- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
-
Maisto tinklaraštininkės atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant originalius užkandžius
Susitikę su draugais, dažnai rimtos vakarienės gaminti nesame linkę, tačiau patiekti banalius užkandžius taip pat nesinori. Populiarių maisto tinklaraščių autorės sutiko pasidalinti, kaip užkandžiais maloniai nustebinti svečius. Maistą mylinčios moterys įsitikinusios: nereikės nei daug laiko, nei pinigų.
Vaida Kurpienė, Solveiga Jančiauskaitė bei Indrė Reiponė daug laiko praleidžia ne tik virtuvėje, bet ir ieškodamos produktų parduotuvėse. Šias moteris jungia vienas įprotis – apsipirkdamos visos jos stengiasi sutaupyti ir savo sekėjams pristatyti tokius patiekalus, kuriuos išties nesudėtinga ir nebrangu pasigaminti namuose.
Žymios moterys dalijasi pirmąja savo paslaptimi: lietuviško prekybos tinklo „Maximos“ parduotuvėse jos ieško geltonomis prekių etiketėmis pažymėtų produktų su „Mažos kainos garantija“. Taip yra užtikrintos, jog mėgstamus ingredientus įsigyja tikrai ne brangiau nei kituose didžiuosiuose prekybos tinkluose.
Norėdamos parodyti, kad stebinti namiškius bei svečius originaliais ir lengvai pagaminamais patiekalais nekainuoja daug, žinomos moterys siūlo užkandžių idėjas. Pastariesiems pagaminti prireikė tik tų produktų, kuriems taikoma „Mažos kainos garantija“.
Vaidos įdaryti pievagrybiai
Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad ruošiant užkandžius svarbu, jog jie būtų sveiki, bet tam išlaidauti tikrai nebūtina.
„Laukiant svečių, geriausia ruošti tokius patiekalus, kurie nekeltų abejonių, jog yra sveiki – toks pasirinkimas tiks daugumai. Taip pat rekomenduoju rinktis lengvas patiekalų idėjas, kurias būtų nesudėtinga įgyvendinti. Tačiau svarbiausia, jog tokie, sveikesni patiekalai ir pasirinkimai tikrai nekainuoja brangiau nei mažiau sveikos jų alternatyvos“, – kalba V. Kurpienė.
Vakarui su draugais dietistė siūlo pasigaminti įdarytų pievagrybių, kurie skanūs ir karšti, ir šalti, o porcija jų kainuos vos 80 euro centų.
Reikės:
250 g pievagrybių,
80 g fetos sūrio,
šviežio baziliko lapelių,
žiupsnelio krapų,
1 česnako skiltelės,
1 arbatinio šaukštelio ypač tyro alyvuogių aliejaus arba 1 valgomojo šaukšto graikiško /natūralaus jogurto.
Paruošimas. Išimkite pievagrybių kotelius, juos vėliau galėsite panaudoti kiaušinienei ar sotesnei sriubai pagaminti. Išspauskite česnaką ir smulkiai sukapotus žalumynus sumaišykite su ypač tyru alyvuogių aliejumi arba jogurtu. Sutrinkite fetą ir sumaišykite ją su kitomis sudėtinėmis dalimis. Mase įdarykite grybus ir dėkite juos į iki 180°C įkaitintą orkaitę, kepkite 10-20 minučių.
Solveigos vėjo malūnėliai
Solveiga Jančiauskaitė sako, kad skambus užkandžio pavadinimas tikrai nereiškia, kad jį bus sudėtinga pagaminti, o ingredientai bus brangūs.
„Už lango ūžaujant vis atšiauresniems rudens vėjams, vakarienei sau, o ir sulaukus svečių juos pavaišinti, siūlau skanauti ką tik iš orkaitės ištrauktus „vėjo malūnėlius“. Dažnai juokauju, kad tikros suvalkietės svajonė – mėgstami produktai už žemą kainą, todėl garantuoju, jog ruošdami šį užkandį daug tikrai neišleisite. Skanaus ir gero vėjo!“, – linki S. Jančiauskaitė.
4-iems asmenims (po du nemažus pyragėlius) šis užkandis atsieis apie 3,45 eurus, t.y. 0,86 eurus žmogui.
Reikės:
4 šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštų (apie 400 g),
150 g kamambero sūrio,
30 g sūrio „Fitaki“,
saulėje džiovintų spanguolių.
Paruošimas. Kiekvieną tešlos lakštą padalinkite į dvi dalis. Į kiekvieno kvadrato centrą įdėkite gabalėlį kamambero, ant viršaus šaukštelį „Fitaki“ sūrio ir užberkite žiupsnelį spanguolių. Kvadratėlių kampus įpjaukite (turi išeiti keturi trikampiai) ir kas antrą kvadrato kamputį lenkite į centrą. Užlenktus kampučius tarpusavyje sutvirtinkite, jog kepant liktų savo vietose ir neišsiskleistų. Suformuotus malūnėlius dėkite kepti į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Indrės kanelės su burokėliais
Originaliais receptais socialiniuose tinkluose besidalinti Indrė Reiponė sako, jog norint nustebinti draugus ir svečius įdomiais ir skaniais užkandžiais reikia visai nedaug – tik šiek tiek fantazijos.
