošyba – džiaugsmas ir vaikams, ir suaugusiesiems. Toks kupinas fantazijos kūrinys paprastai papuošia šventinį stalą, jį ne gėda į svečius lauktuvių nunešti ar mylimiems žmonėms Kalėdų proga įteikti linkint svajonių išsipildymo ir tikėjimo gražesniais metais. Namelio statybos tik iš pažiūros atrodo sudėtinga misija. 

Meduolinis Kalėdų namelis

1 dideliam ar 2 mažiems nameliams reikės
650 g miltų;
3 kiaušinių;
130 g cukraus pudros;
150 g sviesto;
180 g medaus;
1,5 v. š. meduolių prieskonių
1,5 v. š. kakavos;
1,5 a. š. kepimo miltelių.

Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, pilkite medų, kakavą, meduolių prieskonius, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Tuomet berkite cukraus pudrą, išmaišykite. Dubenyje persijokite miltus ir kepimo miltelius. Į jį pilkite sviesto ir medaus masę, išmaišykite, įmuškite kiaušinius, vėl gerai išmaišykite ir išminkykite tešlą. Ją padėkite vėsiai kelioms valandoms.
Iš popieriaus ar kartono išsikirpkite norimos formos namelio dalis.

Iškočiokite apie 5 mm storio tešlą. Uždėkite iškarpas ir pagal jas išpjaukite namo detales. Atsargiai paimkite jas mentele ir dėkite į kepimo indą. Kepkite apie 10 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol parus detalių kraštai. Palikite atvėsti. Atvėsusias namelio dalis sulipdykite baltu glaistu, luktelėkite, kol šis sustings, ir tada dekoruokite namelį. Jei būgštaujate, kad dekoruoti bus sunku, išpieškite atskiras detales ir namelį lipdykite paskui. Namuko sienoms sutvirtinti papildomai galite naudoti dantų krapštukus. O dekoravimas – jau jūsų fantazijos reikalas.

Pastaba: galite naudoti tik kvietinius miltus arba 400 g kvietinių miltų sumaišyti su 250 g ruginių miltų; jei neturite meduolių prieskonių mišinio, pasigaminkite jį sumaišydami maltą imbierą, gvazdikėlius ir cinamoną.

Patarimai: 

Baltą glaistą pasigaminti galite taip: 2 kiaušinių baltymus gerai išmaišykite su 1,5 a. š. citrinų sulčių ir 500 g cukraus pudros. Glaistas turi būti tirštas, standus. Jei masė per skysta, pridėkite dar cukraus pudros. Glaistą galite spalvinti maistiniais dažais.

Namelio langų stiklus gaminkite taip: sutrupinkite skaidrius čiulpiamus saldainius, trupinių priberkite į baigiančio kepti meduolio langų ertmes, pakaitinkite keletą minučių ir palikite sustingti.
Eglutę galite sukurti iš ledų vaflio, rąstų krūvelę puikiai atstos cinamono lazdelės, sniegą – perlinis cukrus, o čerpes – cinamoniniai sausi pusryčiai.

 

1 langelis atitinka 3 cm



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

Daugiau straipsnių