- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prekybininkai sako, kad pieno produktų pirkimas pastaruoju metu išlieka daugmaž stabilus. Populiariausi – kasdien vartojami įprasti produktai. Galima išskirti šiek tiek didėjantį kietųjų, fermentinių ir kitokių sūrių populiarumą.
„Daugiausiai perka tuos pieno produktus, kuriuos naudoja kasdien: pieną, grietinę, kefyrą, jogurtus, glaistytus varškės sūrelius. Klientų pirkimo įpročiai išlieka panašūs jau daug metų. Galbūt mažiau perkama varškės, o šiek tiek daugiau įvairių sūrių: kietųjų fermentinių, mocarelos, fetos ir panašiai. Žinote, dabar internetas pilnas įvairiausių madingų receptų, kuriuos visiems reikia išbandyti. Daro visokias salotas, kepa pyragus, tortus ir taip toliau“, - apie pirkėjų įpročius pasakojo vieno didžiausių mieste Centrinio Kauno turgaus prekybininkai.
Tuo tarpu tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė ragina nepamiršti naminių patiekalų su pieno produktais, o ypač – su varške.
„Tiek šviežio, tiek rauginto pieno produktai išsiskiria šarminėmis savybėmis, didele maistine verte. Juose yra daug vitaminų, mikroelementų, kalcio, reikalingo kaulams ir dantims. Ir nepamanykite, kad ledai, glaistyti sūreliai – pilnaverčiai pieno produktai. Jie nėra labai naudingi žmogaus organizmui. Šiuos produktus ypač reikėtų riboti vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes juose dažniausiai yra įvairių nenatūralių saldiklių ir priedų, kurių reikėtų vengti. Užtat nereikėtų pamiršti mums tokios gerai pažįstamos varškės, kurią galima tiesiog paskaninti uogomis, cinamonu, medumi, jogurtu ar pieno. Svarbu, kad nei virta, nei kepta varškė nepraranda maistingųjų savo savybių, todėl drąsiai iš jos virkite virtinukus, kepkite apkepus ar varškėtukus“, - sakė maisto žinovė.
Pašnekovė taip pat pasidalino keletu savo šeimos ypač mėgiamų receptų, kuriuose naudojama varškė.
Naminiai varškėčiai
Pusę kilogramo 9 proc. riebumo varškės mediniu šaukštu pertrinkite per smulkų sietelį, kad varškėčiai būtų puresni. Įmuškite 2 kiaušinius, įberkite 2 šaukštus cukraus, žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite, sudėkite 8 šaukštus miltų ir įtarkuokite pusę citrinos žievelės.
Dar kartą viską gerai permaišykite. Tešla gausis limpanti prie rankų, bet kuo mažiau miltų, tuo varškėčiai minkštesni! Tad geriau sudrėkinkite rankas vandeniu ar aliejumi. Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus po 3–4 min iš abiejų pusių.
Sveikuoliškos bandelės be miltų
Kruopščiai sumaišykite pusę kilogramo 9 proc. riebumo varškės, 250 g avižinių dribsnių, 3 kiaušinius pagardintus žiupsneliu druskos, kmynais, česnakais, linų sėmenimis ar kitomis mėgiamomis sėklomis. Suformuokite bandeles, šaukite į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 min.
Grūdėtos varškės salotos
Supjaustykite 2 pomidorus, pusę ilgavaisio agurko, vieną svogūną žiedais. Pagardinkite druska, pipirais. Sudėkite varškę ir gabalėliais supjaustytą lašišą. Ant viršaus įspauskite česnako, užberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...