„Kanelės su burokėliais? Taip, taip, perskaitėte teisingai. Pagaminti sūrias kaneles reikės daug mažiau pastangų nei įprastas, saldžias, o skonis tikrai nenuvils. Tiesa, jei toleruojate laktozę, rinkitės įprastą pieną, nes bus ne tik taip pat skanu, bet dar ir mažesnė savikaina!“, – pataria I. Reiponė.
Vienos kanelės kaina gaminant pagal Indrės receptą – 10 euro centų. O gaminant visą recepte įvardintą porciją, paruošite net per 30 vienetų kanelių.
Reikės:
500 ml augalinio arba įprasto pieno,
250 g aliejaus,
2 pilnų kiaušinių bei dar 2 kiaušinių trynių,
100 g miltų,
1 virto burokėlio,
100 g fetos sūrio,
žiupsnelio druskos bei pipirų pagal skonį,
šaukštelio medaus.
Paruošimas. Pirmiausia sutrinkite virtą burokėlį iki vientisos masės, primenančios košelę. Išplakite kiaušinius, į juos sudėkite burokėlių masę, supilkite pieną, aliejų bei suberkite prieskonius. Kanelių formą ištepkite sviestu ar aliejumi ir užpildykite 2/4 formelės mase. Jeigu jos neturite, galite naudoti ir keksiukų formeles. Į kiekvieną formelę įdėkite trupinto fetos sūrio. Kepkite kaneles iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prisiminė, kaip Nemunas ties Kaunu užšaldavo dar lapkritį
Praeityje Lietuvos klimatas buvo kur kas šaltesnis. Kai kuriais metais meteorologinė žiema prasidėdavo dar lapkričio pradžioje, o vandens telkiniai ir net upės užšaldavo lapkričio viduryje. Taip buvo nutikę ne kartą XIX a. pabaigoje. &S...
-
VSTT atsako vėjo parkų vystytojams – erelius rėksnius būtina saugoti2
Vėjo parkų vystytojams skundžiantis, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) saugodama mažuosius erelius rėksnius blokuoja vėjo parkų statybas, pastaroji pareiškė, kad šiuos erelius būtina saugoti. ...
-
Gamtininkas prabilo apie žiemos planus: baltos Kalėdos – tik svajonė?2
Pastaruoju metu dažniau skundžiamės dėl orų nei jais džiaugiamės ir neretai kaltiname sinoptikus už netikslias prognozes. Vis dėlto, jų kaltinti nereikėtų – tiksliai numatyti orus kelioms dienoms į priekį yra sudėtinga net šiandien....
-
Pradedamas lesyklėlių sezonas2
Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto mokslininkas, ornitologas Julius Morkūnas tvirtina, kad šaltuoju metų laiku sparnuočius maitinti reikia, tik maistas jiems turi būti tinkamas ir lesyklėlės pritvirtintos saugioje vietoje, kur jų negalėtų ...
-
Islandijoje dėl vulkaninio išsiveržimo teko evakuoti kaimą
Pietvakarių Islandijoje vėlyvą trečiadienį buvo evakuotas vienas žvejų kaimas ir turistų pamėgta vieta, toje vietovėje septintą kartą per metus prasidėjus vulkaniniam išsiveržimui, pranešė pareigūnai. ...
-
Lietuvoje plečiamas saugomų teritorijų tinklas, bus įsteigti nauji draustiniai3
Lietuvoje plečiamas saugomų teritorijų tinklas – trečiadienį Vyriausybė nusprendė Asvejos, Kurtuvėnų ir Anykščių regioniniuose parkuose įsteigti naujus draustinius bei plėsti esamas teritorijas. ...
-
Tyrimas atskleidė, kas kasdien pražudo milijonus bičių2
Neseniai Jutos valstijos universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad greitkeliuose automobiliai kasdien pražudo milijonus bičių. Remdamiesi vidutinio paros eismo intensyvumo vertėmis, mokslininkai paskaičiavo, kad per vieną šešių mėnesi...
-
Vilniaus zoologijos sode gimė surikatų jaunikliai2
Vilniaus zoologijos sode „Zoopark“ gimė du plonauodegių surikatų (lot. Suricata suricatta) jaunikliai. Šiuo metu mažyliai jau drąsiai tyrinėja aplink esantį pasaulį, susipažįsta su prižiūrėtojais ir lankytojais. ...
-
Supermėnulio šou: paskutinis šansas šiais metais
Dangaus stebėjimo entuziastai šią savaitę turi šansą „sugauti“ paskutinįjį supermėnulį šiais metais. Kito tokio reginio dar teks palaukti beveik metus. Tai bus ketvirtasis ir paskutinis šių metų supermėnulis, ...
-
Vyriausybė nutarė išplėsti Širvintos kraštovaizdžio draustinį1
Vyriausybė trečiadienį nutarė išplėsti Širvintos kraštovaizdžio draustinį. ...