- Gertrūda Katiliūtė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kiekvienas kepinys ar patiekalas turi savitą prasmę ir istoriją. Pirmą kartą apie Beatos Nicholson šokoladainį sužinojau iš jos knygos, kai dar mokiausi mokykloje. Pajutusi pirmąją meilę, panorau pagaminti kažką nepaprasto. Karamelė, šokoladas ir kakava – tuomet šis šokoladainio produktų derinys man atrodė tobuliausiai tinkantis mane užvaldžiusiems jausmams išreikšti. Kepti pyragą paskatino ir įsidėmėta mamos mintis, kad mylinti mergina privalo mokėti ir skaniai gaminti. Tad šios dvi priežastys paskatino mane iškepti minėtą Beatos šokoladainį, kurį tebekepu iki šiol ypatingomis progomis. Mat, kad ir kiek naujų receptų rasčiau ir išbandyčiau, šis pyragas yra tiesiog nenugalimas, tinkantis įvairiomis progomis. Net tada, kai norime ištaisyti padarytas klaidas. Paragavę jo, žmonės linksmai nusišypso, pamiršta visas bėdas ir nuoskaudas. Beje, anksčiau į pyragą nedėdavau riešutų, o dabar jų beriu su kaupu. Manau, kad tai lėmė jaunatviškas noras eksperimentuoti, siekti įvairovės. Vasarą šį kepinį idealiai pagardina braškės.
Reikės
200 g juodojo šokolado (vieną šokolado plytelę dėjau prabangią – su 70 proc. kakavos, kitą – 40 proc.),
250 g sviesto,
3 kiaušinių,
200 g cukraus,
3 valgomųjų šaukštų tamsios kakavos,
180 g miltų,
žiupsnio druskos,
poros saujų įvairių riešutų.
Paruošimo būdas
Sviestą su šokoladu sudėti į dubenį ir ištirpinti, kaitinant ant garų (dubenį kaitinant ant puose verdančio vandens). Į kitą puodą sudėti kiaušinius, cukrų ir 2 min. paplakti (nereikia plakti iki baltų putų). Tuomet kakavą sumaišyti su miltais. Stambiai sukapoti (supjaustyti) riešutus. Tuomet truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę supilti į kiaušinių ir cukraus masę, išmaišyti. Suberti miltus, sumaišytus su kakava, smulkintus riešutus. Viską išmaišyti ir pilti į kepimo indą (skardą), išklotą kepimo popieriumi. Į paskleistą masę kas kelis centimetrus įspausti po pieniško šokolado plytelės kvadratinį gabalėlį taip, kad kiekvieno būsimo gabaliuko viduje būtų po savo šokolado gabaliuką.
Kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje ne ilgiau kaip 30 min. Išimtą iš orkaitės pyragą palikti atvėsti
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...