- Jūratė Žuolytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vilniuje tęsiasi gastronomijos festivalis, kuriame galima susipažinti su įvairių šalių kulinarijos tradicijomis. Šiuo metu festivalyje pristatoma mūsų kaimynų lenkų virtuvė.
Kaimynės Lenkijos tradicinė virtuvė panaši į lietuvišką: lenkai mėgsta valgyti sočiai, daugelį patiekalų pagardina riebiais padažais. Kaip ir Lietuvoje, Lenkijoje sunku rasti visiškai autentiškų patiekalų: daugelis pasiskolinta iš kitų šalių, joje susimaišo Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, kitų šalių virtuvių bruožai.
Lenkai mėgsta valgyti raugintus agurkus, kopūstus, įvairias dešras, jų virtuvė neįsivaizduojama be sriubų. Lenkijoje populiariausios – žarnokų sriuba "flaki", tiršta pupelių sriuba "grochowka" ir tradicinė lenkų sriuba su dešra ir kiaušiniu "zurek".
Kaip gaminti "zurek", papasakojo lenkų kavinės "Sakwa" (M.K.Paco g. 1) virėja Olga Žurba. Šioje kavinėje galite rasti įvairių lenkiškų patiekalų, tačiau šią sriubą išsivirti bus paprasčiausia.
Reikės (1 porcijai):
40 g rūkytos dešros, 30 g porų, česnako, pusės kiaušinio, šaukšto grietinės, pusės kubelio "Kostiljos" prieskonių, 2 ar 3 stiklinių sultinio, šlakelio aliejaus, petražolių.
Kaip pasigaminti:
Į puodą pilame aliejaus, jį įkaitiname ir suberiame smulkiai supjaustytą česnaką. Smulkiai supjaustome porus, dešrą, viską dedame į puodą ir šiek tiek apkepame, įdedame pusę kubelio "Kostiljos" prieskonių. Tuomet užpilame sultiniu. Tai gali būti kokios nors mėsos, šonkauliukų nuoviras, o jei tokio neturite, galite tiesiog į vandenį įberti universalių prieskonių ar sultinio miltelių.
Kai sriuba pradeda virti, įdedame didelį šaukštą grietinės ir pamaišome, kad neliktų gumuliukų. Dar pora minučių paverdame. Išverdame kiaušinį, jo pusę, darkart perpjautą pusiau, dedame į lėkštę. Tuomet ant jo pilame sriubą, ją pabarstome petražolėmis. Šiai sriubai pagaminti jums turėtų pakakti 5–10 minučių.
Kaip gaminti sriubą
Pirmas žingsnis: supjaustome česnakus, porus, dešrą, galime iš anksto perpjauti išvirtą kiaušinį.
Antras žingsnis: daržoves ir dešrą apkepiname puode.
Trečias žingsnis: po poros minučių užpilame sultiniu.
Ketvirtas žingsnis: sriubai pradėjus virti, dedame didelį šaukštą grietinės.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...