Lietuvoje be vasariškų liūčių ir perkūnijų užfiksuoti rečiau pastebimi debesys

  • Teksto dydis:

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo feisbuko paskyroje pasidalijo retai Lietuvoje matomais debesų vaizdais.

„Sekmadienį Lietuvoje be vasariškų liūčių, perkūnijų ir krušos ledėkų užfiksuoti rečiau pastebimi debesys. Tai – mammatus (arba mamma) debesų atmaina.

Debesys atrodo kaip nedideli apvalios formos išsikišimai apatinėje debesies dalyje. Šio tipo atmaina dažniausiai formuojasi apatinėje kamuolinių lietaus (lot. cumulonimbus) debesų dalyje. Nutrūkus intensyviems konvekciniams procesams (kai debesies viršūnėje susikaupia didelis debesų elementų kiekis), prisotinto oro tūriai pradeda sklisti horizontalia kryptimi. Esant didelei debesies elementų (ledo kristalų ir vandens lašelių) koncentracijai, oras debesyje tampa sunkesnis už aplinkos orą ir jis pradeda leistis.

Besileidžiančio oro temperatūra išauga, tačiau didelis kiekis šilumos panaudojamas debesų elementų tirpinimui ir garinimui. Jei šiam procesui reikalingas šilumos kiekis yra didesnis už gaunamą drėgnaadiabatinio leidimosi metu, besileidžiantis oras išlieka vėsesnis ir toliau juda žemyn kartu su debesų elementais. Todėl apatinėje debesies dalyje išryškėja nedideli apvalios formos išsikišimai.

Nors mammatus debesys paprastai pasirodo su apylinkėse esančiais cumulonimbus (kamuoliniais lietaus), tačiau gali būti fiksuojami ir su kitų formų debesimis, kaip, pavyzdžiui: cirrus (plunksniniams), cirrocumulus (plunksniniams kamuoliniams), altocumulus (aukštiesiems kamuoliniams), altostratus (aukštiesiems sluoksniniams), stratocumulus (sluoksniniams kamuoliniams).

Be to, mammatus debesys (tą pačią dieną tik anksčiau, 16.15 val.) buvo užfiksuoti ir Pakruojo r. esančiame Grikpėdžių kaime“, – rašoma feisbuko paskyroje.


Šiame straipsnyje: debesysvaizdaiorasatmaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių