- Aigustė Tavoraitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Joks šventinis stalas neįsivaizduojamas be deserto, kuris gali suteikti naujų skonio pojūčių ir tapti pagrindine puošmena. Skanių, išskirtinių desertų galima išsirinkti parduotuvėse, užsisakyti. Bet gal geriau pasiryžti šventinio skanėsto gamybai savo virtuvėje? Artimuosius ir svečius galima nustebinti ir paprasčiausiais sausainiais ar meduoliais, ir prašmatniais pyragais bei tortais.
Vaisių tortų įvairovė
Jei virtuvėje rasite miltų, cukraus, cukraus pudros, sviesto, kiaušinių, sodos ar kepimo miltelių, paprasčiausi sausainiai tikrai pavyks. O jei panaudosite cinamoną, kardamoną, imbierą ir kitus prieskonius, bus šventiniai sausainiai. Juos išspaudus įvairiausiomis formelėmis, įspūdžių pakaks ir vaikams, ir suaugusiems.
Daugiau išmonės ir meistriškumo prireiks, sumanius išsikepti ar susitepti tortą. Kad po pagrindinių, neretai gausių patiekalų skrandžio neapkrautume riebiais desertais, galima rinktis lengviau virškinamus ingredientus.
Vienas variantų – sluoksniuotas vaisių tortas arba vaisių tortas su putėsiais ir plakta grietinėle. Tam prireiks saldžios grietinėlės, įvairių spalvų želė, kurią galima išplakti iki putėsių, padaryti kietesnę nei nurodyta ant įpakavimo, supjaustyti įvairiais kvadratėliais, trikampiais ir pan.
Galima išsirinkti mėgstamų uogų arba panaudoti konservuotas. Įvairiai sluoksniuojant ir išmoningai papuošiant tortą, pavyks „sukurti“ akiai malonų ir lengvai virškinamą skanėstą.
Nustebins pipirinis biskvitas
Jei stinga laiko, galima nusipirkti jau paruošto biskvito lakštų. Juos pertepti maskarponės sūrio, jogurtų, varškės kremų, kondensuoti pieno, plaktos grietinėlės mišiniais, pagardintais konjaku, citrinos, apelsinų sultimis, kapotais riešutais, kokosu, džiovintais vaisiais ir kt.
Improvizacijai čia erdvė didelė. O norint dar labiau nustebinti svečius galima surizikuoti išsikepti, pavyzdžiui, spanguolių, aguonų ar net pipirinį biskvitą. Pastarajam pasigaminti prireiks maltos juodos duonos džiūvėsėlių, kiaušinių, bulvių krakmolo, cukraus, muskato riešuto, cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir grūstų kvapiųjų pipirų.
Desertai ant pagaliuko
Šventiniam stalui žaismės suteiks desertai ant pagaliuko. Tokius skanėstus labai mėgsta vaikai, vieno kąsnio desertus bus smagu smaližiauti ir suaugusiems.
Smeigtukų galima pasirinkti įvairių – popierinių, plastmasinių, metalinių ar medinių. Pasmeigti galima pertepto biskvito kvadratėlius, šokoladu aplietas slyvas ar vyšnias, karamelizuotas vynuoges, moliūgus ar riešutus, įvairios formos mažus sausainius, rankų darbo saldainius ir kt.
Saldėsių prieskoniai
Aromatingais prieskoniais paskaninti kepiniai ne tik gardžiau kvepia, yra subtilesnio skonio, bet ir naudingesni sveikatai. Saldieji patiekalai skatina gamintis gleives, o jos sudaro puikią terpę mikroorganizmams daugintis.
Todėl rekomenduojama dėti prieskonių, kurie sumažina gleivėtumą ir pageriną virškinimą, be to, padeda šalinti iš organizmo toksinus. Ruošiant desertus nepakeičiami cinamonas, imbieras, gvazdikėlis, kardamonas, muskatas, vanilė ir kt.
Teigiama, kad cinamonu pabarstytas šaukštas medaus padeda suvirškinti net sunkiausią maistą. Virškinimą pagerins ir arbatinio šaukštelio imbiero miltelių, kelių lašų citrinos sulčių ir žiupsnelio druskos mišinys.
Citrininis keksas su slyvomis ir riešutais
Reikės:
10 v. š. miltų,
180 g sviesto,
4 kiaušinių,
5 š. pieno,
4 v. š. cukraus,
2 a. š. vanilinio cukraus,
200 g džiovintų slyvų,
1 citrinos,
4 v. š. cukraus miltelių,
2 nubrauktų a. š. kepimo miltelių.
Gaminimas:
Nešaltą sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įplakti kiaušinius. Supilti nešaltą pieną. Supilti miltus su kepimo milteliais, išmaišyti. Įtarkuoti citrinos žievelės. Kepimo formą ištepti sviestu, supilti pusę tešlos, suberti miltuotas džiovintas slyvas, užkloti likusia tešla. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 min. Tada cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti pyragą. Palaikyti orkaitėje, kad apdžiūtų. Galima puošti riešutais ir gėle iš citrusinių vaisių žievės. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...