- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Virtuvės šefas Gian Luca Demarco pagamins puikiai šventėms tinkantį patiekalą, kuris jam primins jo paties namus Italijoje. Nors šio patiekalo gaminimas užima nemažai laiko, jis suburia visą šeimą bendram darbui ir jaukiam bendravimui, kurio taip trūksta darbais ir skubėjimu užverstoje kasdienybėje.
Ta proga šeštadienį laidos „Gardu Gardu“ virtuvės šefas net atsivežė jau beveik 100-tą metų menantį savo močiutės įrankį, kuriuo parodys, kaip pasigaminti tradicinį Šiaurės Italijos Pjemonto regiono patiekalą – Agnoloti tipo raviolius su špinatų ir varškės įdaru. Ali Gadžijevas šį kartą pratęs praeitos laidos tradiciją ir vėl pasiūlys skanią idėją Kalėdinėms dovanoms – marcipaninius keksiukus.
Ravioliai su špinatų ir varškės įdaru
Reikės:
400 g miltų
200 g kiaušinių masės (arba 4 kiaušinių)
200 g šviežių špinatų
200 g varškės
50 g sviesto
20 g parmezano sūrio
Druskos
Pipirų
Persilado prieskonių
Alyvuogių aliejaus
Šviežio šalavijo lapelių
Gaminimas. Iš miltų suberti ant stalo kauburėlį ir jame suformuoti duobutę, į kurią supilti kiaušinių masę arba kiaušinių plakinį. Iš lėto sumaišyti ingredientus ir išminkyti vientisą tešlą. Suvynioti tešlą į maistinę plėvelę, kad „nekvėpuotų“ ir palikti mažiausiai 15 minučių, kad „pailsėtų“. Ant įkaitinto alyvuogių aliejaus pakepinti špinatus, kad suminkštėtų. Tada sudėti juos į sietelį ir paspausti kelis kartus su šaukštu, kad išvarvėtų skystis. Atvėsinti ir sudėti į smulkintuvą, susmulkinti. Į smulkintus špinatus sudėti varškę, įberti druskos, pipirų, persilado prieskonių ir permalti viską iki kreminės konsistencijos. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį. Labai plonai iškočioti du lakštus tešlos. Ant vieno lakšto konditeriniu maišeliu išspausti vienodais atstumais įdaro kauburėlius. Tada uždengti juos kitu lakštu ir suformuoti raviolius. Virti pasūdytame vandenyje 3–5 minutes priklausomai nuo tešlos storumo. Ant keptuvės išlydyti sviestą ir 2 minutes pakepinti jame šalavijų lapelius. Raviolius patiekti gilesnėje lėkštėje, užpilti padažu ir užtarkuoti parmezano sūriu.
Marcipaniniai keksiukai
Reikės:
400 g marcipano
250 g kiaušinių masės (arba 5 kiaušinių)
140 g išlydyto sviesto
40 g miltų
35 g kukurūzų krakmolo
Šviežio arba šaldyto mango kubelių (jei neturite, rekomenduojama pusiau džiovintus abrikosus)
Cukraus pudros dekoravimui.
Gaminimas. Ištirpinti sviestą. Į smulkintuvą sudėti kubeliais supjaustytą marcipaną, supilti kiaušinių masę arba įmušti kiaušinius. Sumalti ingredientus iki vientisos masės. 1/3 masės dalį supilti į atskirą indą, užpilti lydytu sviestu ir viską gerai išmaišyti. Miltus persijoti į atskirą indą kartu su kukurūzų krakmolu. Tada gautą sviesto masę sujungti su likusia marcipano mase, suberti birius produktus ir permalti iki vientisos masės. Konditeriniu maišeliu paskirstyti tešlą į keksiukų formeles, įsprausti po mango arba abrikoso gabaliuką ir kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių. Dekoruoti cukraus pudra. Galima supakuoti į dovanų dėžutę ir dovanoti Kalėdoms.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...