- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
Lazdynų riešutėlius ne tik forma, bet ir savo skoniu primenantys avinžirniai – vieni populiariausių ir vertingiausių ankštinių kultūrų pasaulyje: jie sotūs, maistingi ir labai naudingi organizmui – gerina virškinimą, mažina cholesterolį, turi itin daug baltymų ir labai mažai riebalų, todėl puikiai tinka siekiantiems gyventi sveikai ir gražiai atrodyti.
Kreminė avinžirnių sriuba
450 g konservuotų avinžirnių,
200 ml grietinėlės,
50 g sviesto,
2 bulvės,
1 morka,
1 svogūnas,
1 šaukštelis kario,
žalumynų, druskos.
Kubeliais supjaustytas bulves užpilkite 2 l vandens ir išvirkite. Likus 5–7 min. iki virimo pabaigos sudėkite keptuvėje įkaitintame svieste pakepintus susmulkintus svogūnus ir stambiai sutarkuotas morkas. Viralą šiek tiek ataušinkite, suberkite didesnę dalį avinžirnių, pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki kreminės masės. Pabaigoje įmaišykite grietinėlę. Patiekdami į kiekvieną lėkštę įdėkite nedaug avinžirnių, pabarstykite žalumynais.
Troškinys su vištiena ir abrikosais
8 vištienos kumpeliai,
1 stiklinė avinžirnių,
500 g pomidorų,
1 svogūnas,
100 g džiovintų abrikosų,
1 šaukštas medaus,
0,5 citrinos sulčių,
po žiupsnelį ciberžolės, saldžiosios paprikos, cinamono, kardamono, imbiero,
2 gvazdikėliai,
2 lauro lapeliai,
3–4 kvapieji pipirai,
druskos, pipirų,
aliejaus kepti.
Per naktį brinkintus avinžirnius virkite 30 min. Vištieną įtrinkite druska ir pipirais, kelias minutes marinuokite. Troškintuve įkaitinkite aliejų, jame apskrudinkite vištieną, pabaigoje suberkite susmulkintus svogūnus ir kepinkite, iki jie suminkštės. Suberkite paruoštus avinžirnius, supjaustytus pomidorus, abrikosus, užpilkite vandeniu ar sultiniu, kad jis vos semtų produktus, pagardinkite medumi, sultimis, prieskoniais ir 70–90 min. troškinkite ant labai lėtos ugnies.
Vietoj traškučių
250 g konservuotų avinžirnių,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
po žiupsnelį ciberžolės, rūkytos saldžiosios paprikos, džiovintų bazilikų, česnakų miltelių,
druskos.
Avinžirnius perplaukite vandeniu ir subėrę ant popierinio rankšluosčio nusausinkite. Avinžirnius apvoliokite aliejaus ir prieskonių (juos galite rinktis savo nuožiūra) mišinyje, suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir iki gražiai apskrus kepkite 180 °C orkaitėje. Taip paruoštus avinžirnius galite naudoti ne tik užkandai, bet ir įvairioms salotoms.
Falafeliai su spanguolėmis
400 g konservuotų avinžirnių,
1 didelis batatas,
85 g džiovintų spanguolių,
1 kiaušinis,
1 skiltelė česnako,
žiupsnelis kardamono, aitriosios paprikos,
druskos,
aliejaus kepti.
Nupilkite nuo avinžirnių skystį ir susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki sorų kruopų dydžio gabaliukų. Sumaišykite su išvirtu ir į košę sutrintu batatu, kiaušiniu, prieskoniais, išmirkytomis spanguolėmis. Iš masės formuokite desertinio šaukšto dydžio kukuliukus, kuriuos iškepkite aliejuje. Kad susigertų riebalų perteklius, iškeptus falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite su graikišku jogurtu, pagardintu, citrinų sultimis, žolelėmis ir alyvuogių aliejumi.
Avinžirnių salotos su tunais
100 g konservuotų avinžirnių,
150 g konservuotų tunų filė,
200 g vyšninių pomidorų,
150 g salotų mišinio,
1 mažas svogūnas,
1 šaukštas Dižono garstyčių,
2 šaukštai raudonojo vyno acto,
druskos,
pipirų.
Pomidorus perpjaukite pusiau, susmulkinkite svogūną, stambius salotų lapus suplėšykite, nupilkite skystį nuo avinžirnių ir juos perplaukite. Produktus suberkite į dubenį, ant viršaus sudėkite tunų gabaliukus ir užpilkite padažu iš garstyčių, acto, aliejaus ir prieskonių.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...