Helovino stalui – moliūgų pyragas ir monstriški keksiukai

  • Teksto dydis:

Liko vos trys dienos iki mistiškojo Helovino ir nors ne visi lietuviai linkę šią šventę paminėti, tačiau tiek jaunimui, tiek ir vyresnio amžiaus žmonėms tai dar viena proga nustebinti savo artimuosius ar bičiulius teminiu vakarėliu. Šiurpūs kostiumai, dekoracijos, išskirtinai paserviruotas stalas ir Heloviniški patiekalai – tai pagrindiniai akcentai, kurie padės sukurti  unikalaus vakaro nuotaiką

Ritualinės jungtys tarp maisto ir mirusiųjų kilusios nuo seniausių laikų ir įsitvirtinusios įvairių šalių kultūrose. Tai prasidėjo kaip pagoniški  ritualai, o vėliau buvo įtraukti į katalikų religiją. Receptai ir ritualai plėtojosi pagal vietos kultūrą ir virtuvę. Štai senovės Egipte mirusieji buvo laidojami su medaus pyragu, kad turėtų ką valgyti pomirtiniame gyvenime. Siciliečiai pasveikindavo mirusiuosius savo tradiciniais patiekalais cartocci ir tatu. Na, o amerikietiškosios Helovino tradicijos, prasidėjusios XX a., joms pradžią davė senovės Keltų tautų papročiai. Lapkričio 1-ąją keltai degindavo laužus, buvo tikima, kad sieloms, kurios išėjo per paskutiniuosius 12 mėnesių anapilin, būtent tą naktį suteikiama amžinybė. Naktį prieš šią šventę keltai tradiciškai kepdavo pyragus ir jais vaišindavo į jų namus užsukusius lankytojus prašydami, kad šie pasimelstų už jų artimųjų sielas. Jie taip pat savo namų langus padabindavo iš daržovių pagamintais žibintais, taip sveikindami vaiduoklius ir paklydusias sielas. Dažniausiai žibintams naudotas moliūgas, iš jo išskaptuotos minkštosios dalies būdavo kepami įvairiausi pyragai.

Štai keletas receptų jūsų teminiam Helovino vakarėlio stalui. Receptai ypač paprasti, tad juos ruošdami daug laiko nesugaišite, tačiau gerokai nustebinsite savo svečius.

Raganos piršteliai

Sudedamosios dalys:

2,5 stiklinės „Ekstra“ kvietinių miltų

250 g sviesto

1 stiklinė cukrus

1 kiaušinis

1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

1 arbatinis šaukštelis druskos

100 g šokolado

0,5 stiklinės migdolų

Paruošimo  būdas:

Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Suberkite miltus, druską ir išminkykite tešlą. Tešlą padėkite į šaldytuvą 30 minučių. Tuomet ją padalinkite į vienodas dalis ir formuokite piršto formos sausainius. Ant riebalais išteptos arba kepimo popieriumi išklotos skardelės dėkite suformuotus sausainius. Peiliu padarykite kelis negilius įpjovimus. Ištirpinkite šokoladą ir ant kiekvieno sausainio uždėkite juo pateptą migdolą. Sausainius orkaitėje kepkite 15 min. 180 – 200 oC temperatūroje, kol gražiai paruduos.

Pyragas su moliūgais ir varške

Pagrindui:

1 vnt.  miltinio mišinio keksui

210 ml vandens

200 g tarkuoto moliūgo

145 ml aliejaus

Varškės sluoksniui:

500 g 9 proc. varškės

250 g 30 proc. grietinės

100 g cukraus

1 kiaušinis

50 g krakmolo

Paruošimo  būdas:

Supilkite kekso mišinį į dubenį. Įpilkite vandens, aliejaus ir sudėkite tarkuotą moliūgą. Išmaišykite tešlą iki vienalytės masės ir supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą. Pertrinkite varškę su cukrumi, grietine, kiaušiniu ir krakmolu, palikite pastovėti 10 minučių ir sudėkite į kepimo formą ant paruošto pagrindo. Kepkite apie 40-50 min. 180-200 o C temperatūros orkaitėje kol paviršius gražiai paruduos, o vidus nebus skystas (tikrinti mediniu pagaliuku). Iškepusį ir atvėsusį pyragą pabarstyti cukraus pudra.

Monstriški keksiukai

Jeigu savo Helovino stalui norite suteikti daugiau žaismingumo ir sukelti mielą šypsnį savo šeimos narių ar bičiulių veiduose, išbandykite keksiukų receptą, kuriuos galite dekoruoti pačiais Heloviniškiausiais atributais.

Keksiukus išsikepti galite iš „Kauno Grūdų“ šokoladiniams keksiukams skirto miltinio mišinio (iš 1 pakuotės, kurioje yra 470 g miltinio mišinio, iškepsite 12-15 keksiukų). Jį reikia supilti į dubenį, įpilti 210 ml vandens ir 145 ml aliejaus. Išmaišyti tešlą iki vienalytės masės. Tešlą išpilstyti į keksiukų formeles, kurios gali būti išteptos aliejumi arba į jas įdėtas specialus kepimo popierius. Keksiukus kepkite 20-30 min. iki 180 o C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusius keksiukus ataušinkite ir tada galite dekoruoti.

Keksiukai šikšnosparniai: tokius keksiukus papuoškite kepurėle, pagaminta iš cukrinės masės (baltos arba juodos). Šikšnosparnio veidukui ir sparnams pagaminti panaudokite tempo arba bet kuriuos kitus sausainius.

Keksiukai voriukai: papuošimui naudokite šokoladą, šokoladinius pabarstukus, obuolinius guminukus kojoms, baltą cukrinę masę ir saldainiukus akims ir nosims.

Keksiukai su moliūgėliais: juos dekoruokite sviestiniu kremu, kurį pagaminti galite iš 400 g sviesto, 100 g cukraus pudros, 100 g saldinto sutirštinto pieno. Darant oranžinį kremą papildomai reikia įdėti oranžinių maistinių dažų. Moliūgėlius pagaminsite iš cukrinės masės, žalių ir oranžinių maistinių dažų. Šiuos keksiukus dar galite apibarstyti spalvotais šokoladiniais saldainiukais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

Daugiau straipsnių